Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Dunakapu tér: Az Arrabona Városvédő Egyesület cáfolja Sándor János állításait - közlemény

A közelmúltban a Kisalföld napilapban megjelent egyoldalú közleményre egyesületünk a megszólítottság jogán választ ad, egyben az ott leírtakkal kapcsolatos véleményének is hangot kíván adni.

Egyesületünk szakmai kérdéseket intézett városunk elnémult főépítészéhez, melyekre választ azóta sem kapott. Helyette cáfolt Sándor János, csak sajnos azt nem tudjuk milyen alapon, őt ugyanis senki sem kérdezte.

Szó volt ebben az írásműben 50 építészről, másfél éves munkáról, alapos várostörténeti kutatásról, mely számadatok egy heroikus előkészítő munkát bizonygatnak.

Rendben, hát akkor mutassa be Sándor Úr a Dunakapu tér modern beépítésére vonatkozó ötletpályázat kiírását, annak alapos előkészítő urbanisztikai tanulmányát Győr város közösségének! Álljon elő azzal a valóban alapos kutatói anyaggal, amely helyes irányt, programot adhatott volna egy ötletpályázat számára!

Mert 50 építész nem javasolhat ugyanolyan megoldást egyszerre, ez még egy megyei szintű tervezőirodának is jelentős létszám, ráadásul másfél év alatt egy ötletpályázatra futotta csak. De hát még ezzel is baj van a tetszetősnek beállított számadatok ellenére, mert a kilenc meghívott pályázóból a két nyertes mű egymásnak is teljesen ellentmondó következtetéseket vont le. Megegyezni ez a két mű is csak a mélygarázsban tudott, véletlenül… Mintha valaki a háttérből évek óta sugallná élete álmát a mélygarázst a Duna bástya kifilézett belsejében. Ez tükröződik a januári közgyűlési döntésben, az engedélyezés alatt álló rakpartra vezető útban, és a tervezési közbeszerzési kiírásban. Már csak a régészeket kell a helyükre tenni, csak megfelelő személyt (szakértőt) kell előhúzni a mellényzsebből, aki kimondja, sajnos túl kevés az emlék, jöhetnek a buldózerek. Maga Sándor János pedig a Városstratégiai Bizottság szavazati joggal bíró, pártdelegált tagjaként, a város önkormányzatával szerződésben lévő szűk körű Építészműhely alapítójaként, már nyugodtan hátradőlhet, a munka elvégeztetett, akárki akármit is mond, ott és úgy lesz a mélygarázs, ahova évekkel ezelőtt ki lett agyalva.

Csakhogy 2007. óta sok víz lefolyt a Dunán, olyan kutatási eredmények kerületek napvilágra, melyek önmaguk cáfolják a mélygarázst sugalmazók néhány személyes szűk körét, elavult érveikkel együtt.
Fentiek miatt nem tekintjük Sándor Jánost sem vitapartnernek, sem a jelenlegi főépítész szóvivőjének, utóbbi szakembertől pedig továbbra is várjuk a választ feltett kérdéseinkre.


Széchenyi István
Arrabona Városvédő Egyesület Elnöke           
Győr, 2011. február 24.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. DON 2011. március 01. 13:58
  „GIG!
  Laikus városlakóként bizonyosan arra sem figyeltél fel, hogy a "sokáig elhúzódó régészeti feltárás" során előkerült leleteket egy éjszaka alatt "véletlenül" egy "túlbuzgó" markolós tönkre is vágta, megsemmisítette, elhordta! Ez lenne a kompromisszum?”
 • 29. gig 2011. március 01. 10:27
  „Kedves Torbius!

  Köszönöm a részletes választ!

  Azt nem értem viszont, hogy miért olyan biztos mindenki abban, hogy a városvezetés a rombolásban érdekelt. A Széchenyi tér esetében laikus városlakóként még zavart is, hogy mennyi időt áldoznak a régészeti munkákra (nem azért, mert szerintem értéktelen a múlt, hanem mert már nagyon vártam a korábbi mesemondó önkormányzatok után a jelenlegi, cselekvő csapat munkájának eredményét, magát a megújult teret), úgy emlékszem, emiatt tolódott is a projekt pár hónapot. Nem lehet azt mondani, hogy a városvezetést nem érdeklik a történelmi értékek, de ismerik a kompromisszum fogalmát is.

  Az egyesület ténykedése ezzel együtt teljes mértékben visszataszító számomra. Majd ha fogat mosnak, és leesve a hatalmas lóról a kioktató hangnem helyett emberi stílusban kezdenek kommunikálni, talán elgondolkodom az észrevételeiken.

