Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Dunakapu tér: Győri lokálpatrióták petíciója Borkai Zsolt polgármesterhez

A győri belvárosi rekonstrukciók elleni tiltakozókkal szemben a polgármestert és a városvezetést a projekt folytatására bíztató petíciót adtak át civilek Borkai Zsolt polgármesternek pénteken.
Tisztelt Borkai Zsolt Polgármester Úr!

Mi Győrben élő, Győrért aggódó, és Győr érdekeiért minden esetben szót emelő vállalkozók, civil polgárok vagyunk. Emellett az idegenforgalomban, a vendéglátásban és a gasztronómia terén jártas szakemberekként fordulunk most Önhöz, a belvárosi fejlesztések és a Dunakapu tér felújítása, korszerűsítése érdekében.

Győr hosszú éveken át alig lépett előre a közterületei megszépítése, rekonstrukciója terén. Hosszú ideig csak ígérgetés volt a Széchenyi tér tervezett felújítása, vagy éppen a Révfalut Sziget városrésszel összekötő híd megvalósítása. Érdemi intézkedés, beruházás, fejlesztés nem történt.

A történelmi belváros Győr ékköve, szíve és éltetője. Az utóbbi években újra megtelt élettel. Impozáns, kellemes környezetben lehet élvezni a kulturális rendezvényeket, ízlésesen kialakított teraszokon töltheti el az ember a szabadidejét szeretteivel, ismerőseivel és barátaival. Az Ön irányításával új koncepció érvényesül, amelynek szellemében Győr belvárosának csodaszép terein, utcáin a miliőhöz illeszkedő gasztronómiai, történelmi és európai szintű művészeti fesztiválok vonzzák a városlakók és a turisták ezreit. Mindez a rehabilitációs és felújítási programnak köszönhető, amelyet Győr városvezetése megálmodott, eltervezett, és meg is valósított!

Ahhoz, hogy Győr tovább gyarapodjon, és turisztikai és gasztronómiai szempontból is még csábítóbb, vonzóbb várossá váljon nemcsak a belföldi, de a külföldi vendégek számára is, ahhoz elengedhetetlen a további fejlődés. Fontosnak érezzük, hogy az önkormányzat 2006-ban megkezdett munkája ne torpanjon meg, hanem töretlenül folytatódjon. Így válhatunk európai mércével mérve is modern, fejlődő, más nyugati léptékű városokkal is lépést tartó településsé.

Tisztelt Polgármester Úr!

Mi, győri lokálpatrióták azért fordulunk most Önhöz, mert aggódunk! Aggódunk a város fejlődését, a belváros további rehabilitációját gáncsolni igyekvő hangok, vélemények, publikációk miatt. Nem értjük, hogy egyesek számára miért fáj, ha a Széchenyi tér és a Városház tér felújítása után végre megkezdődhet a Dunakapu tér korszerűsítése is. Nem értjük, hogy miért próbálják néhányan hátráltatni a Dunakapu téri beruházást, a térburkolat modernizálását, és a tér alatti mélygarázs megépítését.

Azok, akik a Dunakapu téri beruházás ellen ágálnak, nem európai gondolkodású emberek? Nem látják, hogy más, haladó szemléletű városokban hogyan vezetik le a gépjárműveket parkolóházakba, és a földszint alatti mélygarázsokba? Tisztelt aggályoskodók! Rómában és Athénban is vannak mélygarázsok, sőt metró szerelvények a föld alatt, közel történelmi épületekhez, kegyhelyekhez, és még sincs hisztériakeltés a beruházások kapcsán. A kivitelezők nyilván vigyáznak, hogy a szükséges régészeti feltárások után ne sértsenek évezredes értékeket, de a fejlődés még nem áll meg néhány eltemetett síremlék, várfal vagy használati tárgy miatt. Ha így volna, aligha lehetne kultúráltan látogatni, bemutatni ezeknek a városoknak a múltját, épített kulturális örökségét.

