Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Dunakapu téri mélygarázs: nyílt levél a városvezetőknek

"Az elmúlt hetek sajtóanyagát olvasva, megdöbbenve láttuk a Duna bástya belsejébe tervezett három emelet mély garázsról szóló elhatározást" - olvasható a nyílt levélben.
HUN-KÖR Győr és további civil szervezetek aláírással érkezett levél a szerkesztőségbe:

"Nyílt levél örökségünk védelmében!

Tisztelt győri Városvezetők, polgármester!

Az elmúlt hetek sajtóanyagát olvasva, megdöbbenve láttuk a Duna bástya belsejébe tervezett három emelet mély garázsról szóló elhatározást. A Hun-Kör Győr civil egyesület tagsága mindig azt a jó értelembe vett nemzeti konzervatív, de ha kel radikális, értékrendet képviseli, mely városunk értékeinek (műemlékek, történelmünk részeinek) megvédésére, ápolására épül. Majdnem két évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a „tér" teljes területén kétszintes mélygarázs épül. Amikor sajtó nyilvános lett a mélygarázs itteni veszélyeit kimerítően taglaló szakértői vélemény, a hírekben azonnal egyszintes térszín alatti teremgarázs lett a kitűzött cél.

Ugyancsak az újságokból értesülhettünk róla, hogy ezen utóbbi tervezet a régészeti engedélyezés során gyakorlatilag megbukott. A régészeti kutatás nyomán a Duna bástya feltárulkozott szépségében és mindenki számára nyilvánvaló lett, hogy 1939-ben csak felső harmadát bontották el, minden más része ott van, csak ki kell szabadítani a föld takarásából. Nagyszerű volt látni, hogy városunk büszkesége, ez a pompás reneszánsz szögleterőd még ilyen csonkolt állapotában is turisták százait vonzotta naponta. Minden győri, aki becsüli és tiszteli múltját, annak értékével és jelentőségével tisztában van megnyugodott, hiszen olyan egyértelmű, hogy ezt a kincset, a Duna bástyát meg kell, őrizni, meg kell menteni. Most már tudjuk, hogy Önök mit értenek megőrzésen, három emelet mély garázst, és csekély töredékek kivételével a falak visszatemetését, tetejükön pedig vastag vasbeton páncélt. Így valóban „megőrződik" a Duna bástya, csak kérdés, ki tudja majd egyszer ezt a vasbeton szarkofágot feltörni? Mi konzervatív győriek nem ilyen megőrzésre gondoltunk, mert mi ismerjük ennek a bástyának a valódi értékét és üzenetét.

A kereszténység védőpajzsa, amiért egykor Nápolytól Oszlóig imádkoztak nem tűr el ilyen megaláztatást. Ennek a becses reneszánsz épületnek nemcsak a kora parancsol tiszteletet, hanem Hazánk törökkel vívott élet-halál harcában betöltött szerepe is. Ne felejtsük el, Győr többek között ennek a bástyának is köszönhette világhírét.

Nem kell újabb kietlen huzatos tér, méregdrága és a győri polgárok számára teljesen haszontalan mélygarázs, lassan elegünk lesz a lépten, nyomon fesztiválokból is. Becsüljük meg ezt a hatalmas értéket, melyet elődeink számunkra hagytak, egészítsük ki, tegyük éppé újra falait, termeit, és használjuk méltó módon Magyarország legnagyobb turisztikai látványosságaként! Aki pedig a Belváros parkolási gondját előidézte, szélesítse ki végre az alsó rakpartot, állítsa vissza az ottani parkolókat rendezett formában, végül építsen megfelelő helyen és módon parkolóházakat, melyek költsége harmadannyi, mint egy mélygarázsé.

De lehet építeni mélygarázst a Tarcsai út-Móricz Zsigmond rakpart találkozása /meg kell venni, ki kel sajátítani, nem mellébeszélni!/ vagy az árkád mögötti területen.

Egyébként is kinek épül a mélygarázs? – nem a győrieknek! - egyetlen igaz győritől sem hallottuk, hogy akarja múltúnk elbetonozását.