  Arra még nem kaptam választ, hogy ha az AVE nem tekinti vitapartnernek S.J. urat, nem nevetséges-e (de legalábbis hiteltelenné teszi a mondókájukat), hogy nyilvános írásban vitáznak vele.”
 • 28. tamas72 2011. február 28. 19:54
  „Majd megbüntetik, a mi adónkbó meg az önkormányzat befizeti a büntetést. A Széchenyi téren bevált.
  Pénzt tesznek egyik zsebből a másikba oszt jónapot.
  <moderálva>”
 • 27. DON 2011. február 28. 17:40
  „Ami a tér alatt van - mint minden régészeti lelet - az állam tulajdona. Az állam köteles gondoskodni róla, ezért is bünteti a törvény az olyan gaztettet, mint a Szécsényi-téren történt leletpusztítást. Ha ott van valami (márpedig van!), és azt csak helyben lehet megőrizni, akkor oda az atyaúristen sem fog mélygarázst építeni, nemhogy Bobóék.”
 • 26. Torbius 2011. február 28. 17:19
  „#25!
  Az ott kezdődött, hogy bár együttműködési paktum van az AVE és a város között (egyedülálló módon a civil egyesületek között) nem hívták meg őket a város fejlesztési nemtudomén micsodájára. Ezt mondták is.
  Ugyanis már ott szóltak volna, hogy álljon meg a nászmenet...
  Ezért így hívták fel a figyelmet arra, hogy milyen értéket is rejt a Duna kapu "tér", és azt nem kellene szétrombolni...
  Írtak egy szakmai tanulmányt (ahogy kivettem a nyilatkozatokból és a tanulmányból, az több éves kutatómunka eredménye) amit a város politikai támadásnak vett...
  Innen kezdődött a móka...

  Gondoljon csak bele...van magának egy háza. A város úgy dönt, hogy ledózerolja, mert nyilvános vécét akar a helyére. Magával nem egyeztet. Ha akkor maga felszólal, hogy "máméhogymánehogymá" az jogos, vagy nem? Persze hogy jogos.
  Kicsit kisarkított a példa, de talán így szemléletesebb.
  És mielőtt még valaki azzal jönne, hogy ami a tér alatt van, az nem az AVE tulajdona, meg különben is, meg izébigyó...
  Az ott a tér alatt mindenkié. Az öné, az enyém, a városé, a magyaroké...a múltunk egy olyan részlete, amit nem illik lerombolni.
  Szóval értsék meg, itt a fórumozók, az AVE és gondolom még sokan mások nem a "fejlődés", jelen esetben a mélygarázs ellen vannak. Építsék meg máshol, tegyék el a milliókat. Ily módon nem érdekel... De a Duna kapu "teret" máshogy kellene hasznosítani, amiből később eu-s pályázatok és turizmus által sokkal többet lehetne profitálnia a városnak...
  Röviden ennyi...”
 • 25. gig 2011. február 28. 12:51
  „24.

  A balhé tudtommal úgy kezdődött, hogy az egyesület tartott egy tiltakozó sajtótájékoztatót, ahol kb. 3 tüntetőre jutott kb. 8 sajtós. Úgy, hogy "senki nem kérdezte" az egyesületet. Felszólították a győriek nevében (ami abszurd és elfogadhatatlan önkényeskedés) a városvezetést, közvetlenül is a főépítészt, hogy most aztán irgumburgum.

  Ezt követően írt valamit ez a Sándor János, akinek ezt tilos lett volna - szerintük - megtennie, ugyanis "őt senki nem kérdezte".

  Nem tudom, mit kevertem össze.”
 • 24. Torbius 2011. február 28. 07:16
  „gig!
  Kevered a dolgokat.
  Olvasd el kronológiai sorrendben az ide tartozó cikkeket. Aztán világos lesz minden...”
 • 23. gig 2011. február 28. 00:20
  „20.

  "Őket ki kérdezte? Senki..."

  Köszönöm, ez megnyugtató válasz volt.

  Azért azt meg nehogy már egy egyesület dönthesse el, hogy ki szólalhasson meg nyilvánosan egy adott témában, és ki nem!

