Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Dunaszentpál még mindig védtelen az áradással szemben

Szigetköz - Jelenleg apad a Duna és a meteorológusok is lehűlést mondtak, de Dunaszentpált, Mecsért már sok meglepetés érte. A régóta megálmodott töltés még a jövő zenéje, s ha az Alpokban álló hó hirtelen lezúdulna egy felmelegedés miatt, megint víz boríthatja a szántót.
Száz évben egyszer van olyan árvíz, mint amilyen 2002-ben volt – mondták állítólag a szakemberek Várföldi Lajosnak, Dunaszentpál polgármesterének. Igen, csakhogy százéves viszonylatban még új szokása a természetnek, hogy a Duna három-négy nap alatt megduzzad: túllépi a magas partot, elborítja az emelkedő szántót egy éven belül kétszer, majd azután még háromszor öt év alatt. „Régen ahhoz voltunk szokva, hogy a folyó másfél hétig árad és három hétig apad" – mondja a polgármester, aki a hullámtér szántóit bérlő társaság vezetőjeként személy szerint is érintett.

A Duna a hazai szakaszon most Esztergom térségében tetőzött, s a kisebb árhullám levonulása után lassú apadás várható. Az időjárás sem fenyeget ezekben a napokban, de aki például Ausztriában járt síelni és látta a kinti hóhelyzetet, okkal kérdezheti: „Mi lesz, ha ez lezúdul?"

Várföldi Lajos szerint 2011-ben készülhet el a védvonal. Fotó: Bertleff András
Várföldi Lajos szerint 2011-ben készülhet el a védvonal. Fotó: Bertleff András

Sokszor elmondtuk már: ha Dunaszentpálról és Mecsérről beszélünk – ahol 2002-ben négy nap alatt emelték az itt lakók az ideiglenes töltést –, akkor az egész Alsó-Szigetközről van szó, hiszen a töltés Győrig védte a medence jellegű területet. Ugyanakkor az is érthető, hogy az elődök nem építettek védvonalat – csupán „nyúlgátat" – a Mosoni-Dunának e szakaszán, mivel igen magas a part és a hullámtér szintje is erősen emelkedik a faluig. A „nagy" árvíz óta azonban a töltés problémája állandóan terítéken van, főként, mert ezután 2003-ban, 2006-ban és 2007-ben is kiöntött a folyó. Jelenleg körülbelül ötven-hatvan centire van a part legalacsonyabb szakaszától, s egy bő méterre volna szüksége még ahhoz, hogy ismét víz alá kerüljön a 150 hektárnyi szántó.

A folyó jelenleg körülbelül ötven-hatvan centire van a part legalacsonyabb szakaszától. Fotó: Bertleff András
A folyó jelenleg körülbelül ötven-hatvan centire van a part legalacsonyabb szakaszától. Fotó: Bertleff András

A közelmúltban már beszámoltunk arról, hogy Dunaszentpál nem tudott megállapodni a számára legkedvezőbb – s messze a legköltségesebb – megoldásban az állammal, mivel a folyó nyomvonalát követő töltés 2,4 milliárd forintba kerülne (ennek csak 15 százalékát állná az állam, a többi EU-s forrásból származik). A köztes megoldások közül a 800 millióval olcsóbb, úgynevezett „4/A"-ban sikerült megegyezni, amely a szántó nagy részét véglegesen hullámtérbe helyezné (ennélfogva arra a területre biztosítást sem lehet kötni). Viszont kompromisszumos megoldásként a beruházás része az is, hogy a jelenlegi ideiglenes töltés anyagából egy 70 centi magas „felvonulási utat" építenek ezzel egyidejűleg a folyóparton. Várföldi Lajos szerint ez kétségkívül megóvta volna a 130 ember földjét 2003-ban, 2006-ban és 2007-ben, de 2002-ben már nem.

A polgármester elmondta: jelenleg a vízügyi, engedélyezési tervek készülnek, s ha minden jól megy, 2011-re épülhet ki a régen várt védvonal. Addig azért biztosan nem apad a Duna, az alsó-szigetköziek így bíznak a szerencsében, ahogy eddig is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetések győrieknek a forradalom évfordulóján

Március 15.-én a forradalom és szabadságharc évfordulóján a Magyar Köztársasági Érdemrend… Tovább olvasom