Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Édes anyanyelvünk, egész életre szóló tapasztalatokkal

Sátoraljaújhely-Győr - Idén rendezték meg 36. alkalommal az Édes anyanyelvünk Kárpát-medencei Nyelvhasználati Verseny országos döntőjét Sátoraljaújhelyen. A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók megmérettetésén a Krúdy Gyula-szakközépiskola diákjának tavalyi sikerét idén osztálytársa ismételte meg.
Az Édes anyanyelvünk Kárpát-medencei Nyelvhasználati Verseny a teljes magyar nyelvterület seregszemléje. Minden évben három kategóriában, gimnáziumi, szakközép-iskolai és a határon túli magyarság tanulói részére hirdetik meg a versenyt. Az első megyei megmérettetések után a döntőre a legjobbak, közel 120 tanuló juthat be. A háromnapos rendezvénysorozat végén a legjobb tíz diák távozhat díjjal, k elismer oklevelet és Sátoraljaújhely emlékplakettjét kapják. A döntőben a tanulóknak írásbeli nyelvhasználati tesztet kell kitölteniük, utána pedig adott témáról kell rövid szónoklattal bizonyítani tudásukat.


A legjobb tíz között

A Krúdy Gyula-szakközépiskola tanulója, Borbély Tímea megismételte osztálytársa, Hosztafi Cintia tavalyi szereplését, és a legjobb tízbe jutott, valamint különdíjat vehetett át a legjobb írásbeli részpontszám eléréséért is, melyet a Kazinczy-alapítvány díjazott.

- Mindig az volt a célom, hogy a döntőbe jussak. Ez egy színvonalas verseny, sok olyan program van, amikor teljesen elfelejtettük mi, diákok, hogy versenyzők vagyunk. Rengeteg programot biztosítottak, melyekkel a várost és egymást is megismerhettük. A szóbeli eladástól jobban féltem, a Sikereink és kudarcaink az olimpián című tételt választottam, és szerencsére egy jó színvonalú eladást tudtam produkálni. A különdíjon pedig magam is nagyon meglepődtem - mesélte a Kisalföld érdeklődésére Borbély Tímea.


Hosszú felkészülés volt

A megye szinte minden évben bejuttatja legjobbjait a sátoraljaújhelyi döntőbe, ez idén is így volt. A krúdys tanuló mellett a Jedlik-iskola diákja is az első tízben örülhetett sikerének. A tanulók hosszú felkészülésen mennek keresztül, a felkészít tanárok az iskolai tanterv keretein belül segítik a diákok felkészülését, leginkább a nyelvhelyességet és a szónoklathoz szükséges retorikai alapokat tanítják meg a versenyzőknek.


Állandó ismeretfejlesztés

- Ez a verseny tanéveken átnyúló, ezért nagyon részletes és sokrét felkészülést igényel, a nyelvi igényesség mellett a lexikális ismeret állandó fejlesztésével. Iskolánk egy fiatal iskola, hisz most ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját. Büszkék vagyunk, hogy tanulóink tudásban, felkészültségben is az elitben szerepelnek - mondta el Kovács Kálmán felkészít tanár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés Harkán

Harka - Hagyományőrzők baráti társasága szombaton a harkai sportpálya mellett, kis létszámban, de… Tovább olvasom