Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Dunakapu téri piac: a kereskedők nem akarnak a belvárosból elmenni

A Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója, Sági Géza szerint legkésőbb március végéig eldől, hogy a Dunakapu téri vállalkozók hol kereskedhetnek a jövőben.

Csütörtökön a Dunakapu téri kereskedők, őstermelők delegációja átadta a győri városházán azt a petíciót, mely közel 1500 aláírást tartalmaz.

Mint hét elején megírtuk, a téren áruló kereskedők azért kezdtek aláírásgyűjtésbe, mert bizonytalannak, kiszámíthatatlannak érzik a helyzetüket a Dunakapu téren.

"Amennyiben a kereskedők költözésre kényszerülnek, sokan közülük valószínűleg ellehetetlenülnek"

"A célunk az, hogy a piac továbbra is a belvárosban maradhasson, s ne kelljen a kereskedőknek peremterületre költözniük.

Korábban több rendezvényt sikerült közösen lebonyolítani a várossal, véleményem szerint ez a jó kapcsolat a jövőben is megmaradhatna" – mondta Nagy Lászlóné, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) megyei titkára.

"Amennyiben a kereskedők költözésre kényszerülnek, sokan közülük valószínűleg ellehetetlenülnek" – tette hozzá Nagy Lászlóné.


Videó: Cseh Róbert.


"Nem csupán a helyiek vásárolnak itt előszeretettel"

Bandler Róbert, a KISOSZ alelnöke amellett érvelt az egyébként kulturált hangnemben zajló találkozón, hogy "a szerdai és szombati piaci nap emeli a belváros fényét, s ennek köszönhetően nyüzsgő, színes a városrész élete.

Nem csupán a helyiek vásárolnak itt előszeretettel, de a szomszédos Szlovákiából is rengetegen eljárnak a piacra, mely a belvárosi üzleteknek, éttermeknek is egyértelműen forgalmat generál".

A kereskedők leszögezték: legkésőbb egy hónap múlva választ szeretnének kapni a petíciójukra, s azzal is mielőbb tisztában akarnak lenni, hogy a Dunakapu tér felújítását megelőző régészeti feltárások idején hol árulhatnak majd.


Petícióátadás Dunakapu téri piacról a Városházán - fotók: Cseh Róbert.

Sági Géza: "korainak érzem arról beszélni, hogy a tér felújítása után mi történik majd a piaccal"

Bár a petíciót hivatalosan a Városháza részéről a Gazdálkodási Osztály főosztályvezetője, Nagy Tamás vette át, az önkormányzat álláspontját nagyrészt Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója képviselte. (A KISOSZ üzemeltetési joga júniusban lejár a Dunakapu téren, így nyártól ezt a jogot a győri holding veszi át.)

"A város folyamatos egyeztetést ígér a kereskedőkkel, s mindenképp célunk, hogy senkit ne érjen kár.

Folyamatosan keressük az ideiglenes piac helyszínét, ez ügyben múlt héten is két tárgyalást folytattunk.

Legrosszabb esetben március végére biztosan konkrétumokkal tudunk szolgálni" - mondta Sági Géza.

A Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója hozzátette: "korainak érzem arról beszélni, hogy a tér felújítása után mi történik majd a piaccal. Ez nagyban függ ugyanis a régészeti feltárásoktól, s attól, hogy épülhet-e egyáltalán mélygarázs a tér alá.

A felújítás legkorábban 2012 végére, 2013 elejére fejeződhet be".

"Senki nem szeretné, hogy több száz kabát megmaradjon nála, mivel a Dunakapu téren nem árulhatott"

Az idő ugyanakkor vészesen sürgeti mind a kereskedőket, mind az őstermelőket – s ennek a ténynek hangot is adtak a vállalkozók a városházi találkozón.

"A ruhás kereskedők több millió forintos árukészlettel gazdálkodnak, s most mindenki bizonytalan, hogy mennyi árut rendeljen a tavaszi szezonra.

Senki nem szeretné, hogy több száz kabát megmaradjon nála, mivel a Dunakapu téren nem árulhatott" - közölte Réti Károly, a KISOSZ megyei elnöke.

"Hasonló gondjaim vannak nekem is. Egy őstermelőnek tudnia kell, hogy adott zöldségből mennyit vessen el.

Nagyon nem mindegy, hogy ezt a terményt a Dunakapu téren, vagy csak máshol tudnám eladni" – hallottuk Sallai Imre győri őstermelőtől.


