Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Ebből még nem lesz világméretű járvány

Győr-Moson-Sopron - Csak a jövő héttől kapják meg a háziorvosok az új influenza-oltóanyagokat, amelyből 52 ezret rendeltek a megyében.

Az ÁNTSZ szakértője szerint jelenleg nem kell világméretű járványtól tartani, de az átlagosnál   valószínűleg több lesz a beteg. Néhány országos híradás szerint már e héttől megtaláljuk orvosunknál az oltóanyagokat, előre kell bocsátanunk, hogy a rendszer azért ennél egy fokkal lassabban működik. Az azonban már valószínű, hogy a hét vége felé az ÁNTSZ kistérségi intézeteiben lesznek az oltóanyagok, ahonnan a jövő héten kerülnek ki a háziorvosi rendelőkbe. Karinthy óta tudjuk, hogy „a betegségek is fegyverkeznek", a szervezetünk hiába ismerne fel egy vírust, ha annak megváltozott típusaival találkozik. Dr. Széles Klára, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális intézetének járványügyi főorvosa szerint semmi szokatlan nincs abban, hogy új oltóanyagokra van szükség a várható influenzával szemben. A két „A" és a „B" vírust tartalmazó anyagot a veszélyeztetettek ingyen, az e körön kívül esők körülbelül ezer forintért kapják meg orvosuknál.

Térítésmentesen juthatnak az új oltáshoz a hatvan év feletti korosztály képviselői, a krónikus betegek, valamint az egészségügyi, szociális munkahelyen dolgozók és ápoltjaik egyaránt.

Térítésmentesen juthatnak   oltáshoz a hatvan éven felüliek, a krónikus betegek, valamint az egészségügyi, szociális munkahelyen dolgozók és ápoltjaik.Fotóillusztráció: Krizsán Csaba
Térítésmentesen juthatnak oltáshoz a hatvan éven felüliek, a krónikus betegek, valamint az egészségügyi, szociális munkahelyen dolgozók és ápoltjaik.Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

A főorvos elmondta: a megyébe 52 ezer oltóanyag érkezik, az eddigi statisztikák szerint ez elegendő lesz. Ebből persze ki lehet találni, hogy általában jóval kevesebben oltatjuk be magunkat, mint ahányunknak a szakemberek javasolják: tavaly például a hatvan éven felülieknek csak 34 százaléka kérte a vakcinát. (Számos cég gondoskodik egyébként alkalmazottai oltásáról.)

Mivel a hírek világméretű járványt jósolnak, dr. Széles Klárát ennek valószínűségéről is kérdezte a Kisalföld. Az ÁNTSZ osztályvezetője először is idézte a szakmai frázist: „már nem az a kérdés, hogy lesz-e világméretű járvány, hanem csak az, hogy mikor". Utoljára 1968-ból emlékezhetünk ilyenre, ez volt az úgynevezett „ázsiai influenza". Jelen pillanatban viszont – szögezi le az orvos – nem kell ettől tartani a törzs megváltozása miatt, arra azonban felkészülhetünk, hogy  az átlagosnál többen fognak megbetegedni, mivel a megváltozott vírussal szemben a szervezetnek nincs védettsége a háromkomponensű oltóanyag nélkül.

Ugyanakkor – hangsúlyozta kérdésünkre a főorvos – a várható betegség tünetei semmiben sem fognak különbözni a megszokottól. S amire ilyenkor mindig figyelmeztetnek az orvosok: betegen ne látogassunk kisgyereket, időseket, ne „vigyük el" a vírust munkahelyünkre, mindig használjunk zsebkendőt, s ha lehet, ne tegyük tiszteletünket fertőző beteg barátainknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végre nyugalom a Kék Csillagnál

Öttevény - Több fórum, vizsgálat, közigazgatási határozat után végre elérték az öttevényi Kék… Tovább olvasom