Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

Egészségcentrum: kezelési díj három tojás

Minden adott: hely, berendezések, szakemberek, az összes szükséges engedély. Egészségcentrum létesült Koroncón szép reményekkel és lehetőségekkel. Támogatás híján azonban kérdéses, meddig és hogyan működhet.
A fizetség gyakran saláta és tojás.
Tóth Zoltán hosszú ideje, tizenhét éve dolgozik az értelmi fogyatékosok koroncó-zöldmajori intézetében, gyakorlatilag azok között él, akik igazán rászorulnak mindenféle segítségre. Korábban mentős volt, szóval nem lehet azt mondani, hogy munkájában anyagi érdekek motiválják. Koroncón a nemrég létesült egészségcentrumban fizetséget sem kap egészségügyi szakvégzettségű természetgyógyászként. Az egészségcentrum ötlete tőle származik.

Az ötlet Kónyból jött

Kónyban már működik egy fizikoterápiás rendelőintézet, Tóth Zoltán ezt felesége révén ismeri. Nagy igény van a reumatológiai kezelésre, baleseti utókezelésre. A kezelésekre nem kell a városba utazni, hosszasan várni az időpontra, más lehetőség híján alkalmasint hetekig táppénzen lenni... Nemcsak emberbarát, hanem sok szempontból költségkímélő megoldás is. Másrészt pedig költséges, hiszen tb-támogatás híján a betegnek fizetnie kell.

Vállalkozó is akadt

Garliczkyné Iványi Rita, az Irinvest Bt. ügyvezető igazgatója fantáziát látott az ötletben, így jött létre az egészségcentrum egy családi házban.
Részletezés helyett csupán egy rövid felsorolás a tevékenységeiből: fizikoterápiás kezelések, ultrahang, ultratron, diadinamic, mágnesterápia csont- és izom-, ízületi kezelésekre. Keleti, frissítő, gyógyterápiás masszázs. Biotron fényterápia ízületi és sebkezelésekre, arc- és homloküregre, fülfájásra, fülzúgásra. Természetgyógyászat, kínai gyógyászat, akupresszúra, reflexológia, életmód-tanácsadás. Gyógyászati segédeszközök beszerzése, gyógyteák, gyógyhatású táplálékkiegészítők, immunerősítők értékesítése. Továbbá: egészségnapok szervezése, ismeretterjesztő előadások, szűrővizsgálatok szervezése, 4–5 napos egészségtúrák, wellnessnapok szervezése s még folytathatnánk.

Lehetőségek és realitás

Jobb híján ...
A szolgáltatásokra rászorulók is lennének bőven. A koroncói centrum a helyieken kívül képes lenne ellátni szolgáltatásaival a szemereieket és a rábapatonaiakat is. Csak hát a költségek... Másokhoz hasonlóan 450 forint egy kezelés, amire egy hatásos kúrában általában tízszer van szükség. Garliczkyné azt mondja: van, hogy a fizetség – ne tessék mosolyogni – három tojás meg egy fej saláta. Az intézetben dolgozók fizetség nélkül, lelkesedésből végzik munkájukat. Hogy valamiféle fizetést is kapjanak, s az egészségcentrum kialakítására felvett kölcsönt is törleszteni lehessen, körülbelül havi 500 ezer forint kellene. Hogy mégis miből futja mindenre? A kezdeti hitel- és biztosítási vállalkozás mára alaposan kibővült, a nyereségesek tartják el az egészségközpontot.

Magánvállalkozás nem pályázhat

Az a baj, hogy magánvállalkozás számára nincs semmiféle egészségügyi pályázati lehetőség. Az egészségügyi miniszter biztatóan válaszolt egy levélre, a megyei közgyűlés illetékes alelnöke is foglalkozik a koroncói egészségközpont ügyével.
Koroncón egyébként most épült egy tízágyas panzió, ezt is nézve az egészségközpont a gyógyturizmussal is próbálkozik. Szerepel a mozgáskorlátozottak országos szervezetének ajánlásaiban, egy neves utazási iroda kínálatában...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandfesztivál augusztusban

Vizes pólós szépségverseny, bikinis strandszépeválasztás és interaktív játékok mindennap lesznek. A… Tovább olvasom