Azok a régi szép piacos napok elmúlnak? Fotó: Szük Ödön.
Azok a régi szép piacos napok elmúlnak? Fotó: Szük Ödön.


Szóba kerültek esetleges belvárosi alternatívák is

Végezetül, Réti Károly megerősítette, ami már a találkozó elején is elhangzott: a kereskedők nem akarnak költözni a belvárosból.

"Véleményünk szerint az volna legjobb megoldás, ha régészeti feltárások idején is a Dunakapu tér közelében maradhatnánk.

Szóba jöhetne esetleg helyszínként a Duna part, a Liszt Ferenc utca környéke, vagy a Várhoz vezető út.

Tapasztalataink szerint külföldön is többnyire együttműködnek a ruhát és zöldséget kínáló kereskedők a piacon: a két különböző profil segíti a vállalkozások megélhetését" – mondta Réti Károly.

Sági Géza végszóra ígéretet tett: "olyan kompromisszumon dolgozunk, mely a kereskedők igényeit kielégíti".
Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. sx486 2011. január 22. 10:10
  „Meg lehet szüntetni parkolót, piacot hatalmi eszközökkel, de az ember is mint az állat, a saját kitaposott útvonalán fog járni ! A Duna kapu téri piac, Győr egyik szimbólumává is vált, nem hinném hogy a városnak ez a legnagyobb gondja ma, hogy ezt most kell megoldani, tisztelt multik !”
 • 22. vanessa 2011. január 21. 14:06
  „szép napot!a Somogyi Optikának köze sincs a másik somogyi kereskedlmi céghez,Somogyi főurvos fiáé az optika”
 • 21. igazszó 2011. január 21. 13:02
  „Most már többen is mondják Győrben, fiatalok, idősek, és egyre többnek igaza van, hogy bárcsak a JOBBIK került volna a polgármesteri posztra!!
  Reméljük, ezek a hírek is szemet szúrnak nekik, és lépnek vizsgálatokat kezdeményezve!”
 • 20. Hyppolit 2011. január 21. 09:01
  „Régebben a mai Family-center helyén volt a lengyelpiac rengeteg őstermelővel.A piaci napokon hömpölygött a tömeg. Ez egy földhözragadt süket duma, hogy csak a Duna-kapu téren lehet piac. Piacra szerintem is szükség van, de ha már valaki annyira csak a bio-zöldségben bízik, akkor az oda fog menni, ahol azt megkapja.(Egyébként a vásárcsarnokban is bőséggel lehet őstermelőktől vásárolni.)A használtcikk-piac is volt a bácsai út mellett, volt az állatkertnél és a Magvassy sportcsarnoknál, most az ETO-parknál, és lám, az érdeklődők követik.Ha valaki egy esetleges áthelyezés miatt nem tudja, hogy jövőre mennyit vessen, annak nam adnék még kapát sem a kezébe...”
 • 19. redwindow 2011. január 21. 08:43
  „Sági "ÚR" ellehet húzni! Ne élősködjön a győri polgárokon, nincs szükség a további korrupciókra!"Ennyire aljas módra a komcsik sem csinálták." Önkormányzati irányítás alatt dolgozik, háttérből mozgatva jellemtelenül?

  "A Kekszgyár területe sem lenne rossz, de az magánbefektetők
  (Paár család+Somogyi ) tulajdonában van." Somogyi tulajdonában vannak patikák, még a korházban is, Somogyi elektronik...ok,szemüveg optikák, mit akarnak még, mindig nem elég!????????
  Össze-vissza hazudnak!”
 • 18. nyá 2011. január 21. 06:24
  „Szerintem ideiglenesen ki lehetne próbálni a marcalvárosi buszforduló mögötti üres és nagy területet, korábban úgyis ilyen piacot próbáltak oda létrehozni. Ezáltal kiderülhetne hogy működne-e a dolog és ha nem akkor még mindig visszatelepülhetnének a felújítás után a Dunakapu térre.”
 • 17. erdeklödö 2011. január 20. 21:16
  „Mikyen kereskedökre gondol Sagi ur?”
 • 16. Infamous 2011. január 20. 21:14
  „a belvárosban nincs helye ócska piacnak!”
 • 15. mr_akkush 2011. január 20. 20:08
  „teszkó lobbi”
 • 14. Hedon 2011. január 20. 19:41
  „Max. az őstermelői piacot szabadna megtartani
  de Én azt sem tenném, remélem nem is fogják.
  A Józsefvárosi holmikat pedig végképp nem itt
  kellene Győrben árusítani.
  Árkád mögötti üres vagongyári terület tökéletesen
  megfelel erre a célra.
  A Kekszgyár területe sem lenne rossz, de az magánbefektetők
  (Paár család+Somogyi ) tulajdonában van.”
 • 13. Tunde24 2011. január 20. 18:52
  „arrabonem!!!tudod,hogy értettem”
 • 12. gabmaster 2011. január 20. 18:25
  „Az utolsó bőrt is lenyúzzák az emberről,nagyon nagy szemétség lenne ha bezárnák a piacot vagy elköltöztetnék,
  igaz értékes területről van szó, a Dunakapu tér sokat érhet a befektetőknek, de a legnagyobb értéket akkor képviseli ha ugyanazt a célt szolgálja még sok sok évig!”
 • 11. pirosász 2011. január 20. 17:45
  „Demokrácia van vagy mi a rosseb! Legyen népszavazás az ügyben!”
 • 10. arrabonem 2011. január 20. 17:04
  „3. Tunde24

