Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Dunakaputér - ICOMOS: Veszélyben a világörökség?

Az Arrabona Városvédő Egyesület hivatalos állásfoglalást kért az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságától a Dunakapu tér-re tervezett mélygarázzsal kapcsolatban.


"Az ICOMOS nevében Nagy Gergely elnök válaszából is egyértelműen kiderül, amit egyesületünk is oly régóta hangoztat, hogy visszafordíthatatlan károkat szenvedne az építészettörténeti és várostörténeti értéket képviselő reneszánsz erődrendszer mélygarázs építése esetén. Oktalan pénzhajhászás és egy meghatározott lobbi tevékenységnek való megfelelés, meggátolná a világörökségi címre javasolt Limes rendszer pályázati sikerét" - olvasható az Arrabona Városvédő Egyesület elnöksége és Széchenyi István elnök portálunkohoz eljuttatott levelében.

Amit az ICOMOS-ról tudni kell >>
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága nyilatkozata a Győr, Dunakapu tér mélyparkoló tervezetéről

"A győri Dunakapu tér  beletartozik a magyarországi limes tervezett világörökségi helyszín frissen meghatározott győri magterületébe. A tér területén és a környékén előkerült leletek alapján biztonságosan a római erőd melletti katonai vicus, polgári település maradványai várhatók. Ugyanitt jól ismert Győr reneszánsz erődrendszere.

Mindkettő fontos műemléki együttes, ezért várható, hogy a téren a kora újkori erőd maradványai mellett jelentős római lakó- és egyéb épületek kerülhetnek elő, és a középkori erődítés maradványait sem lehet kizárni. Az erre a helyszínre tervezett mélygarázs megvalósulása esetén ezek - a Győr várostörténete szempontjából is különösen fontos értékek  - pusztulnak el. A Dunakapu tér a világörökségi címre javasolt és előterjesztés alatt lévő Limes rendszer egyik legfontosabb szakasza. A mélygarázs építése súlyosan veszélyeztetné a világörökségi pályázat sikerét. Nem fogadható el, hogy a javasolt világörökségi magterületen belül valamely római vagy középkori épület, épületrész sérüljön, különösen nem a nevezési időszakban.

A fentiek miatt javasoljuk, hogy a mélygarázs építését a városban olyan helyen valósítsák meg, ahol nem semmisítenek meg építészettörténeti, várostörténeti értékeket.

Budapest, 2011. 03. 30.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága"

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. AGege 2012. április 06. 14:41
  „Építeni a jövőt érdemes, és nem a múltat, azt ismerni kell, ahhoz is, hogy a jövőt építhessük.
  Hogy ez épül is, az pedig annak köszönhető, hogy a város pénze, már nem az elvtársak, és haveri körük
  zsebébe vándorol, amint láthatjuk az utóbbi évek munkájának eredményeit is, az is ezt bizonyítja.”
 • 69. Révfalui-szúnyog 2011. április 07. 16:02
  „Ma 14 h-kor a városi főépítész, Révi uram ácsorgott a Dunakapu tér déli oldalán, láthatóan várt valakit. Nézegetett, vizsgálódott, egyértelmű volt, hogy a leendő beruházással kapcsolatos ügyben várakozott. Odaszóltam neki, hogy itt lesz karóba húzva. Zavartan kémlelt körbe, kereste, honnan jöhetett a hang. Aztán belecsíptem a fenekébe. Kezdetnek ez sem rossz.”
 • 68. Révfalui-szúnyog 2011. április 06. 13:32
  „http://hunhir.info/?pid=hirek&id=39640

  Terjed a barbár készülődés híre!

  A markolósnak benyomok majd egy kis maláriaspriccet!”
 • 67. DON 2011. április 05. 22:22
  „Egy győri!
  Ajánlok egy linket! És végre te is láthatod, mi van a tér alatt!
  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=214987291849074&set=pu.142483395766131#!/photo.php?fbid=214987215182415&set=pu.142483395766131&pid=985063&id=142483395766131”
 • 66. egy_győri 2011. április 05. 21:20
  „Kedves DON!

