Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Eddig nem tanultak a fagykárokból a gazdák

Győr-Moson-Sopron - Még nem tudni, hogy a hét közepi reggeli fagyok mekkora kárt tettek a gyümölcsösökben. A termelők mindenesetre a tavalyi nagy fagykárokból sem tanultak: idén sem léptek be többen a kárenyhítési alapba, pedig bármilyen elemi kár esetén ez jelenti az esélyt a kárpótlásra.
Többször is mínusz 2–3 fokos hidegre ébredhettünk a héten, ami ugyan nem ritka ilyentájt, a rügyező gyümölcsfákat azonban megviselheti. Mivel az, hogy elfagyott-e a bimbó, csak virágzáskor derül ki, ott pedig egyelőre csak a mandula és a kajszi tart, még nem érkezett bejelentés a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz.

A fagykárt egyébként tíz napon belül kell bejelenteni, s Lillik Mária, a hivatal fő falugazdásza szerint terméscsökkenésre most is számítani kell.
Az adatok azt mutatják, hogy az egyre szélsőségesebb időjárás és a tavaly májusi fagy – akkor mínusz 5–6 Celsius-fok volt a megye egyes részein – sem sarkallja a gazdákat nagyobb előrelátásra. 

Bár tavaly óta csak az kérhet támogatást az elemi károk, azaz fagy-, aszály- és belvízkár enyhítésére, akinek érvényes szerződése van a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH), azaz belépett a kárenyhítési alapba, az érdeklődés nem nőtt.

A rendszer ugyanúgy működik, egyfajta kockázatközösségként, mint egy biztosító: a gazdák meghatározott éves összeget befizetnek az alapba – szántóföldi termelés esetén ez 1000, gyümölcsösöknél 3000 forint hektáronként –, kár esetén pedig ebből az alapból kérhetnek támogatást.

Tavaly, az első évben a január végi határidőig országosan mindössze 3670-en jelentkeztek az alapba (ez a gazdák alig 6 százaléka, megyénkből alig több mint félszáz ember), a tavaszi fagykár azonban sok termelőt rádöbbentett arra, hogy anyagi áldozatvállalás nélkül nem számíthatnak kárenyhítésre. Akkor a határidőt „humánus okokból" nyárig kitolták, s még csaknem háromszor annyian léptek be.

– A végső létszám 13.600 gazda lett, akik 530 millió forintot fizettek be az alapba. Az államnak a szabályozás szerint ugyanennyit kellett volna hozzátennie, később azonban még ötmilliárd forintot szánt kárenyhítésre. Győr-Moson-Sopron megyében 85 kérelemre 100 millió forintot, azaz igénylőnként átlagosan több mint egymilliót ítéltek meg – tudta meg a Kisalföld Soproni Horváth Lajostól, az MVH szóvivőjétől. Ennek 90 százalékát ki is fizették tavaly év végéig, a maradék összeget a támogatást biztosító EU jóváhagyását követően heteken belül folyósítják.  

Idén – mivel a kilépések és az új csatlakozások nagyjából kiegyenlítik egymást – alig emelkedett az alaphoz csatlakozók száma, azaz, ha jön egy komolyabb, a tavalyihoz hasonló fagy, ezrek maradnak hoppon...
Balogh Lajosné győrszentiváni őszibarackfáin úgy tűnik, nem hagytak nyomot a mínuszok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útjukért demonstráltak a koroncóiak - nézze meg videónkat

Koroncó-Győr - Bár az út széli jelzőtábla szerint csak 50 kilométer per órával lehetne Koroncó felé… Tovább olvasom