Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Ebből lesz a baleset: Ön telefonál vezetés közben?

Elegendő csak egy másodpercre oda nem figyelni: ez 50 km/óra sebességnél 14 vakon megtett métert jelent. Szavazás.

A győri női kosárlabdacsapat tragikus buszbalesete a 85-ös főúton a legemlékezetesebb példa az idei évben arra, hogy egy másodpercnyi figyelmetlenség is végzetessé válhat.

A kapuvári sofőr elmondása szerint soha nem telefonált vezetés közben - mégis megtörtént a baj.

A Generali-csoport friss felmérés szerint a kelet-európai autósok egyharmada telefonál vezetés közben, több mint 15 százalékuk dohányzik, 9 százalékuk üzenetet ír, és minden ötvenedik sofőr olvas a volánnál - vagyis szinte maga hívja ki a sorsot önmaga ellen.

Magyarországon csak a megkérdezettek 6,8 százaléka koncentrál teljes mértékben a vezetésre, a legtöbben zenét is hallgatnak (77 százalék) vagy beszélgetnek (67 százalék) is út közben. Bár ezen tevékenységeket az autóvezetők nem ítélik veszélyesnek, a hazai statisztikák szerint a személyi sérüléses autóbalesetek 91 százalékát a figyelmetlen sofőrök okozzák.
A hazai autósok saját bevallásuk szerint óvatosabbak a közép-európai átlagnál: csak feleannyian isznak és egyharmaddal kevesebben esznek a kocsiban, de kihangosító nélkül is lényegesen kevesebben telefonálnak (19 százalék helyett 12 százalék), és szerencsére SMS-ezésre is jóval ritkábban kerül sor vezetés közben (9 százalék helyett 4 százalék). Azonban több hazai autós figyelmét vonja el a gyerek, mint a régiós átlag (14 százalék helyett 17,5 százalék).


Forrás: Generali
Forrás: Generali


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 15 174 személyi sérüléses baleset történt Magyarországon, melyek döntő többségét (13 877 esetet) a járművezető okozta.

Ennek hátterében állhat rutintalanság vagy agresszív vezetési stílus is, vezetéstechnikai szakemberek szerint ugyanakkor a legtöbb esetben puszta figyelmetlenségről van szó, amit többnyire az útközben folytatott egyéb tevékenységek váltanak ki.

"Az autóvezetés odafigyelést és koncentrációt igénylő feladat, ezt azonban bizonyos rutin megszerzése után hajlamosak lebecsülni az autóvezetők. Elegendő csak egy másodpercre oda nem figyelni, ez 50 km/óra sebességnél 14 vakon megtett métert jelent, ami egy kamionszerelvény, vagy akár három gyalogosátkelő hossza" – szögezte le Albert Péter, a drivingcamp Hungary vezető vezetéstechnikai trénere.Ameddig rádiócsatornát vált a sofőr, már elé is ugorhat egy vad

Elég csak például egyetlen pillantást vetni a rádió kijelzőjére vagy éppen csatornát váltani, erdő melletti úton ennyi idő alatt akár az autó elé is ugorhat egy vaddisznó vagy egy szarvas, és az ütközés máris elkerülhetetlen.
 


Nyitóképünk illusztráció!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr új testvérvárosa: Nyizsnij Novgorod - videó

Az erről szóló megállapodást a két település polgármestere írta alá a Zichy-palotában. Tovább olvasom