Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Égbe lőtték a tojásárakat

Egy hónap alatt ötödével emelkedtek a tojásárak és húsvétig további drágulás várható. A folyamatban az is szerepet játszik, hogy idén már tágasabb helyet kell biztosítani a szárnyasoknak.

A Központi Statisztikai Hivatal egyelőre még csak a januári országos átlagárakat közölte, amikor a decemberi 341 forint után 368 forintba került tíz darab tojás.

"Bárcsak ma is így lenne" – sóhajthatnak fel mindazok, akik gyakran vásárolnak be, február közepe óta ugyanis valósággal kilőtték az árakat, a drágulás mértéke néhány hét alatt elérte a 20 százalékot. Egy doboz tojásért így a legtöbb boltban már 480–490 forintot kérnek, de fajtától, mérettől függően sok helyen 500 forintnál is többet.

Ebben a győr-belvárosi kisboltban jelenleg 50 forintért kínálják a tojást. Sok helyütt ennél magasabb árakat is látni. Fotó: Mészáros Mátyás
Ebben a győr-belvárosi kisboltban jelenleg 50 forintért kínálják a tojást. Sok helyütt ennél magasabb árakat is látni. Fotó: Mészáros Mátyás

Dr. Kertész Tamás szerint húsvétot követően tartósan 50 forint körüli tojásárakra kell felkészülni.

"Húsvétra az ár lesz hatszáz forint is" – adott a vevők számára nem túl biztató prognózist kérdésünkre dr. Kertész Tamás, a győri székhelyű, évi 200 millió tojást forgalmazó Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte az egészen elképesztő – a cukorár másfél évvel ezelőtti meglódulásához mérhető – folyamatnak két oka van.

"Az elmúlt két-három évben a termelők nagy veszteségeket könyveltek el nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. A költségek ugyanis a dráguló takarmány, energia, munkabér és üzemanyag hatására egyre csak nőttek, ami azonban nem érvényesült az árakban, így sokan tönkrementek.

Emellett idén január 1-jétől kizárólag olyan tojás hozható kiskereskedelmi forgalomba, amelynek előállítása megfelel a tojótyúkok védelmére vonatkozó minimumkövetelmények megállapításáról szóló uniós irányelvnek.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy jelentős beruházással a korábbinál tágasabb ketreceket kell biztosítani az állatoknak ülőrúddal, körömkoptatóval, így viszont ugyanakkora helyen negyedével-harmadával kevesebb szárnyas fér el. Mindezek miatt most egyszerűen nincs annyi tojás, amennyire kereslet mutatkozik, noha a jobb körülmények között tartott baromfik valamivel többet tojnak" – magyarázta a szakember.

Dr. Kertész Tamás hozzátette: a további áremelkedést garantálja, hogy Európában magasabbak az árak, mint nálunk, márpedig hazánk 25–30 százalékban importra szorul tojásból. Ő arra számít, hogy húsvétot követően tartósan 50 forint körüli tojásárakra kell felkészülni.

Arra, hogy mennyire nem olcsó mulatság a nagyobb ketrecekre való átállás, a banai Fakl Róbert esete a példa. A tojástermeléssel 13 éve foglalkozó, jelenleg háromezer tyúkot tartó férfi a Kisalföldnek elmondta: hatmillió forintos beruházással tudta elérni tavaly, hogy megfeleljen az uniós szabványoknak. Ő az utóbbi évek nehézségei után már azzal is elégedett lenne, ha 35–40 forinton stabilizálódna a tojás darabára.

Olvasóink írták

 • 3. Ambar 2012. március 10. 11:51
  „Ez mesterséges ami itt folyik.Igen a rendelkezés már régi a tojóketrecekről.Persze nálunk a sírás a fontos de költséget nem akar vállalni senki.Amikor meg már követelmény azonnali megtérüléssel akarják a vásárló nyakába varrni.Persze azután az árakat magasan tartani.A százmilliárdos támogatásokból meg lehet vagyonosodni.Sajnos nálunk így megy!Aztán csodálkoznak hogy behozzák külföldről ahol szintén ugyan az a követelmény .Csak hát ott nem ellopják a támogatásokat hanem felhasználják!”
 • 2. Dwatson 2012. március 09. 23:17
  „Az unió a tojóketrecekről szóló rendelkezését már 10 évvel ezelőtt meghozta,így amikor 2004-ben beléptünk az unióba akkor ez már ránk is vonatkozott,és 8 évünk lett volna rá hogy lecseréljük őket.”
 • 1. szocdem 2012. március 09. 18:22
  „Gratula....

  Mért gondolom vajon, hogy megint az osztrák kereskedők járnak jól, és a magyar kapzsiságnak megint a keleti végek lesznek a kárvallottjai???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégére fel! Szemezgess a hétvégi programokból

Ha ötletet szeretnél, mivel töltsd el hétvégi szabadidődet, szemezgess a hétvégi megyei programok… Tovább olvasom