Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Dunapart Rezidencia: Sétány így nem lesz, a parkoló kell

Győr - Ki mit vállalt a Dunapart Rezidencia építésénél, s abból mennyit teljesített – a Kisalföld birtokába jutott városfejlesztési megállapodásból most már pontosan kiolvasható a válasz.
Győr jelenleg legnagyobb építési beruházása, a Dunapart Rezidencia építése körül kialakult vitás kérdéseket a legegyszerűbb úgy tisztázni, ha megnézzük, a felek – a Dunapart Rezidencia Kft. és a győri önkormányzat – mit írtak alá 2005 júliusában a városfejlesztési megállapodásban. Eddig ez az okirat nem került nyilvánosságra, most igen, így nem kell mást tennünk, mint az érintetteket szembesíteni azzal, amiről szerződést kötöttek. Csütörtökön az önkormányzat és a kft. ügyvezetője is sajtótájékoztatót tartott; kiderült, változtatni kell a két éve kötött megállapodáson, mert több pontot egyikük sem tud teljesíteni.

Beruházó kötelezettségei

Egy: kötelezettséget vállal arra, hogy a közgyűlés által elfogadott beépítési tervnek megfelelően építi be a telket.

Kettő: kötelezettséget vállal arra, hogy a telket be nem keríti, annak átjárhatóságát az alátámasztó beépítési tervnek megfelelően a gyalogosforgalom számára biztosítja.

Három: a telek árvízvédelmi védvonal felőli részén a magyar állam tulajdonában, a vízügyi igazgatóság kezelésében álló telekrész figyelembevételével saját költségén a vízügyi előírásoknak megfelelő 4 méter szélességben sétányt épít és annak környezetét parkosítja. A sétány területét a szabályozási tervnek megfelelően térítésmentesen átadja a győri önkormányzatnak, és az átadással kapcsolatos eljárást a szabályozási terv elfogadását követő 30 napon belül megkezdi. Az így átadásra szánt terület nagysága körülbelül 500 négyzetméter. Elfogadja, hogy a sétány területét a szabályozási terv közterületként szabályozza.

Négy: az érintett terület és a Széchenyi híd között lévő zöldterület besorolású telken – amennyiben annak tulajdoni vagy használati viszonyait a győri önkormányzat rendezi – az ingatlanfejlesztő saját költségén a szabályozási tervnek megfelelően továbbépíti a sétányt és a zöldterületen közcélú használatra az európai uniós normáknak megfelelő gyermekjátszóteret épít.

Öt: amennyiben a győri önkormányzat a szabályozási tervben szereplő kötelező szabályozási vonalakkal érintett telkek részeit a közterülethez, illetve az út felületéhez csatolja, a szabályozási tervnek megfelelően saját költségén az alábbi útépítéssel kapcsolatos kötelezettségeket vállalja a beruházó:

– Megtervezteti a Móricz Zsigmond rakpartnak az Újkapu utcától a Széchenyi hídig terjedő útszakaszát.

– Saját költségén megépíti a Tarcsay Vilmos utca Móricz Zsigmond rakpart kereszteződésben a tervezett körforgalmat.

– Saját költségén megépíti az Újkapu utca folytatásában az alsó rakparti lehajtóút hiányzó szakaszát.

– Saját költségén megépíti adott szakaszon a Móricz Zsigmond rakpart új járdáját és annak közúti kapcsolatait.

Az ingatlanfejlesztő által a szerződésben vállalt kötelezettségek értéke az előzetes kalkuláció szerint 100 millió forint plusz áfa. Az ingatlanfejlesztő a kötelezettségvállalásait a beruházással egyidejűleg, legkésőbb a felépített épületek használatbavételi engedélyezési eljárásának megkezdéséig köteles teljesíteni.

A Rezidencia kft. válasza

Dr. Jakab Tamás, a Dunapart Rezidencia Kft. ügyvezetőjének válasza: – Az útépítéseknek nem tudtunk nekiállni addig, amíg a város a megállapodás szerint a tulajdonjogokat nem rendezte a kérdéses ingatlanokon; ráadásul csaknem fél évig az engedélyek kiadását is visszafogták, mondván, nem építettünk körforgalmat, ami tény. Az is, hogy azért nem tehettük, mert nem a mi ingatlanunkon volt. Most már van érvényes, jelzőlámpásra vonatkozó útépítési engedélyünk, s építeni is fogunk. Korrekt megállapodást kötöttünk két éve, a cél az volt, hogy az egész környéket rendbe hozzuk, s ezt a tervet még most sem adtuk fel. Hangsúlyozom, még az ideiglenes használatbavételi engedélyt sem kértük, ha megtesszük, a parkolókérdést is rendezzük. (A parkoló kérdése az építési engedélyben szerepel – a szerk.) Jelen pillanatban kezemben van a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ jegyzőkönyve, amelyben szerepel, hogy a 14-es számú út Széchenyi hídja alatti területen elvi akadálya nincs annak, hogy vasbeton vendégfödémmel parkolót építsünk. Lesz parkoló, ezt ígérem. Jó lenne, ha ez a mizéria lezárulna végre.