  "A ruhafélék drágák,az őstermelőkkel együtt."
  Mennyiért vettél őstermelőt?”
 • 9. háté 2011. január 20. 16:49
  „A Dunakapu térre nem kell mélygarázs, egye meg a Loyd az irodáit.
  A korrupció melegágya lesz Győr!--egyenlő feltételek az építő iparban,--győztes a WHB!--
  Ennyire aljas módra a komcsik sem csinálták.”
 • 8. urbaniastapista 2011. január 20. 16:26
  „A piac valaha volt a Széchényi téren, meg az állatszekció a jelenlegi városháza környékén. A fő térről úgy száz éve kitelepítették a Mosoni-Duna felé vezető utcákba, az nem volt jó, ezért épült ki a harmincas években a Dunakapu tér. Csakhogy a város meg a folyók és a gyárak miatt inkább a másik irányba, dél felé fejlődött már akkor is. Az ilyen piacnak rendes közösségi közlekedés kellene, persze jó autós megközelíthetőséggel.
  Buszpályaudvar? Ha nem parkolnának ott annyit a buszok, a fele terület is elég lenne nekik, vasút is van, özönlene az áru buszon, vonaton ...”
 • 7. janika 2011. január 20. 15:56
  „A Duna-kapu tér elég nagy, ahhoz, hogy a maffia felossza, akár négyzetméterenként egymás közt a hasznot és a helyért jattoló illetve jattolni tudó árusokat!”
 • 6. antalszabo 2011. január 20. 15:04
  „Amennyiben megszüntetnék a piacot, az olyan lenne, mintha lebontanák a városházát. Győr szegényebb lenne nélküle. Régóta él már ez a piac, talán ősidőktől kezdve. Minden elképzelhető ebben a világban.
  Lebontották a Graboplastot, a Vagongyár épületét, a Győri - textilt, a Győri - keksz épületét , lehetne sorolni, :-mért épp a Dunakapu - téri piac ne lenne megszüntetve???
  Üzlet, üzlet, üzlet!!!!!!”
 • 5. dw748a 2011. január 20. 14:32
  „Lehet hogy sokaknak nem fog tetszeni az ötlet de ott a Rába Quelle melletti parkoló a Kekszgyár parkoló , illetve a kekszgyár épülete!!! Jó nem központi helyen van de mindenhonnan könnyen megközelíthető! Parkoló is van csak a megmaradt épületet kellene "elhordani"... És kialakítható egy szép nagy piac! Aki piacon akar vásárolni 10000% hogy odáig is el fog menni!”
 • 4. thermál 2011. január 20. 14:24
  „Győr.- Szolg. vez. ig. - töl kérdezem: ha utólag megtudható, hogy mi lesz a tér és a kereskedők sorsa, akkor miért nem lehet előre terveket készíteni arról, hogy mit akarnak? Bizonyára nehezebb megoldás lenne, de nincs joguk a bizonytalanságba terelni embei sorsokat. A tanácstalanság, vagy a mostanában hangoztatott közmondás "lássuk a medvét" ebben az esetben nem elfogadható .”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó a korláton: baleset az Árkád körforgalomnál

Baleset történt az Árkád-körforgalomnál a Fehérvár úton. Egy sportautó csapódott az elválasztó… Tovább olvasom