Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Dunakapu tér: volt kutatás, egyeztetés

A Dunakapu tér felújítása körül kialakult vita indította arra Sándor János építészt – aki a tér fejlesztési lehetőségeire kiírt ötletpályázatot lebonyolító szervezőbizottság vezetője volt –, hogy kifejtse véleményét a fejlesztésről.

Az előzmények közé tartozik, hogy az Arrabona Városvédő Egyesület nyílt levelében arra utalt, a rendezvénytérré alakítás – a civil szervezet szerint téves – koncepcióját nem előzte meg műszaki, urbanisztikai, városépítés-történeti kutatás.

"Azt kerestük, hogyan folytatódjon az élet a téren és annak környezetében. A pályázatra kilenc építészcsoport kapott megbízást, így összesen közel harminc építész-vezetőtervező fejtette ki véleményét a térrel kapcsolatban.

A kiírás elkészítését hosszas kutatómunka előzte meg múzeumokban, levéltárakban, archívumokban még fellelhető korabeli dokumentumok alapján. A több száz éves történetet sikerült rajzokkal, fotókkal dokumentálni. Ezt az anyagot minden pályázó megkapta a kiíráshoz" – írta.

"A pályázat sikeres volt, a város mind a kilenc pályaművet értékesnek találta és megvásárolta. A pályamunkákat kiállították a városházán.

A pályázatokból kialakult egy programjavaslat, melyet átadtunk a döntéshozóknak. Ám előtte azt minden érdekelttel egyeztettük 2008 tavaszán" – tette hozzá az építész.

Sándor János azt is kifejtette, hogy az egyeztetések után elkészült a felújítási program végső változata, a következő alaptételekkel: készüljön új térburkolat a térre, utcabútorokkal, új közvilágítással, készüljön új közlekedési rendszer, legyen fontosabb a gyalogosközlekedés, mint a járműforgalom, épüljön mélygarázs a tér alatt, amennyiben értékes leletek kerülnek elő a régészeti feltárás során, azokat mutassák be, újítsák fel a tér önkormányzati tulajdonú épületeit.

Az építész megjegyezte, hogy ez a munka csaknem másfél évig tartott, több mint ötven szakemberrel.

A bemutatón – a város vezetői mellett – Győr tizenöt legjelentősebb civil szervezete vett részt.

Olvasóink írták

 • 6. urbaniastapista 2011. február 21. 11:08
  „Közösségi tervezést!
  Városvezetők is időben rájönnének, ki a csak hangos, mi a valóban fontos, mi számít az érintetteknek igazán.”
 • 5. Torbius 2011. február 21. 07:24
  „Ez egy hazugság!

  Tisztelt főépítész "úr"? Hol a várva várt válasz a nyílt levélre?”
 • 4. titokgyula 2011. február 20. 08:30
  „Lassan kiderül az igazság. A feltárások, lehet hogy a történelem ellen fognak szólni? Esetleg nem is volt várfal Győrben? Akik dokumentálták , a háború utáni időszakot, tévedtek? Most kiderül. Nekem tetszik az arrabonás terv.
  Nem a város vezetés ellen, hanem mert látványos. Bízom benne hogy megfontolt, okos döntés születik.”
 • 3. Driver 2011. február 20. 01:12
  „Ez a cikk arról szol: akinek nem tetszik fogja be,különben.... Elegem van azokból a ......ból akik azt hiszik, megválasztásuk vagy kinevezésük esetén azt hiszik, bármit lenyelethetnek velünk. NEM! Ne hagyjuk magunkat!”
 • 2. k-pityerke-k 2011. február 19. 19:58
  „Egyszerűen félresöpörték azokat, akik más véleményen voltak. Gondoltam, hogy úgyis a mélygarázs mellett döntenek, biztos vagyok abban is, hogy ez már nem új ötletük volt. Ezt már évekkel ezelőtt kitalálták, meg volt már az is, aki majd hasznot húz belőle.
  Győr egy élhető város?? Szeretem a városomat (talán jobban is, mint kéne), de így, hogy minden petíción csak felháborodnak és mindenkit lejáratnak, aki nem úgy gondolkodik, mint ők... Lokálpatrióta vagyok, szeretem városunk múltját, régi értékeit. Manapság az, aki félti az állását, meg sem mer szólalni, mert ha nevét adja egy olyan elképzeléshez, ami a város vezetőségének nem tetszik, mindent megtesznek majd azért, hogy elbocsájtsák. A múlt nem érdekel senkit, a szép, régi épületeinket lebontják, a leleteket ledarálják, mindent a saját képükre alakítanak. És még szólni sem lehet ellene. Nem a fejlődés ellen beszélek, de a volumen egyáltalán nem tetszik, s ezzel nem vagyok egyedül!! De lakatot kell tennünk a szánkra, mert ha így folytatjuk, mi is a hajléktalanszállóban végezzük.
  Megint sikerült felháborítaniuk...! :(”
 • 1. Révfalui-szúnyog 2011. február 19. 19:09
  „Miféle múzeumi és levéltári kutatás lehetett az, amelyikből az következik, hogy a megmaradt reneszánsz várbástyát el kell pusztítani és egy süket méálygarázst építeni a helyébe?
  Ha így "folytatódik az élet a téren", akkor ehhez nem kell semmit se kutatni. Ehhez bőven elég néhány nyalonc és tisztviselő se...fej.

  Új térburkolat és utcabútorok...
  De kinek és minek? Ugyanis ott a rendezvények kivételével a kutya se fog megállni, leülni végképp nem. Ez nem Széchenyi tér. Először is mindig huzatos, olyanfajta teraszozásra, kiülésre, mint a Széchenyi tér, alkalmatlan. Ezt a kellemetlen mikroklímát csak az Arrabona Egyesület javasolta várbástya visszaépítés, a vertikális térmegosztás változtathatná meg pozitív irányba, mert az alsóbb szintek, kazamaták eleve védettek a Győrben uralkodó észak-nyugati szelektől, amit a tősgyökeresek csak úgy mondanak, hogy a Püspökerdő felől fú a szél.

  A Dunakapu ügyében pedig egészen másfelől fúj a szél....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorosok adománya Győrben

Ismét jótékonykodott a Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre Közhasznú Egyesület, ezúttal egy győri… Tovább olvasom