Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Dunakapu tér: az Arrabona Városvédők maketten mutatták be saját tervüket - fotó, videó

Az Arrabona Városvédő Egyesület vezetői maketten mutatták be saját felújítási ötletüket a Dunakapu térről. Ez a terv teljes megvalósítása 3 milliárd forintba kerülne.A helyszín természetesen a Dunakapu tér közepe volt; az érdeklődő piacosok, vásárlók pillanatok alatt "ellepték" a makettet, s rögtön - amúgy kulturált - disputa vette kezdetét

A kisalfold.hu tudósítója úgy látta, hogy a jelenlévő emberek szimpatizálnak az Arrabona Városvédő Egyesült által bemutatott tervvel, igaz, egy-ketten érveltek a mélygarázs mellett is.(Persze, a teljes képhez tartózik, hogy utóbbi időben a piacosok elég komoly érdekellentétbe kerültek a győri önkormányzattal, vagyis kérdéses mennyire nevezhetjük "semlegesnek" a téren elhangzott véleményeket.)

"Nem azért vagyunk itt, hogy folytatódjon a Dunakapu gate-ügy"

Miután a hely szelleméhez méltóan mindenki elmondta álláspontját a Dunakapu tér jövőjéről, a hivatalos tájékoztatót Herkely Ákos, az Arrabona Városvédő Egyesület társadalmi elnöke azzal kezdte, hogy "nem azért vagyunk itt, hogy folytatódjon a Dunakapu-gate ügy, sokkal inkább szeretnénk bemutatni a saját elképzeléseinket a tér lehetséges felújításáról".


Nézze meg az Arrabona Városvédő Egyesület makettjét a Dunakapu térről - fotók: Cseh Róbert.

A prezentáció előtt Herkely Ákos megjegyezte azt is: "abszurdnak, már-már polgárpukkasztónak tartom azokat a válaszokat, melyeket a győri városházától kapunk felvetéseinkre.

Legutóbb az ICOMOS Dunakapu térrel kapcsolatos álláspontját küldtük el, melyre fellengzős, a tényeket gyakorlatilag semmibe vevő feleletet kaptunk.

Mindezt azért tartom szomorúnak, mert az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, s Magyarországon is a Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye.

Röviden: ennek a szervezetnek a véleményét finomam fogalmazva sem lehet azzal lesöpörni az asztalról azzal, hogy ne értenének a műemlékekhez".

"Az Elevátor ház mögé harmadával olcsóbban lehetne parkolóházat építeni"

Széchenyi István, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke "emberi és anyagi oldalról" kívánta megközelíteni a Dunakapu tér kapcsán fellángolt vitát.

"Az őstermelőket és a piacosokat együttesen nézve 400 család megélhetése a tét. Ha ugyanis úgy valósul meg a Dunakapu tér modernizálása, ahogy az önkormányzat elképzeli, akkor kizárólag az őstermelők észben térhetnek vissza árulni portékáikat" - közölte Széchenyi István.

(Hozzátennénk: Győr polgármestere, Borkai Zsolt korábban úgy nyilatkozott ebben a témában, hogy a piacozók is visszamehetnek a Dunakapu térre, amennyiben ki tudnak alakítani "egységes képet".)

"Mögöttünk nincsen építőipari lobbi, s azt továbbra sem értjük, hogy miért kell mélygarázst építeni a Dunakapu térre, amikor az Elevátor ház mögé például harmadával olcsóbban lehetne parkolóházat építeni" - hangsúlyozta Széchenyi István.

Az Arrabona Városvédő Egyesület szerint rengeteg pályázati pénzt hozna a tervük

A bemutatott makett kapcsán elhangzott: a teljes megvalósítása 3 milliárd forintba kerülne.

"Noha az önkormányzat mélygarázst középpontba állító felújítási terve körülbelül 2 milliárd forintból kijönne, az Arrabona elképzeléseire - pontosan a műemlékvédelem miatt - sokkal jobban lehet pályázni.

Ha például a dunai Limes-vonal bekerülne az UNESCO világörökségek közé, akkor olyan jó eséllyel lehetne a pályázatokon indulni, hogy az adófizetők pénzéből befizetett önrész valószínűleg nem haladná meg a félmilliárd forintot.

Ráadásul a mi teljes koncepciónk különálló részekre is felosztható" - tette hozzá Széchenyi István elnök.

"A tervpályázatot mélygarázsra írták ki"

Az Arrabonások által vázolt terv talán legérdekesebb pontja, miszerint újraépítenék azt a házsort (Bástya utcai északi rész), melyet 1939-ben eldózeroltak, valamint a Duna bástya tetejét is.