De kinek is épül?- azoknak, akik a belvárost el akarják venni az ősi, az itt születet magyar emberektől!

Csatlakozó szervezetek: Wass Albert Szövetség Győr
Zöld Válasz Győr
Győr jóérzésű polgárai
Győr, 2013. április 6."

Olvasóink írták

 • 8. DON 2013. április 10. 21:10
  „Ja, bódog névnapot zsótti! :)”
 • 7. Bikfenc 2013. április 10. 16:22
  „Annyi jó és szép megoldás lehetne, úgy hogy megőrizzük, netán újjáépítjük, hogy eredeti szépségében mutatkozzon a Duna-bástya.
  Igen, a legotrombább megoldás kell, mert az a legdrágább!
  Persze nekünk Győrieknek, akik soha nem fogjuk használni a mélygarázst.”
 • 6. DON 2013. április 10. 15:53
  „Érdekes, hogy mennyi későn kelő van ebben az "ipari városban". Ezek nem hatra járnak műszakba a négykarikás fabrikba?
  Hol volt eddig a sok hirtelen öntudatra ébredt egyesület? Nem az utolsó pillanatban kell hősként tetszelegni, megjelenést elérni, hogy az unokáknak legyen mit mutogatni a sérvműtét hegén kívül.
  Hol voltatok eddig?”
 • 5. barbapapa64 2013. április 10. 15:52
  „Úgy gondolom, hogy a városvezetés értelmetlen rossz döntéseinek bírálata nem politikai elkötelezettség, magyarkodás kérdése. Ez minden városát szerető ember kötelessége. Mindannyiunk számára felháborító, hogy a város jelenlegi vezetése tönkretesz értékeket csupán azért, hogy a számára kedves vállalkozókat zsíros megrendelésekhez juttassa. A rakparton volt kb. 400 férőhelyes ingyenes parkoló! Most egy út vezet ott a hídhoz, amit áradás esetén használni sem lehet. Nagy kerülőt kell tennie annak, aki gépjárművel szeretne átjutni a másik városrészbe. Kinek jó ez? Győr döntő többségének egészen biztosan nem. Ezért kell -politikamentesen- egységesen tiltakoznunk az ilyen döntések ellen.”
 • 4. acsali 2013. április 10. 15:13
  „Elkészül. Punktum.”
 • 3. duszaandras 2013. április 10. 13:24
  „Nem ismerem a HUN-KÖR tagjait, sem a csatlakozó szervezetekét, de minden érvükkel, gondolatukkal egyetértek. Csak azt nem értem, miért csodálkoznak azon, hogy Győr jóérzésű polgáraiként az újságból értesülnek a városvezetés döntéseiről. Ők a hibásak: miért nem járnak közgyűlésekre!
  A betonszarkofág sem fogja elfedni a szakemberek megkérdezése nélküli döntés negatív hatásait. A rossz politika fizika törvényeit sem tudja felülírni, és ezt majd megtapasztalják a belváros azon részén élők: pincéikben a közlekedési edények törvénye szerint új érték születik: a három emeletes mélygarázs által kiszorított talajvíz táplálta úszómedence!
  Arra meg majd lehet luxusadót kivetni.”
 • 2. kató11 2013. április 10. 12:57
  „Üzenem a földnek,csak teremjen
  ha sáska rágja is le a vetést.
  Ha vakond túrja is a gyökeret.
  A világ fölött őrködik a rend
  s nem vész magja a nemes gabonának,
  de híre sem lesz egykor a csalánnak,
  az idő lemarja a gyomokat.
  A víz szalad,a kő marad,
  a kő marad.

  Hajrá Győr nem akarunk mélygarázst!!!”
 • 1. bazsifekete 2013. április 10. 10:42
  „Egyre többen csatlakoznak a múlthéten kiadott nyilatkozathoz!
  Gratulálok!
  Hajrá magyarok!
  Hajrá Győr!

  Sok lúd disznót győz !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri aláírások a rezsicsökkentésért: Somogyi 7500.

A rezsicsökkentés támogatása mellett gyűjt aláírást a kormánypárt Győrben is. Tovább olvasom