  A városházi üdvöskéktől messze állok. A régészeti feltárásokat nem markolóval szokás végezni, így talán nem ismétlődik meg a másik téri ügylet, ha tudod, mire gondolok.
  Az érveket elfogadom, értem, nincs velük bajom. A baj azzal van, amit már leírtam, hogy senki nem tudja, mi maradt meg ténylegesen. Azt tudjuk, hogy minek kellene ott lenni, de hogy abból mennyi lesz ott, ahol, az majd a régészet után kiderül. Addig silencio.

  A markolót (ha véletlen odakeveredik) meg majd Szúnyog úgyis elriasztja az éjszakai portyázásakor, vagy nem? (lásd 64)”
 • 65. DON 2011. április 05. 08:46
  „Attól tartok, hogy ez a "várjuk meg mi is van ott valójában" hozzáállás azt fogja eredményezni, hogy mire észbe kapunk, egy figyelmetlen markolós úgy beletúr ott a földbe, hogy a végén tényleg semmi nem marad.
  Egyébként pedig ez a szöveg nagyon úgy hangzik, mint a városházi üdvöske egyetlen szalmaszála, amibe még kapaszkodik, miután nem tud sem ő, sem a gazdái semmi értelmeset kinyögni a felsorakoztatott érvekre.”
 • 64. Révfalui-szúnyog 2011. április 04. 20:50
  „Megértettem, várok. De a túrás idején éjszakánként ott fogok repkedni és muzsikálni az éjjeliőrök fülébe, szárnyaimra zseblámpa lesz rögzítve és videózni is fogok! És ne feledje kend, egyetlen csomó újhagyma a Dunakapu téri piacon többet ér, mint száz olimpiai aranyérem!”
 • 63. egy_győri 2011. április 04. 18:42
  „Kedves DON és Révfalui Szúnyog!

  Jól ismerem mindkét hivatkozást, de köszönöm, hogy szóltatok. Azonban azt se felejtsük el, hogy nem tudni, mi maradt meg ténylegesen az 1920-as állapotokat rögzítő fotón szereplő falakból. Meg tudja valaki pontosan mondani, hogy mennyi maradt?
  Tudom, hogy Winkler Úr azt nyilatkozta, hogy már 10 cm-re vannak a falak az aszfalt alatt. Ahol Ő látta, ott biztosan így is van, hiszek neki, régóta ismerem. De Ő sem látta az egész területet felásva!

  Mivel teljes kutatás sosem volt, mióta a régészek gyűjtik az erre vonatkozó adatokat, így jelen pillanatban nincs ember, aki pontosan, kutatások nélkül meg tudja mondani, hol mi van a tér alatt... ezt talán meg lehet érteni.

  Én is nagyon szeretném, ha a falak megmaradhatnának. De egyelőre senki nem tudja pontosan behatárolni a falak által elfoglalt területet, ezt tessék megérteni!”
 • 62. Révfalui-szúnyog 2011. április 04. 17:04
  „Ezek szerint a tér alatt nem valószínű, hogy olyan ,,kész" kazamaták vannak, mint pl. az OTP mögött, ahol most az állatkert akváriumot épít?”
 • 61. DON 2011. április 04. 13:36
  „#60
  Nem vagy egyedül:)
  Én is hiányolom azt a képet!
  Szólj, ha megvan!”
 • 60. urbaniastapista 2011. április 04. 10:34
  „#59.
  Azt a képet hiányolom, amin világosan látszik, hogy a bástya kazamatáit a tér építésekor elbontották.
  Alapjaik még meglehetnek, meg ami még mélyebben van.”
 • 59. DON 2011. április 03. 19:36
  „Egy győri!
  Ha nem hiszel szúnyognak, nézd meg ezt a videót! Ajánlom!