Számításaik szerint a házsor újkori felállítása 720 millió, míg a bástyatető rekonstrukciója 240 millió forintba kerülne.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint az Arrabona Városvédő Egyesület indult-e a tervével a Dunakapu megújítására kiírt tervpályázaton, Herkely Ákos úgy válaszolt: "nem, mivel a tervpályázatot mélygarázsra írták ki.

Ez nem csupán az elveinknek mondott volna ellent, de természetesen egyébként sem tette volna lehetővé az indulást."

Ide kattintva olvashatják el az Arrabona Városvédő Egyesület saját tervét részletesen, s ennek költségeit!


 
Mennyire szerepet játszanak a személyes sérelmek?

A kisalfold.hu kérdését, miszerint egyes vélemények szerint az Arrabona Városvédő Egyesület Dunakapu téri megnyilvánulásaiban személyes sérelmek is szerepet játszanak - egész konkrétan úgy hangzik a "szóbeszéd", hogy az Arrabona egyik műemlékvédő tagját elbocsátották a városházáról -, határozottan visszautasította Herkely Ákos.

"Mi pusztán azt szeretnénk, hogy Győr egyik történelmi terét méltó, értékmentő módon újítsák fel" - tette hozzá az Arrabona Városvédő Egyesület társadalmi elnöke.


Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. Révfalui-szúnyog 2011. április 23. 06:52
  „Azért törölte, mert nyilvánvalóvá vált, mi a többségi akarat. Én a fórumozást befejeztem, mert semmi értelme nincsen igépnyesebb kommenteket farigcsálni, ha azt egy pillanat alatt valami suksükölő letilthatja. A jövőben majd a blogomon nyitok egy győri oldalt.”
 • 95. DON 2011. április 22. 20:21
  „Nem tudom mire vélni azt, hogy a Kisalföld online az alábbi cikknél miért törölte a fórumot, és tiltotta le...

  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/elso_komoly_figyelmeztetes_a_duna_bastya_megleterol/2215060/”
 • 94. rapkay 2011. április 22. 08:28
  „Kedves Révfalu"s"i. Szövegértésből - elégtelen!”
 • 93. Révfalui-szúnyog 2011. április 20. 09:39
  „Jól néznénk ki, ha ahhoz kötnénk bármilyen beruházást, hogy kerekes székkel lehet-e gördülni a környéken vagy nem. Tán a cseszneki várat is csak azután volna szabad restaurálni, miután a kerekes pályát kiépítették hozzá?”
 • 92. rapkay 2011. április 19. 21:50
  „Tényleg ennyire rászállt a köd az emberek fejére? Amikor kilóg a s´ge a takaró alól , szórjuk a milliárdokat? Honnan? Jó lenne egy frissítő séta a "városvezetőknek", mert el vannak varázsolva. Talán észhez téríti a friss dunai szél. Akkor, amikor a belvárostól húsz méterre gödrös, utakon közlekedünk, a Móricz Zs. rakpart járdáján nem lehet végigtolni egy kerekesszéket, ne játszuk az európai vagányt.És sorolhatnám. Vagy soroljam? Itt, ide és most nem kell építeni! Majd. Ha eljön az ideje és nem lesz más problémája a városnak. És nem ilyen koncepcióval. Máshol küzdenek az árvizes rész elkerüléséért, mi pedig lemegyünk "vizet járni". Eszement elképzelés. Ne akarjunk több száz évvel visszamenni az építészetben, ha már így alakult a város történelme. Ahol megmaradt meg kell őrizni. De csicsából felépíteni. badarság. A belvároshoz kapcsolódó parkolást meg kell oldani ez tény. De nem így. "Neves" építészeink egymást túl licitálva öntik az ötleteket, amit a "város népe" nem díjaz kellőképpen. Mondhatnám, hülyeségnek tart. Megint "külsősre" kell bízni a megoldást? Egyenlőre ennyi tisztelt győriek akikhez magamat is teljes mértékben beleértem....mint itt élni akaró "ember".”
 • 91. Primax 2011. április 18. 22:36
  „83. mir !
  Gondolom, van már könyved is.
  " Szal nem kell több."”
 • 90. PityukaBá 2011. április 16. 13:35
  „Támogatom a bástya fel újítását!Mert az építőiparban alig van munkalehetőség!A kazamatákat pedig csak kézzel lehet falazni!Ez a felújítás véleményem szerint 50 kőművesnek adna munkát 2-3 évig!Mi jobb a városházának,ha üresen áll a mélygarázs,vagy 50 családnak van biztos megélhetése!?A belvárosi kereskedők ha éjjel nappal nyitva tartanak akkor is bezárhatják a boltot mert nem lesz vevő,mert nem lesz miért bejönni a belvárosba!”
 • 89. DON 2011. április 15. 22:31
  „Primax!
  Si tacuisses, philosophus mansisses.”
 • 88. DON 2011. április 15. 22:30
  „Mir*Szúnyog4