  Pont olyan alapon van joga kommunikálni a nevezett személynek, mint a hőzöngő egyesületnek. Szerintük akit nem kérdeztek, az maradjon csöndben. Legalább a saját elvárásuknak próbálnának megfelelni...”
 • 22. DON 2011. február 27. 09:48
  „Kedves Farkasbalintm!
  Ha nem érti, íme néhány támpont: anno, amikor még nem tárták fel a királysírokat Egyiptomban, valóban nem érdekelt senkit szélesebb körben az, hogy mi van a föld alatt. Leszámítva néhány sírrablót, akik rendelkeztek bennfentes infókkal a sírok helyét illetően, valamint azt a pár régészt, akit szélesebb körben inkább a megszállottság bélyegével láttak el, mintsem tisztelet övezte volna őket. Aztán amikor kezdtek feltárulni a MÚLT ÉRTÉKEI, a megszállottakból hősök lettek, elismerték őket szélesebb körökben, ugyanis megmutatták a világnak azt, ami eddig nem látszott!
  A felújításos meséjéhez még annyit: higgye el, nem azért büntették meg a várost és a kivitelezőt 75 misire, mert valakinek nem tetszik a tér mostani formája, hanem azért, mert bizonyítást nyert, hogy a tervektől szándékosan eltérő földmunkákkal régészeti leletek elpusztulásához járultak hozzá tevőlegesen, szándékosan. Abban is biztos lehet, hogy nem véletlenül nem fellebbeztek a büntetés ellen...”
 • 21. farkasbalintm 2011. február 26. 10:52
  „18. Hozzászóló 2011.02.25. 16:09

  továbbra sem értem a logikát. eddig sem látszott, most sem látszik. félreértés ne essék, nem a régi értékek rombolása mellett vagyok, de ha eddig a kutyát nem érdekelte, most miért lázong sok ember?

  ez most egy félig kitalált történet lesz: elkezdik a felújítást. nem kap akkora médiafigyelmet, ezért azt állítják, hogy semmit nem romboltak le, minden ugyanúgy van a tér alatt, ahogy eddig, csak a felszínt csinosítgatták meg. persze ez nem igaz, de ezt kommunikálnák. igazából szinte senki se tudná ellenőrizni. és akkor senki sem a tönkretett értékeken sírna, csak esetleg azon, hogy neki nem tetszik amilyenné alakították a teret (közfürdő, loyd teteje, stb)?
  biztos az én hibám, de szeretem tapasztalni/látni/érezni a dolgokat. na most eddgi sem láttam, most sem látom, és ezután sem fogom látni, hogy mi van/volt a tér alatt, innentől kezdve pedig nem érdekel, mert én mint laikus, honnan a fenéből tudjam, hogy valójában mi volt ott? minden csak azon múlik, hogy kifelé mit kommunikálnak.

  és akkor vissza a valóságba.
  még amikor csak tervben volt a tér felújítása, akkor hallottam olyat, hogy volt olyan felvetés, hogy valami átlátszó (üveg/plexi, vagy a fene se tudja mivel) anyaggal lett volna leborítva a tér, alatta pedig a régi maradványok, éjszaka megvilágítva. az a verzió tetszett volna nekem is pl. hangulatos is, látványosság is.”
 • 20. Torbius 2011. február 25. 22:50
  „Olyan alapon, kedves gig, hogy egy nyilvános levélben intézett kérdésre illik a levél címzettjének válaszolni...
  Nem mellébeszél(tet)ni másokkal...
  Őket ki kérdezte? Senki...
  De ha nem nyitják fel az emberek szemét, hogy milyen értékeket rejt a Duna kapu "tér", akkor szó nélkül szétvertek volna ott mindent, mint a Széchenyi téren...
  És hogy egy szakmai tanulmányt (ami arra hivatott, hogy ne pusztítsuk el a történelmi emlékeket) a városvezetés politikai indíttatású provokációnak vett, hát az viszont nagyon sajnálatos dolog...
  Most azért tart az egész, ahol...”
 • 19. gig 2011. február 25. 21:26
  „Azért ez nem gyenge. Még mindig nehezen érhető, kik ezek a "városvédők", hogy ilyen stílusban oktassanak ki másokat...

  "Őt ugyanis senki sem kérdezte". Miért, őket ki kérdezte?

