Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Édes rózsák egy közgazdásztól

Győr - Herold Csilla huszonnyolc éves és még mindig tanul. Közgazdászdiplomával ült be cukrásziskolába. Fél évig mérlegelték, mire döntöttek róla: cukrászüzem lesz a családi házban.
Az épületet, amelyben a Herold család lakik Győr-Szabadhegyen, Herold nagyapa építette Gábor fiával. (A legendás nagyapa 87 évesen még motorozott és azért büntette meg a rendőr, mert hetykén, bukósisak nélkül hajtott.) Fia az apai mesterséget folytatta tovább, kőműves-vállalkozó. A szabadhegyi családi házban sok éve laktak már, „csupán" a négytagú család otthonául szolgált, amikor is az apa egyetértésben övéivel úgy döntött, munkahelyet is adhat a ház. Herold Gábor másodszor dolgozhatott magának. Bontott és épített, a földszinten szobából és garázsból olyan cukrászműhelyt alakított ki, amelyet Gundel is elfogadna, s amely a Herold család két hölgytagjának, Heroldnénak és Csilla leányának a munkahelye. A cukrászműhelyt tavaly szeptemberben avatták.

Az, hogy Heroldné cukrászkodni kezdett, természetes módon következett abból, hogy a cukrászatot tanulta Pápán, csak jó néhány év kihagyás után aktivizálnia kellett magát. A Herold lányok közül Tímea és a nála két évvel fiatalabb Csilla húga viszont mindennek, csak nem cukrásznak készült. Mindketten közgazdászok lettek. Csilla Győrben, a Széchenyiben kezdte, egyetemi diplomát később szerzett. Miként lett hát belőle cukrász? Mert ő az, aki a szülői ház cukrászműhelyében találta meg élete célját.

Heroldék zömében esküvőkre dolgoznak, csodás dísztortákat készítenek az ünnepi alkalmakra. Fotó: Szük Ödön

Kislány korától rajongott a karamellért, szerette volna megtanulni ezt a csodás szakmát. Már megvolt a diplomája, amikor felkerekedett, és Budapesten beiratkozott egy egyéves cukrásziskolába. A kérdésre, nem csodálkoztak-e, amikor az iskolai végzettsége rovatban azt olvasták, hogy közgazdász, Csilla azt mondja, egyáltalán nem. Cukrász tanulótársai között volt tanár, biológus, tolmács. Az ifjú hölgy az édes mesterség tanulásának gyakorlati idejét a Grand Hotelben töltötte, kezdetben úgy, hogy az asztalokat kellett letisztítania. Közben kiderült, Csilla ért a karamell készítéséhez, ilyen képességet pedig egy híres szállodában persze hogy kamatoztattak.

A lényeg, hogy cukrász lett a közgazdász hölgy, s hogy újabb szakmájában is dolgozhasson, ehhez kellett a család cukrászműhelye.
Heroldék nem leülős cukrászdát gondoltak maguknak, az volt az elképzelésük – ezt valósították meg –, hogy zömében esküvőkre dolgoznak, csodás dísztortákat készítenek elvitelre. Ehhez aztán nagy szükség volt Csilla ismeretére, hogy megtanulta a karamell készítését. Az valóságos művészet, mondja, ahogy a zöldségszobrászat is. Csilla, és ebben most csatlakozott hozzá nővére is, Budapestre jár elsajátítani az ezernyi tudnivalót. Ahogy Csilla a karamellozást is a fővárosban tanulta az ország legjobbjainak számító kettőstől, Vígh Majától és Lusztigh Máriától.

Heroldéknál most hárman dolgoznak a cukrászműhelyben. A két családtagon kívül Lengyel József cukrász a társuk. Valóságos szobrász, mondják róla kollégái. Noha Heroldék vállalkozása pár hónapos, máris igen sokan tudnak róla. A közelmúltban rendezett esküvői kiállításon
számukra is meglepően nagy sikerük volt.

Arról szó sincs, hogy máris elérték, amit vártak a vállalkozástól. Heroldék azt mondják, akkor sem keserednének el, ha öt év múltán mondhatnák el ezt. Legalább ilyen fontos, hogy olyan a munkájuk, amihez szívüket is adhatják. A két Herold lány közül az idősebb már férjnél van, a fiatalabbnak ősszel lesz az esküvője. A tortát arra a kolléga, Jóska készíti majd, ám a díszítést, a karamellt a menyasszonyra hagyja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány, csendben

Politikai elemzők, politológusok szerint a kampánycsend intézményét már évekkel ezelőtt meg kellett… Tovább olvasom