Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

''Ebből a gyerekből jogász lesz...''

Győr - Az apának gimnáziumi osztályfőnöke mutatott irányt, merre induljon, leánya jó apjától vette a példát, el sem tudott volna mást képzelni, minthogy ő is ügyvéd legyen. Dr. Glegyák Jenő és dr. Glegyák Eszter ügyvédek, négy éve együtt dolgoznak.

– Amit bennem utált a lányom, gondolom, a maximalizmust, azt most nála fedezem fel – mondja dr. Glegyák Jenő. – Nagyon szigorúan fogtam, ám elfogultság nélkül... Nagyon jó a gyerek. Agilis, mindennek, a legapróbb részleteknek is utánamegy, és belebetegszik, ha nem nyer...
Glegyák doktor győri ügyvédi irodájában beszélgetünk apjával és lányával, kényelmes, modern bútorokkal berendezve, külön szobájuk van, ám akadnak természetesen ügyek, amelyekben együtt dolgoznak. Az apa szerint leánya bizonyos jogterületeken jobban mozog. Idézzünk most Esztertől is:

– Reggel nyolctól tizenhét óráig, ez persze csak elmélet, bent vagyok az irodában, alkalmazott. A főnök lánya, ami csupán annyit jelent, hogy sokkal szigorúbb velem szemben, mint másokkal.

A fogalmat sem ismerte

Glegyák Jenő Budapesten született, de még kisgyermek volt, amikor Balatongyörökre került a család. Apja Mátyásföldön, az Ikarusban dolgozott, korán meghalt, Jenőt cukrász édesanyja nevelte. Keszthelyen járt gimnáziumba, fölöttébb élénk volt... Másodikos volt az ifjú, amikor szülői értekezleten osztályfőnöke azzal lepte meg Jenő édesanyját: ebből a gyerekből jogász lesz. A fogalmat sem ismerte, emlékszik vissza az ügyvéd, de amikor utánaérdeklődött, a bírói munka nagyon tetszett neki. Kijelöltetett hát az útja. Szinte magától értetődően vették fel az egyetemre – kiváló volt az osztályuk, az osztálytársak kilencven százaléka diplomás lett. Előtte Kalocsán katonáskodott, majd kollégista lett.

Amikor végzett, Ráckevén lett fogalmazó. A bíróság épületében kapott szolgálati szobában lakott, munkával kelt és feküdt, viszont nem késett el. Két év volt ott és letette a szakvizsgát kitűnőre. Kinevezték Dabasra büntetőbírónak, ekkor született Eszter lánya. Dabas után következett Győr, városi bíróság, először polgári, majd sokkal hosszabb ideig, hét évig büntetőbíró volt. 1989-ben lett ügyvéd. Az indokai: beteg anyós, támogatásra szoruló anya, pedagógus feleség, aki újra tanulni kezdett Debrecenben pszichológiát, és ekkor már megvolt Katalin leánya is. Szövetkezeti jogász lett, a Bank of Nyúl alapító tagja, saját irodát nyitott. Ügyeinek száma? Nem sorszámozza.

A büntetőügyekből márbíróként elege lett

– Hogy kezdett, s hogy kezd ma, ha bekopogtat egy ügyfél?
– Ugyanúgy. Az első beszélgetés nálam a döntő. A büntetőbírósági gyakorlat a meghatározó. A hallottak alapján magamban meghozom az ítéletet, aztán eldöntöm, hogy elvállalom-e. Erőszakos cselekedeteket nem vállalok, egyszerű az indok, azokat utálom. Büntetőbíró koromban annyival találkoztam, hogy ebből az én részem már nagyon is megvolt.
Glegyák doktor legfontosabb ügyeiről annak idején hallgatott, és most sem akar beszélni, ezekről a sajtó sem igen tudott. Egyáltalán nem bánja, hogy például P. Miklós ügye csak részben került nyilvánosságra. Mai áron számolva vagy húszmilliárdos csalás volt. Megtéveszthette volna az embereket, miszerint akinek pénze van, azokat más mércével méri az igazságszolgáltatás.

Mindenki vizsgázott

És most Eszterről. A Révaiban érettségizett, aztán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem következett, 2002-ben jött haza Győrbe, az apa vette szárnyai alá, de tanult más ügyvédnél is, dr. Horváth Zoltánnál bankjogot. Közben nekiállt újra tanulni, szakvizsgát tett önálló ügyvéd apja mellett.
Időközben édesanyja is végzett Debrecenben, ő nem jogi ismeretekkel segít be az irodába. És még egy „végzés": Glegyák Katalin most fejezte be az egyetemet Svájcban, Luzernben idegenforgalom–wellness szakon, készül a tengeren túlra, az Amerikában letöltendő egyéves gyakorlatra.

Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borászatra is juthat támogatás

Nyúl - A győri és a pannonhalmi kistérség helyi vidékfejlesztési irodáinak szervezésében… Tovább olvasom