Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Duplán jöhet az ösztöndíj

Győr - A kormány a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény módosításában a jövő tanévtől javasolja a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjrendszer bevezetését. Ezzel gyakorlatilag követi Győr példáját, amely – elsőként az országban – ősszel már döntött erről. Jogos a kérdés: egy győri szakmunkástanuló akár dupla ösztöndíjat is kaphat?
A kormány a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény módosításában javasolja a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjrendszer bevezetését – ezt a minap jelentette be Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. A javaslat szerint 2009. szeptember elsejétől a hiányszakmákban tanulók ösztöndíjat kapnának, az első félévben egységesen havonta 10 ezer forintot, majd ezt követően – tanulmányi eredménytől függően – 10–30 ezer forint közötti összeget a tanulói szerződésben foglalt juttatások feletti, szakmunkás-tanulói ösztöndíjként.

Lényeges, hogy hiányszakmákról van szó, ezeket pedig a regionális fejlesztési és képzési bizottság határozza meg: az itt tanulóknak alanyi jogon járna az ösztöndíj, de aki szakképzős és nem hiányszakmát tanul ki, az nem részesül a támogatásból.

A tárca becslése szerint így is mintegy 30 ezer tanulót érinthet az ösztöndíjrendszer, amelynek forrását a Munkaerő-piaci Alap képzési része adja. Bevezetésének célja a munkaerőpiacon keresett szakmák tanulásának ösztönzése, a szakmunkáshiány csökkentése, illetve a szociálisan hátrányos helyzetű családok gyermekei számára a szakmához jutás megkönnyítése.

A szakképzős diákok közül azok, akik hiányszakmát tanulnak, a jövő tanévtől akár több tízezer forint ösztöndíjat kaphatnak havonta. Felvételünk illusztráció.Fotó: H. B. E.
A szakképzős diákok közül azok, akik hiányszakmát tanulnak, a jövő tanévtől akár több tízezer forint ösztöndíjat kaphatnak havonta. Felvételünk illusztráció.Fotó: H. B. E.

A várakozások szerint 10–15 százalékkal nőhet a hiányszakmákban tanulók száma, enyhülhet a szakmunkáshiány és 7–8 ezerrel emelkedhet a fuvarozók igényeinek megfelelő, jogosítvánnyal és képzettséggel rendelkező munkavállalók száma.

Győrben néhány hete fogadta el a közgyűlés, hogy mintegy 300 millió forintból ösztöndíjrendszert hoz létre a szakiskolákban tanulóknak, és 50 százalékban hozzájárul a tanulmányi szerződésre hajlandó munkáltatók áldozatvállalásához is. A győri rendelet is a hiányszakmákat emeli ki, de annyiban más, hogy a tanulmányi eredménytől függően akár havi 28 ezer forintot is kaphatnak a tanulók. A kérdés az, hogy a kormányzati szándék változtat-e ezen; ha pedig nem, lehetséges-e, hogy egy győri diák akár két helyről is ösztöndíjhoz jusson.

Papp András, a győri önkormányzat oktatási irodájának vezetője röviden válaszolt: igen, lehetséges a párhuzamosság. A kormányzati szándék tervezete már az önkormányzati döntés időpontjában is ismert volt. A kettő azért nem zárja ki egymást, mert más forrásból fizetik majd az ösztöndíjakat. Így egy hiányszakmában jól tanuló, szakképzős diák valóban több tízezer forintos ösztöndíjjal számolhat jövőre. 

Olvasóink írták

  • 1. itapa 2008. november 14. 21:10
    „Na igen. Találó a kép alatti szöveg, miszerint : több tízezer Ft-ot is kaphatnak havonta. Ezzel csak az a bajom, hogy ez nem lesz sokkal több a későbbiekben sem. Mikor jönnek már rá a munkáltatók, hogy ha bagóért dolgoztatnak akkor előbb-utóbb elhúzzák a csíkot az emberek?! Utánpótlás meg pláne nem lesz, mert a gyerek mit lát otthon, azt hogy anya, apa melózik egész nap és semmire nem jutnak. Aztán este elolvassa az újságban, hogy az ún. top managger hülyére keresi magát, talán kevesebb munkával.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszlopnak ütközött, és árokba borult

Győr - Szerencsés kimenetelű baleset történt csütörtökön kora reggel Győrben, a tatai úton. Tovább olvasom