Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Eddig is volt, kicsit szigorodott

Győr - Életbe lépett az a rendelet, amely tovább szigorítja az alkohol forgalmazását. Tilos például automatából szeszes italt árusítani, és a sporteseményeken legfeljebb gyengébb sör mérhető...
A rendelet szerint (amelynek módosítását decemberben fogadta el a kormány és most lépett hatályba) az oktatási, egészségügyi, illetve gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények bármelyik bejáratától számított 200 méteres körön belül nem lehet szeszes italt kimérni. Kivételnek számítanak a melegkonyhás vendéglátóhelyek. Ilyen rendelet tulajdonképpen eddig is volt: a korábban már meglévő, de új tulajdonba kerülő italmérések csak akkor kaphattak működési engedélyt, ha melegkonyhát is létesítettek, vele együtt persze kulturált étkezési lehetőséget. Győrött annak idején (nyolc-tíz éve) több ilyen példa is akadt. A városban akkoriban talán csak egy hely volt, ahol az új tulajdonos nem szerelt fel konyhát, emiatt az ital helyben kimérését meg kellett szüntetnie, csak elvitelre árusíthatott.

A mostani szabályozás- ban szerepel egyebek között, hogy tilos szeszes italt árusítani a diáksport- egyesületekben és az iskolák sportlétesít- ményeiben is.

Továbbra is érvényes, hogy a melegkonyhás vendéglátóhelyek kivételével az oktatási, egészségügyi, illetve gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények bármelyik bejáratától számított 200 méteres körön belül nem lehet szeszes italt kimérni. Azt a jegyző engedélyezheti – az illetékes rendőrkapitányság és a vámhatóság véleményének kikérése után –, az intézmények nyitvatartási ideje után mégis lehet-e alkoholt árulni.

Nem lehet 5 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italokat árulni a sportversenyek kezdete előtt már két órával, egészen a rendezvény ideje alatt és az azt követő egy órában a sportlétesítmények területén. További változás az is, hogy automatából nem lehet ezentúl szeszes italt árulni.

A rendelet tovább szigorítja az alkohol forgalmazását. Fotó: Kisalföld-archívum
A rendelet tovább szigorítja az alkohol forgalmazását. Fotó: Kisalföld-archívum

Összességében tulajdonképpen nem sok az újdonság, mondta el lapunk kérdésére dr. Lipovits Szilárd, Győr város jegyzője. Lényegében két korábbi kormányrendeletet (4/1997-es és 133/2007-es) vontak össze és módosítottak némiképp. A 200 méteres „védőtávolság" a felsorolt intézményektől régóta él, és Győrött gyakorlatilag gond nélküli. Az engedélyezéseknél előfordulnak ugyan fellebbezési ügyek a távolság miatt, de ezeket többnyire idejekorán rendezni lehet. A távolság meghatározásán szokott vita lenni. Az ominózus kétszáz métert például egy iskolától ugyanis nem légvonalban kell mérni, hanem a közlekedés szerint, úton való áthaladásnál a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet is beleszámítva...

Sportrendezvényeken – legalábbis elméletben – eddig sem lehetett sörnél erősebb szeszes italt kimérni... A rendelet most 5 százalékban maximálja az adható szeszes ital alkoholfokát – ez a gyengébb minőségű sörének felel meg. Változás, hogy a tilalom a sportrendezvény kezdete előtt nem egy, hanem már két órával életbe lép. Olyan automata, amelyből szeszes ital vásárolható, talán nincs is a városban, legalábbis közterületen.

A jegyző feladatkörébe nem csak a működési engedély kiadása tartozik, hanem a rendelet betartásának ellenőrzése is. De végeznek ellenőrzést más hatóságok is: a fogyasztóvédelmi felügyelőség, a vám- és pénzügyőrség, az adóhivatal. Ki-ki a maga „fennhatóságának" megfelelően, néha közösen is.

A módosított rendeletből visszhangot talán csak a sportrendezvényeken (előtte, utána) való italárusítás szigorítása váltott ki. Történetesen: ha a sör engedélyezett, miért kell az 5 százalékos behatárolás? És hogyan lehet ellenőrizni, mit csapolnak? Mert az üveges sörre ugyan rá van írva, de ugye üveget eddig se lehetett bevinni a stadionokba...

Olvasóink írták

 • 1. tricse 2009. január 11. 12:10
  „"A városban akkoriban talán csak egy hely volt, ahol az új tulajdonos nem szerelt fel konyhát, emiatt az ital helyben kimérését meg kellett szüntetnie, csak elvitelre árusíthatott."

  na kérem,hogy szeszesitalt csak elvitelre árusíthat ez volt itten a kiskapu!

  de

  ne csak azt tiltsák és ellenőrizzék,hogy 200 méteren belül pl.egy iskolától,ki árul szeszt,hanem azt kedveseim,hogy a Bartók óvodától 2 azaz KETTŐ méterre ki fogyaszt szeszt a játszótéren rendszeresen és persze oda is hugyoznak (kifejezés direkte vulgáris)

  ja és a szeszt--a rakétát--ugye a 200 méterre levő élelmiszerboltban veszik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falu minden házát kifesthetik

Tápszentmiklós - A rég elfeledett „Tiszta udvar, rendes ház" szlogent most újra elővette a… Tovább olvasom