Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

e-Közigazgatás: Ön használja?

Az állam súlyos milliárdokat költött az elmúlt években az elektronikus közszolgáltatásokra. Ön ismeri? Használja? Szavazzon!
Mindenféle mélyebb elemzés helyett nézzük meg, hogy egy-egy hétköznapi helyzetben mennyire felhasználóbarát a rendszer! Az internetes adóbevallást talám már mindenki ismeri, így inkább a magyarorszag.hu-n más hivatalos ügyekben néztünk körül.

Erkölcsi bizonyítvány

Tegyük fel, hogy erkölcsi bizonyítványra van szükségünk. A magyarorszag.hu oldalt felkeresve középtájon észrevehetjük az "Erkölcsibizonyítvány-kérőlap" menüpontot. Jól indul a dolog, hiszen látjuk, hogy az űrlap kitöltése után már csak el kell utalnunk a szolgáltatás díját a KEK KH (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) számlájára. A dolgot azonban bonyolítja, hogy a szolgáltatás csak Ügyfélkapu regisztrációval vehető igénybe, az űrlapot pedig csak akkor tudjuk kitölteni, ha a gépünkön az Abev program is fenn van.

Ráadásul ha mindent otthonról akarunk intézni - így a szolgáltatási díj átutalását is -, ahhoz szükségünk van internetes banki szolgáltatásra is. Ha ezek megvannak klikkelhetünk a Használom a szolgáltatást gombra és mehet az űrlapkitöltés.


A magyarorszag.hu főoldala.
A magyarorszag.hu főoldala.


Lássuk a tapasztalatokat!

Győrben és Kapuváron hétfőtől csütörtökig foglalható időpont, 8 és 16 óra közötti időpontokra. Sopronban csak két napra foglalhatunk időpontot, keddre és csütörtökre, szintén munkaidőben, vagyis 8 és 16 óra között. Csornán a jövő héten hétfőtől péntekig foglalhatunk előre időpontot, 8 és 12 óra között. Mosonmagyaróvárra már akár e hét péntekre is kaphatunk időpontot (8 és 12 óra között), jövő kedden és csütörtökön 12-16 óráig, szerdán 8-18 óráig foglalhatunk időpontot. A fertődi okmányiroda e hét pénteken 8-10 óráig, jövő hétfő és szerda között 8 és 14 óra közötti időpontok találunk. Pannonhalmán mindössze egyetlen alkalmat ajánlanak fel: hétfőn 10-12 órág. Téten nem lehet interneten időpontot foglalni személyi iazolvány megújítására. (Fontos megjegyezni, hogy más ügyekben mások az időpontok és a tapasztalatok, Ügyfélkapu regisztrációra például jövő héten hétfőn és kedden már reggel hatra is foglalhatunk időpontot Téten, szerdán pedig 16-tól 18 óráig is mehetünk.) 
Személyi igazolvány


A képzelt szituáció szerint lejárt a személyi igazolványunk érvényessége, és meg kívánjuk hosszabbíttatni azt. A magyarorszag.hu oldalon nem kell sokat keresgélni, a Személyi igazolvány menüpontot megtaláljuk könnyen. A gond az, hogy nekünk nem erre van szükségünk.


A kapcsolódó anyagok között azonban megtaláljuk, amit keresünk: Személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos időpontfoglalás okmányirodába.

Ügyet választunk, megyét, települést... aztán szembesülünk vele, hogy szerda este már csak a következő hétre kaphatunk időpontot (a kivétel Mosonmagyaróvár és Fertőd). Téten pedig nem is kapunk időpontot.


Korábban gyakran rótták fel hibaként, hogy kevés időpont foglalható interneten keresztül, ráadásul ezek jelentős része a délelőtti órákra esik, munkaidőbe. Hogy ez így van-e most is, azt döntsék el Önök keretes írásunk alapján!Családi pótlékot igényelnék

Semmire nincs szükség, csak némi keresgélésre. A További dokumentumok között a C betűnél ott az űrlap, és letölthetjük az rtf fájlt. A rendszer azonan itt meg is áll, nincs információ arról, hogy ezt hová kell elküldeni - pontosabban van, de ezt a dokumentumban találjuk csak meg. Aztán jöhet a nyomtatás, boríték, posta... Mondjuk ki: itt még van hová fejleszteni a rendszert.