Senkinek sem lehet az a célja, hogy a belváros megannyi tere és utcája közül éppen a Dunakapu tér korszerűsítése maradjon ki. Olyan rendezvénytérről beszélünk, amely jól bekapcsolható a fesztiválok, szórakoztató események szervezésébe. Érthetetlennek tartjuk azt is, hogy miért keltik egyesek a hangulatot a téren évtizedek óta jelen lévő piacosok között! Mi eddig sehol egyetlen olyan sort sem olvastunk felelős városvezető szájából, hogy a piac véglegesen megszűnne a Dunakapu téren. Többen, többször kinyilatkoztatták, hogy a felújítás befejezését követően a piac maradhat, de egy, a mostaninál sokkal kulturáltabb, esztétikusabb formában. Utánfutós mozgóbüfékre és a földről árusító bálabutikosokra tényleg nincs szükség az új arculatú belvárosban, de korszerű standokról, ízléses pavilonokból árusító termelőkre és kereskedőkre igen.

Tisztelt Borkai Zsolt Polgármester Úr!

Petíciónkkal azt szeretnénk elérni, hogy felszólítsuk, és egyben támogatásunkról is biztosítsuk Önt: folytassa az önkormányzat a belvárosi rekonstrukciót, és a Széchenyi tér, a Városház tér, a Jedlik-híd és a többmilliárdos lakóutca-program után mielőbb valósuljon meg a Dunakapu tér helyreállítása, felújítása, alatta pedig a parkolást, a közlekedési feltételeket megkönnyítő mélygarázs megépítése.

A Dunakapu téri fejlesztés annak a megkezdett útnak a folytatása, amely Győrt az európai nagyvárosok szintjére emeli. Ebben az irányban kell tovább haladnunk! Biztosak vagyunk benne, hogy a jó érzésű, nyitott szemmel járó győri emberek örülnek Győr látványos fejlődésének, nem véletlenül biztosították Önt meggyőző támogatásukról 2010 októberében is.

Győr jó úton jár! Ne engedjük, hogy letérítsék erről az útról! Sok erőt és további jó munkát kívánunk Önnek!


Győri lokálpatrióták

Győr, 2011. február 25.

A petíció átvételekor Borkai Zsolt hangsúlyozta, attól senki nem tántorítja el az önkormányzatot, hogy olyan fejlődések legyenek, amelyek a győriek jó érzését válthatja ki.

Borkai Zsolt átveszi a petíciót a lokálpatrióták képviselőjétől, Tagai Istvántól.
Borkai Zsolt átveszi a petíciót a lokálpatrióták képviselőjétől, Tagai Istvántól.

˝A régészeti feltáráshoz kapcsolódóan figyelni fogunk arra, hogy a régmúlt emlékeit, ha vannak ilyenek a Dunakapu tár alatt, azokat bemutassuk. A piaccal kapcsolatban meg kell találni a megoldást. Azoknak az emberek, akik az ottani tevékenységükből élnek, addig kell elköltözniük – reméljük számukra megfelelő helyre –, amíg a felújítás tart. Aztán mehetnek vissza, kulturált körülmények közé – zárta gondolatait Borkai Zsolt.

