Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Égből pottyant lufiháló

Nem hitt a szemének a Gyirmóton élő Szabó Jenő, amikor egy hatalmas ejtőernyőszerű valami lebegve közelített a föld felé tegnap délelőtt. Mivel emberünk se repülőt, se ufót nem látott sehol, elképzelni sem tudta, hogy honnét jött a zöld valami, ami végül egy fa tetején landolt.
Hétfő délelőtt első hallásra hihetetlen hírt kaptunk Győr környékéről telefonon. A vonal másik végén Szabó Jenő volt, aki jelenleg a gyirmóti részönkormányzat vezetője.
– Mintegy kétszáz méterre tőlem fent a levegőben, lassan lebegve hullott lefelé ez a zöld valami. Először azt hittem, ejtőernyő. De mert repülőt sehol nem láttam és ejtőernyős sem volt a végén, nagyon elcsodálkoztam, hogy honnét eshetett le. Arra gondoltam még, hogy egy nagyon magasan szálló repülőgépről, esetleg egy NATO- szállítógépről eshetett ki valami csomagolóháló – magyarázta még helyszínre értünkkor is hitetlenkedve Szabó Jenő.
Az inkább a szőlősökben az érés idején a seregélyek ellen használatos hálóhoz hasonló anyag egy ringlófán akadt fenn. Az alapos mustrát már vele közösen végeztük, de semmi embléma, vagy felirat nincs az égből pottyant „csodán".

Hogyan került a zöld háló a levegőbe, majd Gyirmótra?
Azt mindenesetre kikövetkeztettük, hogy a zöld hálót ekkora tömegben nem kaphatta fel a szél valamelyik gazdaság udvaráról.
– De akkor honnét jöhetett – dohogott Szabó Jenő –, merthogy ilyenekre nem kell az autósoknak számítani. Márpedig Gyirmót mellett halad el egy főút, meg az autópálya is közel van. Elképzelni is rossz, ha az autók elé esik.

Azt, hogy honnét érkezett az égi háló, megpróbáltuk kideríteni. Egyáltalán: repülőből eshet-e ki ilyen dolog?
– Nehezen képzelhető el, hogy repülőből esett ki. Az viszont igen, hogy egy meteorológiai ballon hálója lehet. Ez egy olyan „lufi", amit légköri méréseket végző műszerek felengedésére használnak és hálóval fogják körbe. Az tartja a mérőműszereket és a rádióadó-elektronikát tartalmazó dobozt. Nem biztos, de ezt látom valószínűnek – tudtuk meg Vadász Lászlótól, a Győr–Pér Repülőtér Kft. ügyvezető igazgatójától, aki még hozzátette, hogy egy ilyen ballont nagyon messziről, akár másik földrészről is elsodorhat a légáramlat.

A repülési szakember véleményét a győri meteorológiai állomáson is megerősítették. Elmondták, hogy egy ilyen gázzal töltött ballonnal többek között a különböző magasságokban uralkodó szélirányokat, -erősséget, hőmérsékletet mérnek, adatokat továbbítanak a földre. Idelentről számítógépek követik a műszerek útját. A meterológiai „lufikat" hazánkban Pestlőrincen szokták felengedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűséges négylábúak szemléje

A Győrben rendezett országos kutyakiállításon 1158 ebet neveztek az állattartók. A 160 fajtagyőztes… Tovább olvasom