  A mélygarázs nem akkora, hogy oda bárki csak úgy lemehessen. Elsődlegesen az ottani cégek, azok vendégei, egyéb kiváltságosok. Legalábbis nekem ezek a legutolsó infóim”
 • 87. Primax 2011. április 15. 22:08
  „Torbius !
  Multum deliras, diras cum sirgis in iras.”
 • 86. Révfalui-szúnyog 2011. április 15. 20:48
  „Don uram! Ki mehet be oda? Aki holokauszt túlélő igazolvánnyal rendelkezik?”
 • 85. mir 2011. április 15. 20:47
  „Annó erről volt szó. de akkor ezen is variáltak közbe”
 • 84. DON 2011. április 15. 19:37
  „MIr83!
  Oda nem mehet be akárki...”
 • 83. mir 2011. április 15. 19:17
  „70

  Van már mélygarázs. A frigyes laktanyába tudtommal oda is bárki mehet csak egy híd választja el a belvárostól. Szal nem kell több.”
 • 82. Torbius 2011. április 15. 13:01
  „Szúnyog!
  Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa...
  Tényleg nem mindegy, hogy a nagy sast, amelynek mint tudjuk 2/3 a térfogata akkora nagy, egy mondatban említettem Önnel!
  Tényleg tévedtem, valóban "légyről" szól a fáma... :D”
 • 81. jégcsákány 2011. április 15. 11:54
  „A mélygarázst építeni a Dunakapu téren - szakmai barbarizmus ! Ez még akkor is
  igaz , ha valaki a pénzisten mellett tette le a voksot , vagy az állását félti.
  Ha valakinek az intelligenciája nem engedi, hogy kimondja ,hogy " tévedtem "
  azzal teljesen hiábavaló vitázni ! Ha a hülyeség szorgalommal is párosul azzal
  nincs mit kezdeni mint korábban már megjegyeztem. Sajnos ez van!”
 • 80. Révfalui-szúnyog 2011. április 15. 10:54
  „Torbius 76! Uram, nem szúnyog, légy!!!! Nem mindegy!!!!”
 • 79. DON 2011. április 15. 10:01
  „ZK!
  Nem, én is az árkádnál parkolok, de tudja kedves ZK, a belvárosba nem igénylem azt, hogy a Baross út kellős közepén lévő bolttól minimum 10 méteres körzetben meg tudjak állni, nehogy sétálnom kelljen a friss levegőn!
  Kérem ne hasonlítsa össze az árkádot a belvárossal! Az előbbi egy művi modern letisztult kutyagumi, az utóbbi pedig a TÖRTÉNELMI BELVÁROS! Ne feledje, Cupiditati nihil est satis, naturae satis est etiam parum!:)”
 • 78. DON 2011. április 15. 09:57
  „Üdvözlök mindenki a latin-szakkörben! Szépen összegyűltünk:)
  A nemzetközi béke jegyében kezdjük Senecával: Auribus frequentius, quam lingua utere! És ezt kérem vegye magára mindenki, aki eddig nem olvasta végig a tanulmányt, amit az AVE a makettel együtt e drága nép elé tárt. Ellenben a gőgös városvezetéssel, akik úgy látszik Vergillius sem olvastak életükben, hiszen akkor tudnák, hogy Carpent tua poma nepotes! És Cicerot idézve: Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errare perseverare!

  De hogy témánál maradjunk:
  Kedves Primax szakkörtársam, a latin frázisok avatott padavánja!
  Csak érdeklődöm, önt melyik polgári körből szalasztották? Ki mondta magának hogy ugorjon ki a bokorból, s áldozza fel intakt ánuszrózsáját a szent mélygarázs ügyében? Javaslom, tankoljon fel síkosítóból, mert az látszik, hogy önnek sokminden felfér! Nem személyeskedem, kérem ne értsen félre! De azt se feledje, hogy Falsa tempore ac spatio vanescunt és akkor nem marad más, csak az éles fájdalom végbéltájékon!”
 • 77. Zoltán,Károly 2011. április 15. 09:48
  „Kedves Don ! Ha Ön elmegy mondjuk az Árkádba vásárolni, akkor a régi Interspár előtt parkol ? Pedig szerintem a fenti kettő közelebb van egymáshoz, mint a Dunakapu tér és az Ön által ajánlott szabad vagongyári telek.”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri időközi választás - Visszalépteti jelöltjét az MSZP

A győri időközi önkormányzati választáson indítani kívánt jelöltjét visszalépteti a Magyar Szocialista Párt. Tovább olvasom