Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Édesanyja látja helyette a képeket

A szigetközi nagy árvízről rendezett kiállítást Bácsán egy 26 éves fiatalember, akiről édesanyja társrendezőként azt mondja, ő csak a fia szeme volt.
Vakítóan erős fényre lenne szüksége, mint amilyet filmvetítéseken használnak, de most éppen felhők takarják az eget. Ezért is bizonytalan Petes Róbert járása, amikor Bácsán a közösségi ház elé kijön vendégeihez. A bejárat előtt homokzsákok sorakoznak, mint ötven éve a nagy árvíz idején, most csak a jobb szemléltetés kedvéért.

Bent nagyméretű tablókon az 1954-es árvízről készült fotók, tárgyi emlékek. A kiállítás szép tablóit az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól kapták, a tárgyi emlékeket édesanyjával közösen gyűjtötte a rendező, Petes Róbert. A kiállítás augusztus 20-án nyílt és most vasárnapig lesz nyitva délután 5 órától este 8-ig.

Petes Róbert Kisbácsán és a révfalui tulipános iskolában, majd a bencés gimnáziumban tanult, a Pázmány Péter Egyetemen folytatta történelem szakon, s most újra egyetemista, a Sapiencia Egyetem negyedéves teológushallgatója.

– Ki ne hagyjam, hogy a szakdolgozatomat is írom, egyháztörténeti a témája – mondja a fiatalember, aki ha végez, civil marad, hittanár, lelkipásztori, másként pasztorális munkatárs lesz. Nem pappótló, magyarázza, civilekre akkor is szüksége lenne az egyháznak, ha sok lenne a pap.

Róbert emberekkel szeretne foglalkozni, tanítani és egyben tanulni is, kutatni, elmélyülni az egyháztörténelemben.
A fiatalemberről 9 hónaposan derült ki, hogy nagyon gyenge a látása. Úgy jutott el az érettségiig, hogy édesanyja olvasta fel neki a tananyagot. Anyja most már nem győzné, a fia beszkenneli a jegyzetek anyagát és a számítógép géphangon felolvassa. Róbertnek a mostani az ötödik helytörténeti kiállítása. Egyben jelzi, hogy a helyiekért szeretne mindenekelőtt dolgozni.

Ötven éve Bácsán 180 ház összeomlott vagy lakhatatlanná vált. Akik megélték, és akik most kiállításon élhették át a történteket, megrendültek. Róbert eddigi tárlatai is a helyiek életéről szóltak. Fia és anyja egykori fényképeket gyűjtöttek össze, más alkalommal régi ruhákat, majd bútorokat. Két ház padlásáról olyan bútordarab került elő, amilyenről a maiak még nem is igen hallottak: asztalágy, amely délben asztalként szolgált, éjszaka abban aludtak.

A negyedik kiállítás a tárgyaké volt. A mostani tárlat tárgyai között akad két úgynevezett amerikai zsák. Azokban küldtek a tengerentúliak segítséget. Semmi nyoma nem volt az „amcsik" jó cselekedeteinek, mondja az ifjú, megérdemlik, hogy emlékezzenek rájuk. Ahogy Róbert munkája is érdemes a bácsaiak, a győriek figyelmére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Exminiszterekkel versenyeztek

Közéleti személyiségekkel, művészekkel, politikusokkal mérték össze autóvezetési tudásukat azok a… Tovább olvasom