Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Duplájára nő a győri állatkert

Az eddiginél kétszer nagyobb területtel, hét hektáron nyit tavasszal a győri állatkert.

Az eddiginél kétszer nagyobb területtel nyit tavasszal a győri állatkert. Többéves előkészítő munka után a volt vidámpark területét is megnyitják a látogatók előtt, amely más élményt nyújt majd, mint az eddigi zoo.

Bár az állatkert látogatói nem sokat láthattak belőle, évek óta komoly munkák folynak a Kiskút ligeti egykori Május 1. Kultúrpark helyén, többek között a teljes közműrendszert kicserélték és bekerítették a közel négyhektáros, árnyas parkot. A győriek által csak volt vidámparkként ismert terület már hét éve a Xantus János Állatkert Kht. kezelésében van, amióta a város úgy döntött, hogy az állatkert tervezett bezárása helyett még egy esélyt adnak az intézménynek. Akkor még a vadaspark eredeti falain belül is akadt elég munka, az elavult, nyomasztó ketrecek felújítása, az új kifutók megépítése hosszú évekig tartott. Gondot okozott az is, hogy az állatkert bővítését össze kellett hangolni a gyárvárosi fejlesztési elképzelésekkel. Most jött el az ideje, hogy az eddig kihasználatlan területeket is beépítsék, s a március 12-i nyitáskor az állatkert már új karámokkal, kifutókkal várja a látogatókat - az eddigi három helyett hét hektáron. Az átalakítás, melynek költségeit nagyrészt a város és az állatkert által 2004-ben, állami pályázaton nyert 28,5 millió forint fedezi, nem érinti a minden évben megrendezett, hagyományos rendezvényeket, például a majálist, azok ugyanis eddig is a terület elülső részén kaptak helyet.   

Pihenőpark Mukival

Dr. Andréka György szerint az új rész teljesen más élményt nyújt majd, mint az eddigi látogatótér: az árnyat adó fákat és sétálóutakat meghagyva igazi pihenőparkot alakítottak ki, sok paddal és asztallal, valamint a vadászok világát idéző magaslessel, szóróval. Persze állatokban sem lesz hiány, hatalmas karámokban itt láthatják majd a látogatók a lámákat, tevéket, bölényeket, szarvasokat, ormányos medvéket, és persze Mukit, a magányos vaddisznót, azaz a hagyományos értelemben vett, kis vadaspark alakul. Itt élt az a tavaly augusztusban vásárolt hét axis szarvas is, amelyet december végén kóborló kutyák marcangoltak szét kifutójukban. 

Adódik persze a kérdés: ha a fenti állatok az új karámokba költöznek, ki kerül a helyükre? Az igazgató elárulta, hogy a tavaly átadott Kelet-Afrika Ház után maradnak Afrikánál, s a kedvelt rajzfilm, az Oroszlánkirály világát idézik meg. A kedvelt oroszlánok, zebrák és zsiráfok mellé a tervek szerint varacskos disznók, antilopok és marabuk érkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonaton vitték el a repülőhidat

Szétvágták, vasúti szerelvényre tették és holtvágányra vitték a győri Tihanyi úti aluljáró építése miatt feleslegessé vált „repülőhidat”. Az építkezés területén megkezdődtek a meglepetéseket is tartalmazó régészeti feltárások. Találtak például sírt hason fekvő, összezsugorított gyermekcsontvázzal, a XIX. század második feléből származó adatok szerint római kori leleteket. Tovább olvasom