Olvasóink írták

123 hozzászólás
 • 123. tamas72 2011. március 03. 13:00
  „Egy önkormányzati mosodás, mossa majd kezeit.
  <moderálva>”
 • 122. Torbius 2011. február 28. 17:23
  „Pepe9111 röviden összefoglalta a lényeget :D
  Én már nem írok ilyet, úgy is moderálnák :)
  Vagy törölnék... :P”
 • 121. Pepe9111 2011. február 28. 10:28
  „A mélygarázs bevételének maximalizálása úgy lehetséges, ha minél közelebb van a célponthoz pl (lloyd) ugyanakkor megszüntetjük a közeli ingyenes parkolást!
  fedősztorinak meg tökéletes a belváros szélén (tőle északra már csak a Duna van + révfalu, ami viszont már nem a belváros) lévő tér felújítása.”
 • 120. Révfalui-szúnyog 2011. február 28. 08:11
  „Városi jobboldali képviselőtől tudom, hogy visszasírják a balogos időket. Akkor ugyanis mindent meg lehetett beszélni. Ma azonban a fidesz-kdnp-ben jobban bólogató jános szerepre vannak kényszerítve, mint egykor a Kádár érában. A frakcióban mindenkinek kuss, az ellenvéleményt megfogalmazók azonnali kirúgással, állásvesztéssel számolhatnak. Borkai csak egy díszbáb (ezt eddig is tudtuk), a várost a másik B betűs irányítja. Mióta meghalt Ottófi Rudolf, azóta első számú alpolgármesterré lépett elő a kdnp-és fősunyi. Odaállt teljes mellszélességgel a BoBo zrt. mellé és belvárosiként nyomja a mélygarázs ügyét. Informátorom szerint esély nincs ennek megakadályozására, egy fociedző szét fogja vereteni a reneszánsz erődöt. Illetve egy esély volna, ha akár pártsegítséggel ki lehetne kényszeríteni egy népszavazást, és fel lehetne hívni nemzetközi szervezetek figyelmét az áldemokratikus, értékpusztító magatartásra.”
 • 119. Torbius 2011. február 28. 07:20
  „Hagyd DON!
  Elvakultnak nem tudsz megmagyarázni semmit...már én is letettem róla...
  Márpedig nevezett személy a mostanában oly divatos "vérnarancsvakságban" szenved :D”
 • 118. DON 2011. február 27. 22:37
  „Pancser!
  Ha neked teszkó kell, meg atomerőmű, meg ajudi, akkor nosza, bontsuk le a székesegyházat a Káptalandombon, tegyünk a helyébe szupermarkecot, fenébe a városházával, ott meg legyen pláza, atomerőművet Szabadhegyre és legyen egy gyártelep a Hanság Nemzeti Park kellős közepén. Te meg simogathatod majd a kétfejű, nyolcszemű kutyádat, mire az majd boldogan csóválja a négy farkát! OSTOBA...

  ...ötleteid vannak”
 • 117. DON 2011. február 27. 22:32
  „Valóban érdekes, hogy a "pancser banda" konzekvensen ragaszkodik ahhoz, hogy azokat, akik a mélygarázs ellen vannak, s a tér emlékeinket tiszteletben tartó felújítását szeretnék elérni, a haladás, a fejlődés "kerékkötőinek" és egyéb maradi, vaskalapos, csőlátású, dohos szájszagú tróger csürhének tart és kommunikál. Nem egy hozzászólásban próbálták már a szűk agyukba vésni, hogy NEM, NEM A RENDBETÉTEL ELLEN VAGYUNK, HANEM A ROMBOLÁS ELLEN!
  Ez olyan, mintha amikor hazánkfia kiszakad idegenhonba, s megpróbálja elmagyarázni egy külföldinek, hogy "Eiffel-turm b...meg! Nix ferstéhen?"