  http://www.youtube.com/watch?v=VMYz6I3mO6Q”
 • 58. Révfalui-szúnyog 2011. április 03. 19:29
  „57-es! Fényképek vannak arról, ami a Dunakapu tér alatt van! Az 1920-as évekből! Pontosan tudjuk, mi van alatta. Olvassa el Winkler Gábor, A győri vár utolsó csatája c. írását.”
 • 57. egy_győri 2011. április 03. 16:18
  „Tudja valaki, hogy mikor kezdődik a régészet a Dunakapu téren? Szerintem még egy hónapon belül sem lesz ott semmi, addig meg miről beszélünk?
  A tudományos adatok szerint várható ott ez is, az is, de amíg nem látjuk, hogy mi maradt meg ténylegesen, addig nincs miről beszélni, írogatni.”
 • 56. DON 2011. április 03. 14:44
  „Az ICOMOS feltételez, a Limes Szövetség feltételez, ők meg TUDJÁK, hogy mi fog ott megépülni:))”
 • 55. DON 2011. április 03. 14:42
  „A csiripelés azért a legérdekesebb, mert mint ahogy a városházi pacsirta is mondta "A Dunakapu térhez kapcsolódó régészeti feltárások még el sem kezdődtek..."”
 • 54. Torbius 2011. április 03. 14:36
  „Én akkor nem értem...(persze ironikusan szólva)
  Nemrég azt nyilatkozták, hogy a régészeti feltárások előtt nem kívánnak nyilatkozni, hogy mit csinálnak, mit nem...
  Most meg már megvan, hogy hová mit?
  Kicsit furi, nem??? :)
  Ennyit a vérnarancsok hitelességéről..:D”
 • 53. jégcsákány 2011. április 03. 12:48
  „DON!
  A csiripelések hozzám is eljutottak, de hát ha nem tudnád a munkákat
  építész körökben ugyanaz a társaság osztogatja saját maga között szét,
  már vagy 20 -25 éve,- a mindenkori vezetés jóváhagyásával.
  A csiripelés azért is érdekes mert még nem is hirdettek eredményt
  a közbeszerzésen.”
 • 52. DON 2011. április 03. 10:04
  „Jégcsákány!
  Azt csiripelték a verebek, hogy nagyjából már meg is van egyezség arról, mi hol lesz, mi marad, mi megy, mi kap üvegbúrát. Bontanák a tér közepén lévő házak közül némelyiket, mások újabb emeletet kapnának, és páran a Lloydhoz hasonló üvegsüveget. Mélygarázsban elég lesz százegynéhány parkolóhely, persze cserébe valahol még biztosan feltúrják majd az altalajt, mert ugye háromszázból százegynéhány, az még mindig kétszázegynéhány parkolóhely mínusz.
  Ja, és a legnagyobb szöveg: a mélygarázs az ott lakók részére biztosítana parkolóhelyet!!!:)”
 • 51. háté 2011. április 03. 00:08
  „A fityeszes "városbitorlás" akár kiadhatna egy hirdetést:
  --Győr a műemlékek viszonylatában, az országban a harmadik a rangsorban!
  Jöjj és töltsél több napot a városban, mélygarázzsal állunk rendelkezésedre a Duna kapu téren,
  - ha alkoholt is akarsz fogyasztani sétád során a felújított Széchenyi téri éttermek egyikében, ingyen parkolhatsz.

  A Duna kapu téren, megszüntettük az általunk csak téglarakásnak véleményezett romai-kori maradványokat.

  u.i.
  Utazási iroda áll rendelkezésedre a "Loyd -házban",”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Év tűzoltója győri: a gázrobbanás után mentális sérültet mentett ki a házból

A győri Petz Mátyás tűzoltó a Szarvas utcai gázrobbanás során égési sérülése ellenére, életét kockáztatva mentette meg az egyik lakót. Tovább olvasom