C, mint családi pótlék.
C, mint családi pótlék.


Be vagyok jelentve?

Ügyfélkapu regisztráció szükséges ahhoz, hogy ezt megtudjuk. Belépés után irány a TAJ-szolgáltatások menüpot, aztán fenn a Használom a szolgáltatást pont. Lekérdezhetjük a biztosítási jogviszonyunkat és a betegéletutat is, vagyis azt, hogy mikor vettünk igénybe egészségügyi szolgáltatásokat, mikor jártunk orvosnál, mikor váltottunk ki vényköteles gyógyszereket a patikákban.

TAJ - felül ott a LAPCOm, úgyhogy megnyughat a szerző.
TAJ - felül ott a LAPCOM, úgyhogy megnyughat a szerző.


Autót veszek - nem körözik?

A gépjárműkereső pontot kell kiválasztani, és mehet a keresés. A gépjármű rendszámából megtuthatjuk néhány adatát (gyártmány, típus, szín, illetve körözés alatt áll-e és forgalomban van-e a jármű).

Íme a CCZ-275-ös forg. rendszámú jármű információi. Amúgy a Kisalföld Volán busza.
Íme a CCZ-275-ös forg. rendszámú jármű információi. Amúgy a Kisalföld Volán busza.


Olvasóink írták

 • 10. elemér 2009. november 06. 14:35
  „Nem az döpontal van baj, hanem egyáltalán van e szükség olyasmire, amit az ember pizsamában is intézhet.”
 • 9. Hozzászóló 2009. november 06. 14:08
  „Azt írja, hogy az okmányirodába csak munkaidőben kapott időpontot. Talán azért van ez, mert ott is emberek dolgoznak, méghozzá szintén munkaidőben. Mikor dolgozzanak még a szerencsétlenek? Szombat éjszaka?”
 • 8. elemér 2009. november 06. 12:58
  „Vannak akik nemtudják hogy hol vannak itt, és problémájuk van. Itt az internet-n vagyunk és nem Mo.-n. Egyszerüen és megyerül, ami engem érdekel azt én simán megtalálom.”
 • 7. elemér 2009. november 06. 11:15
  „Persze ahoz hogy lehessen valamit intézni kellenek nyitott irodák. Ilyesmit pedig a haladó USA-ban átnéznek és ezzel foglalkoznak. Melyik iroda és melyik település mennyire nyitott. Az hogy van lapjuk és elérhetöségi lehetöség meg nem jelent semmit.”
 • 6. xkutya 2009. november 06. 06:57
  „Én is használom sok dolgot el lehet intézni és meg lehet érdeklődni!”
 • 5. elemér 2009. november 06. 00:38
  „Remek jó dolog én is használtam. Nem kellet a sötétbe tapogatóznom. Skype-n keresztül megkaptam mind azt amire szükségem volt. Na és papir ceruza se kellet, mert software felvette a beszélgetést. Minden chat softwarrel müxik. Aki segitett pedig otthol volt a közszolgáltatási lapokon. Egy tökkelütött az irodában olyasmit állitott nekem ami nem igaz. Aszongya a magyar törvények szerint, igy meg úgy kérem. Én pedig egyszerüen utánanéztem és most kioktatom a magyar törvényekröl ezt a szélhámost.

  http://www.voiceemotion.com/”
 • 4. enzof 2009. november 05. 22:59
  „Jó dolog,használom,ennyi pénzért egy kicsit gagyi..
  Vigyázni kell,mert egy párszor feltörték!!”
 • 3. pisti83 2009. november 05. 17:00
  „Jő dolog! Én is használom, bár az a többmilliárdos fejlesztés nem látszik meg rajta.”
 • 2. buggyant 2009. november 05. 16:34
  „nem.”
 • 1. borospeti 2009. november 05. 08:16
  „Tisztelt NMGR!

  Családi pótlék elektonikusan az Államkincstár honlapján igényelhető. Részben pontatlanok az állításai, így az olvasót félrevezetik. Kérem, legyen körültekintőbb!

  Üdvözlettel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasút: félig megmenekült a Zirc-Veszprém szakasz

A tervezett 32 helyett "29 és fél szakaszon" szünetel majd a vonatközlekedés. Zirc és Veszprém… Tovább olvasom