  Pityerke!
  Ne hidd, hogy minden régész megvehető! Az ő nevükben is mondhatom, sértő ez a sztereotípia!”
 • 116. háté 2011. február 27. 21:59
  „Tagai és a jövő!---tönkretette a MÁVDAC-ot!”
 • 115. Révfalui-szúnyog 2011. február 27. 21:25
  „Rossz híreket kaptam, majd megírom, de most nincs hozzá türelmem. Barátaim létrehoztak egy blogot (aminek én helyből ellenzője vagyok), de ott majd megírok egyéb dolgokat is, amelyeket itt kimoderálnának. Rövidesen meg fogom adni a linket, még nem publikus az oldal.”
 • 114. Torbius 2011. február 27. 19:27
  „mir!
  Reméljük nem lesz szükség ilyenre...
  Bár... :D”
 • 113. mir 2011. február 27. 19:16
  „És mi van a jobbik aláírásgyűjtési akciójával?”
 • 112. igazszó 2011. február 27. 18:30
  „Szinjáték, már előre lejátszott és borkai bérencei által kijátszott dolog. Itt csak egy utólagosan eljátszott "petició" helyett üres lap átadása petició helyett szinlelelve! Győr Közélet újságba az át nem adott ptició bekerül korábbi dátummal, mint az újságba bekerülhetett volna! Tudatos kijátszás, mondhatnám, hog csalás, mert a győri állmpolgárok véleménye, ami ellenzi a mélygarázs építését sehol nem szerepel. Igy lehet hinni Győr város polgárainak a lólengéses, és lódító polgármesternek borkaink.
  Tudatos félrevezetés, csalás!
  Tagai István maszek mosodáját lehet menni ellenőrizni, kik mosnak éjjel, és vasalnak, és kik vannak bejelentve.Hisz ő a multik, és az önkormányzat kiszolgálója, ..... mint látható ebben az esetben is!”
 • 111. Torbius 2011. február 27. 18:23
  „#110...
  No comment...
  Most nem kezdem el magyarázni, hogy nem a "fejlődés" ellen vagyunk se mi, se az AVE, és senki olyan, aki NEM AKARJA LEROMBOLNI A MÚLTAT!
  Felesleges...páran már próbálkoztunk, de sikertelenül...
  Folyton folyvást azzal jön, hogy miattunk még mondjuk sem Audi, sem atomerőmű, meg semmi nem lenne...
  Hát maradjon is meg ennek tudatában, itt már nincs mit tenni...
  Az értelmező szótár beollózást pedig elhiheti, nem magamnak vágtam be...

  Magának így se, úgy se lehet megmagyarázni semmit, mert csak papagájkodik, jó pártkatonához méltón...
  Valamikor megírhatná, hogy mennyit kap hozzászólásonként...mert esküszöm találnék másokat a fórumról, akikkel összedobnánk a dupláját is, csak befejezze végre a demagóg hülyeségeit... :D”
 • 110. pancser 2011. február 27. 14:39
  „108-hoz! Nekem szótár sem kell, hát van akinek igen. Van egy nagyon szűk embercsoport kinek semmi új nem jó, az üzletláncoktól az atomerőműig. Állítom cudar világ lenne itt a többségnek, ha rajtuk állna. Lennének újjáépített bástyák az üzletközpontok helyett, a lőtér nem az Audi, hanem a homoki futrinka otthona lenne stb. Zsarnokság is kéne mert hát a nép ugye ebbe nem nyugodna bele, jönne is, nem véletlenül volt kopasz és kövér egykori vezérünk több nyelven beszélő nagyon művelt férfiú az értelmező szótár szerint! 108-tól idézet: "Azt meg hogy a "haverjai" egy petíciónak csúfolt valamit adtak át szeretett polgármesterünknek, nem kommentálom, mint ahogy azt sem, hogy kik is valójában ők," Kedves "Torbius"! Lapoz fel egy 50-es évekbeli brossurát, ott találhatsz magadnak megfelelő szlogeneket, például " az imperialisták szekértolói" vagy a "láncos kutya" sem rossz.”
 • 109. Révfalui-szúnyog 2011. február 27. 14:18
  „Az ember egyik tragédiája éppen abban áll, hogy az okos, az értelmes, az intelligens jelzőkhöz társítható tulajdonságok mindenkor határok között értelmezhetőek, a butaság viszont határtalan.”
 • 108. Torbius 2011. február 27. 13:55
  „Akkor egy kis értelmező szótár:
  pancser (német) Mindent elrontó, kétbalkezes ember, balfék.
  pancser (szleng) Hozzá nem értő, két balkezes, szerencsétlen, ügyetlen.

