Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ebből a gyerekből börtönőr lesz

Nemcsak leendő rendőröket és katasztrófavédőket, de börtönőröket is képeznek a győri Bercsényi-szakközépiskolában.

A Bercsényi 25 éve folytat rendvédelmi képzést, amibe 2008-ban a győri bv. intézet is bekapcsolódott. Mihály Attila bv. ezredes, intézetparancsok szerint ez részben az utánpótlás miatt fontos, de legalább ennyire azért is, mert az eddig erre oktatott 400–500 diák valószínűleg jogkövető életet él, ismeri a bv. munkáját s így kevesebb előítéletet táplál majd a rendszerrel szemben.

A kerettantervről együttműködési megállapodást írtak alá a felek vezetői: Németh Zsolt, Mihály Attila és Nagy Ferenc. Fotó: Mészáros Mátyás
A kerettantervről együttműködési megállapodást írtak alá a felek vezetői: Németh Zsolt, Mihály Attila és Nagy Ferenc. Fotó: Mészáros Mátyás


Nagy Ferenc ny. bv. alezredes, az ÖBE elnöke, Mihály Attila bv. ezredes és Németh Zsolt iskolaigazgató arról kötött a minap együttműködési megállapodást, hogy a szakközépiskolások a közismert tárgyak tanítása mellett 9. évfolyamban heti 6 órában, utána 7, majd 8, végül 11 órában tanulják a rendészeti szakma elméleti és gyakorlati részét. Oktatásukból pedig a bv. munkatársai is kiveszik a részüket.

Németh Zsolt elmondta: két éve törvény szabályozza a duális képzést, amelynek értelmében a rendvédelmis végzősök gyakorlatot végeznek az adott szervezetnél, évi 35, majd 70 és 105 órában.

Nagy Ferenc ny. bv. alezredes szerint természetesen nem arra kell gondolni, hogy a gyakorlaton lévők beállnak a felügyelők sorába. Inkább látnak, tapasztalnak, élőben ismerkednek a fogvatartottak szállításával, az intézet eszközeivel, körülményeivel. A tanulóknak egyébként év közben is legalább kétórás börtönlátogatást ír elő a kerettanterv.

A felektől megtudtuk: már a győri börtön állományában is dolgozik volt bercsényis, s része is a megállapodásnak, hogy az iskola volt érettségizői előnyt élveznek a felvételnél. A képzés fél évvel a tiszthelyettesi képzésbe is beszámít.

Sokan tovább tanulnak

A Bercsényi Miklós-szakközépiskolában a mintegy 60–70 fős bv.-s évfolyamnak 40 százaléka választja a szakirányú folytatást tiszthelyettesi képzőn vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány várta az első babát Bőnyben

Pezsgősdobozba gyűjtöttek pénzt a bőnyi önkormányzat dolgozói az idei év első helybéli babájának.… Tovább olvasom