  Ha nem tekintik vitapartnernek az általuk megnevezett személyt, milyen alapon osztogatnak neki utasításokat a nyilvánosság előtt?”
 • 18. Hozzászóló 2011. február 25. 16:09
  „farkasbalintm
  Ameddig a toldott-foldott aszfalt alatt volt, addig nem kellett megvédeni nemdebár, hiszen nem bántotta senki.”
 • 17. farkasbalintm 2011. február 25. 15:19
  „13. Libra 2011.02.25. 10:15 "Széchenyi tér "felújítás" :(, ahol szintén brutális régészeti károkozás történt,"

  ezt annyira sokan felhozzák, csak valamit nem értek. amíg a toldott-foldott aszfalt alatt volt, akkor miért nem állt ki érte a nép, hogy őrizzük/védjük meg?
  nem mondom, hogy nem lehetett volna szebbet/jobbat/olcsóbbat, de a réginél mindenképpen jobb lett. persze ez csak az én véleményem.

  azzal egyetértek, hogy pl a világ baromsága, hogy a rakpartra levezetik az utat, és a mélygarázs bejárata is onnan lenne. buszokkal eddig is elég macera volt felkerülni a hídra, ezután akkor mi lesz? na meg ha jön a víz?

  hülye vagyok, hogy beleugatok, mert ez is csak egy csont, ami a nép közé van dobva, lehet rajta marakodni, ezalatt pedig odafenn nagyon jól érzik magukat, és csinálják a kis dolgaikat”
 • 16. Révfalui-szúnyog 2011. február 25. 13:15
  „Accra! No engem hiába győzködtek, mert húsz év óta a tavalyi önkormányzati választás volt az első, amire el se mentem. Jól lehetett azt már akkor is látni, kikkel van dolgunk!”
 • 15. Accra 2011. február 25. 12:24
  „re:11, Szúnyog, tökéletesen igazad van. Sajnos a tornyos házban ez senkit sem izgat. Régi tapasztalat, hogy csak addig kellünk, amíg győzködnek a választásról.”
 • 14. Révfalui-szúnyog 2011. február 25. 10:28
  „Nem nézek tévét, helyi tévét pedig soha nem is néztem, így lemaradtam a somogyitivadaros nyilatkozatról.
  Mit nyilatkozott ez a ......izé, szóval... na mindegy, ide most csúnya szavak kellenének..... , aki állítólag valahol a belváros ban lakik, de én még a piacon soha nem láttam. Szerencséjére, mert a fejére húztam volna egy káposztás vödröt.”
 • 13. Libra 2011. február 25. 10:15
  „Felháborít az a pökhendiség és cinizmus, ahogy a városvezetés kommunikálja a Dunakapu tér-ügyet. Legutóbb Somogyi Tivcsi "nesze semmi fogd meg jól" TV-s nyilatkozata csapta ki nálam a biztosítékot, mikor a többszáz ember megélhetését biztosító piac létéről kérdezték. Az építészeti része, a rakparti út meg a mélygarázs meg meddő hülyeség. Úgy látszik újabb gyógyíthatatlan sebet akarnak ejteni a város képén szépen folytatva a sort: KisHilton a Székesegyház mellett :( Széchenyi tér "felújítás" :(, ahol szintén brutális régészeti károkozás történt, a Lloyd épületének tetejére épített ocsmány üvegkalitka, a Kisfaludy színház épületének benyomorítása a belvárosba stb....
  Szerintem nekünk, lakosságnak folytatni kell a nyomásgyakorlást és most már tiltakozzunk. Én benne vagyok egy lufis, kézfogós "élőlánc a tér köré" kivonulásban a tér arculatának és régészeti értékeinek megóvásáért. Egy burkolatcsere bőven elég lenne, persze ne olyannal, mint a Kaziczy utcában, mert akkor ott esőben nem piac lesz, hanem koripálya.”
 • 12. Torbius 2011. február 25. 09:25
  „Amint látom az AVE-nek helyén van az esze...
  Nem tudják elaltatni mindenféle ígérgetéssel, politikai maszlaggal...

  Most már én is kíváncsi vagyok, mikor fog valójában válaszolni a "tisztelt főépítész úr"...?

  Remélem ez a cikk sokaknak felnyittota a szemét :D”
 • 11. Révfalui-szúnyog 2011. február 25. 07:52
  „Batthyány térre mélygarázs vagy az elevátor mellé parkolóház!
  Huszonegyedik századi kapuk. Batthány kapu és Elevátor kapu.

  A Batthány kaputól 5 perc séta a Széchenyi tér, az Elevátor kaputól 8 perc.

  A Dunakapu pedig bazárok, kicsi üzletek, kocsmák és piac helyszíne legyen. Nagyobb forgalma lesz, mint a Baross útnak!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazás Kiállítás: Győr a belföldi díszvendég

Győr gazdag kulturális életével, az innovációval mutatkozik be, középpontba állítva az egészséges… Tovább olvasom