  Ez megmutatkozott már az elején, de azért szeretjük ám, hiszen ha nem lenne, csupa egyhangú hozzászólás lenne a mélygarázs ellen...kell ilyen is :D
  Amúgy miért nem érti már meg, hogy nem a város fejlődése ellen van az AVE és mi, hozzászólók....épp ellenkezőleg...
  Csak könyörgöm, miért ragaszkodnak oly veszettül a Duna kapu "tér"-hez? Szerintem az AVE nem a mélygarázs ellen van, mutyizzanak csak a kedves narancshuszárok...
  Csak ne ott, ahol igenis olyan történelmi emlék van, amelyet egyáltalán nem szar le Európa, sőt...
  Azt meg hogy a "haverjai" egy petíciónak csúfolt valamit adtak át szeretett polgármesterünknek, nem kommentálom, mint ahogy azt sem, hogy kik is valójában ők, és milyen érdekek fűzik őket mélyen tisztelt polgármesterünkhöz...úgy is moderálnák...
  Az igazság bizony fájó dolog...”
 • 107. pancser 2011. február 27. 13:05
  „103-hoz! Kétségtelen kavarognak a fogalmak és egyesületek. Városvédők és lokálpatrióták a kettő ugyanaz kéne, hogy legyen de mégsem, megkülönböztetik magukat. A szavak lexikonszerű magyarázatán kár rágódni, mert mindenki másképpen értelemezi. "De itt helyesen gondolkodnak akik a petíciót átnyújtották." "DON ezt a mondatomat kifelejtettem, majd kiegészítettem, szó sincsen logikátlanságról. Sajnos az élet szinte minden területén megjelennek a fejlődés a modernizáció ellenzői, és ami leginkább zavaró magukat az értékek védelmezőinek tekintik, mellőzik viszont az új értek támogatását! Ebben a szituációban a Városvédő a haladás kerékkötője, a lokálpatrióta mg új mószerekkel lehelne életet a régibe, építene, fejlesztene!”
 • 106. k-pityerke-k 2011. február 27. 10:48
  „57, 70: köszönöm a felvilágosítást a petíciót átadó fogpasztavigyorú úr kilétéről.
  Biztos vagyok benne, hogy ezeket az embereket felbérelték. Az sem hiába, hogy amikor 2 nappal ezelőtt meláttam a cikket az interneten, nem volt alatta fotó, csak tegnap került fel a kép. Ebből arra következtetek, hogy a fotó utólag készült. Lehet, hogy az a papír, amit a fogpasztavigyorú úr átad Borkai úrnak a képen, üres? Meglehet... Ugyanis a képen nem látni nyomát sem az írásnak.
  Az biztos, hogy a lokálpatrióta szó jelentésével nincsenek tisztában.
  Ez a taktika: kijelentik, hogy ha van érték, megőrzik, ha nincs, megépül a mélygarázs. Megkérnek néhány ismerőst, hogy írjanak egy petíciót a mélygarázs mellett, amiben lehordják a Városvédőket. Lefizetik majd a régészeket, hogy ne hozzák nyilvánosságra, mi van a föld alatt. Megépül a mélygarázs és az utolsó kőig elhordják a bástya maradványait. Egy darab falat sem hagynak majd, ami a mélygarázsban látható lenne.”
 • 105. DON 2011. február 27. 09:49
  „sajnos én még nem kaptam meg azt a ingyenes pártlapot... pedig szokták dobálni nekem is...”
 • 104. titokgyula 2011. február 27. 09:30
  „Alaposan átolvastam a Közélet c. hetilapot. Abból egyértelműen kiderül, hogy lesz mélygarázs a Duna kapu alatt.”
123 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiderült, kik kapják a Pro Urbe díjat idén Győrben

Prof. dr. Oláh Attila sebész, Szük Ödön fotóriporter és az 1986-ban magyar bajnoki címet nyert Rába… Tovább olvasom