Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Egész napos gyöngybuli

Huszonnégy órás gyöngybulit szerveztek a hétvégén Gyarmaton az iskolásoknak.
Az ötödik alkalommal megrendezett versenyen csaknem 4 és fél kilométer drótra fűztek fel mintegy 210 ezer gyöngyöt. A buli főszervezője, Hollenczerné Balogh Ilona matematika–fizika szakos tanárnő számolt be a Kisalföldnek a részletekről. Elmondta, az egész tantestület megmozdult a verseny sikeres lebonyolításárért, a száznyolcvanas létszámú iskola egykori és mai tanulói közül pedig negyvenkilencen vállalkoztak az izgalmas kalandra.

Mint megtudtuk, az öt éve zajló gyöngybulikat eredetileg a kézügyesség fejlesztésére találta ki a tantestület, hamarosan kiderült azonban, hogy a huszonnégy órás rekordkísérletek a versenyszellem fokozására, a közösségi érzés elmélyítésére is kiválóan alkalmasak.

A tanulók három csoportban, forgószínpadszerű beosztásban – két óra munka, egy óra pihenés – dolgozták végig a 24 órát. A tanárok munkalapokat és naplót készítettek számukra, ez alapján tarthatták nyilván az igényelt és a felhasznált alapanyagokat, a szülők közül ki-ki a konyhában vagy az anyag-előkészítésnél hasznosíthatta magát.
A témát kétévente változtatják a gyarmatiak. Öt éve gyöngyszövéssel kezdtek, aztán rátértek a tűzésre, most pedig a fűzésre... Idén vendégük volt dr. Farkas László, a Nyugat-Magyarországi Egyetem biológusa, ő segített a faalakzatok feltekerésében. Merthogy fákat – húsz darabot – és virágokat – hétszázötvenkettőt – készítettek, ehhez jön még az a 184,4 méter hosszú drótra fűzött különlegesen nagy fa, amelynek 114 ágára 2394 gyöngyöt fűztek fel.

Hollenczerné szerint hihetetlen, ahogy a hiperaktív fiúk is hosszú órákig képesek elülni a fűzés mellett. A lányok ügyességét azonban még ritkán múlják felül, a három korcsoportban ugyanis Varga Loretta (kicsik), Bódai Dalma (felsősök) és Horváth Eszter (középiskolások) lett az első.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyok verik a kicsiket iskola után

Egyes iskolákban a nagyobb diákok sportot űznek a kisebbek bántalmazásából, az iskolák pedig tehetetlenül nézik. Ha valaki visszaüt a gyermekét védve, még meg is büntetik. De csoportosan nyomorékká verhetnek bárkit büntetlenül, vagy fogadjunk testőrt? Meddig tart az iskola felelőssége? Meg tudják-e fékezni a diákokat azután, hogy kiléptek az intézmény kapuján? Tovább olvasom