Győr kötelezettségei

Egy: a sétány megvalósíthatósága érdekében háromoldalú megállapodást köt a magyar állam nevében kezelőként eljáró vízügyi igazgatósággal és a Dunakapu Projekt Kft.-vel (ennek neve most már Dunapart Rezidencia Kft. – a szerk.)

Kettő: szerződést köt a Dunakapu Projekt Kft .-vel annak érdekében, hogy a 6415. hrsz. telek Móricz Zsigmond rakpartfelőli oldalán a földhivatalban átvezethető módon létrejöjjön az útkialakításhoz szükséges és a Dunakapu Projekt Kft. által elkészíttetett, már a vagyongazdálkodási irodán leadott telekhatár-korrekció.

Három: kötelezettséget vállal arra, hogy a jogszabályok adta lehetőségek betartásával, pénzügyi lehetőségeinek figyelembevételével haladéktalanul megkezdi a szabályozási terven található, jelenleg idegen tulajdonban álló telkek rendezését annak érdekében, hogy azokon mint közterületeken az ingatlanfejlesztő megépíthesse vállalásait:

– Az ÁPV Rt. tulajdonában álló, kikötő besorolású terület, melyen a sétány továbbépítését vállalta az ingatlanfejlesztő.

– A Pannon-Víz zrt. tulajdonában álló terület, melyen bekerítetlenül áll az rt. iparivíz-kiemelő állomásának épülete. A telken az épület meghagyásával zöldterület kialakítását vállalta az ingatlanfejlesztő.

– A Kontúr Rt. tulajdonában álló ingatlan, melyen zöldterület kialakítását vállalta.

– Az önkormányzat tulajdonában álló három telek biztosítása, melyeken zöldterület kialakítását vállalta az ingatlanfejlesztő.

– Az egyik önkormányzati tulajdonban álló telket elkerítette és jogcím nélkül feltételezhetően 1990 óta használja a Vasépker Rt. Az elbirtoklás megakadályozása érdekében az önkormányzat a szerződés aláírását követő 15 napon belül felszólítja a Vasépker Rt.-t, és intézkedik a terület jogellenes használatának megszüntetése érdekében.

– Pannon Belváros Kft. tulajdonában álló teleknek több évtizede és jelenleg is útként használt – az alsó rakpartra lehajtást biztosító – részét a szabályozási tervnek megfelelően (...) közterületként rendezi annak érdekében, hogy azon az ingatlanfejlesztő útépítési vállalását teljesíthesse.

Négy: amennyiben anyagi forrásai azt lehetősé teszik, az elkövetkező két évben az éves költségvetésében későbbiekben meghatározott mértékig a Móricz Zsigmond rakpartnak az ingatlanfejlesztő által megépített csomópontjain túli útburkolatait kijavítja.

Az önkormányzat válasza

Dr. Papp László jegyző: – A sétányra, a zöldterületre, illetve az útépítés feltételeinek megteremtésére vonatkozó önkormányzati vállalásokat (amelyeket a korábbi városvezetés kötött) eddig nem sikerült teljesíteni: tény, a vállalt ingatlanrendezési kötelezettségek részben ellehetetlenültek, részben pedig a magántulajdonosokkal folytatott egyeztetések bizonyultak eredménytelennek. A használatbavételi engedélyt azonban ezek nem befolyásolják, nem is feltételei annak; amikor a kiadása aktuális lesz, az épületegyüttes üzemeltethetőségét és a parkolás biztosítását veszik figyelembe – nem a sétány meglétét. Nem elvi tervet kérünk, hanem gyakorlatban parkolót. Szögezzük le azt is: nem az önkormányzat építkezik, hanem egy beruházó – nekünk a több ezer belvárosi lakó érdekei miatt kell szerepet vállalnunk ebben az ügyben.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony céllal a Baráti Összefogás Napján

Győrújbarát - Úgy tűnik, elült a vihar a győrújbaráti képviselő-testületben, a hétvégi falunapon aki… Tovább olvasom