Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Egészségőrök, gyermekfelügyelők

Országosan is példaértékű az a képzési program, aminek eredményeként húsz győri és Győr környéki roma egészségőr és gyermekfelügyelő tanulhatott és várhatóan munkahelykeresésük is sikeresebb lehet a jövőben.
Tapasztalataikat az ÁNTSZ előadótermében összegezték. Hazai felmérések bizonyítják, hogy a romák jó tíz évvel korábban halnak, mint az átlagnépesség. Ennek hátterében a szegénység, az egészségtelen életmód és táplálkozás húzódik, s nem elhanyagolható a felvilágosítás hiánya sem. A huszonhét hónapos roma egészségőrképzés résztvevői a jövőben ezen is jobbíthatnak.

Kibővített képzés

Az „Egészséges életmódért" meghirdetett programot a Cigányok Érdekvédelmi Szövetségének megyei szervezete a munkaügyi központtal és a népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálattal karöltve, pályázati forrásból koordinálta, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanítóképző főiskolai kara később gyermekfelügyelői tanfolyammal bővítette a képzést.

A halmozottan hátrányos helyzetben élőknek ezzel a végzettséggel az elhelyezkedési lehetősége is nő, a segédegészségőrök az élet számos területén kamatoztathatják tudásukat. A képzés tantárgyai között a háztartási ismeretek és az életvezetési tanácsadás éppúgy helyet kapott, mint a romológia, a művelődés és kultúra, vagy a jogi, a szociális ellátórendszerek és az egyes szolgáltatások ismerete.

Életképes projekt

A képzést igazán az élet minősítette, pontosabban az az idős ápolt, aki a Máltai Szeretetszolgálatnak telefonált azért, hogy megköszönje a gondozó törődését és folyamatos segítségnyújtását. Az egészségőrök gyakorlati terepét az ÁNTSZ, a GYIVI, a Magyar Vöröskereszt és a szeretetszolgálat jelentette. Unger Ferencné a munkaügyi központ részéről úgy minősítette, ezzel komoly munkaerő-piaci programban vettek részt a romák. Ráadásul többen olyannyira kedvet kaptak ismereteik bővítéséhez, hogy azt fontolgatják, nem hagyják abba a tanulást és leérettségiznek.

Pádár László, a roma kisebbségi önkormányzat elnöke elmondta, hogy csaknem hároméves folyamat zárult le, a programot pedig – a helyi sajátosságok figyelembevételével – Komárom-Esztergom megyében is hasznosítják. A folytatás a házi betegápolást és az idősellátást célozza októbertől, ahol a résztvevők remények szerint hasonló hozzáértéssel és lelkesedéssel helytállnak.

Még több programot szeretnének

A pázmándfalui Algács Lajos a képzés egyetlen férfi résztvevőjeként is úgy véli, hasznos, tartalmas időszakot tud maga mögött. A helyi kisebbségi házban szeretnének több, az egészség megőrzésével kapcsolatos programot szervezni, felhívni a kis- és nagyobb diákok figyelmét a káros szenvedélyekre, a drogmegelőzésre. A többcsaládos édesapa már azt eredménynek tartja, hogy hallgatnak rá a többiek, mi több, bizonyos témákban egyenesen kikérik a véleményét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tündérvár őrzi titkát

Befejeződött a Mosoni-Duna medré- ben, a római romnál végzett ásatás, ami a vártnál jelentősebb,… Tovább olvasom