Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Dunakapu tér - félidőben az ásatás Győrben

Harminc méter hosszan megtalálták a XVI. századi győri vár külső falát a Dunakapu téren.

Félidejénél tart a hatvan munkanaposra tervezett próbaásatás a Dunakapu téren, amelyet a győri önkormányzat megbízásából azért végez a megyei múzeumok igazgatósága, mert a város mélygarázst szeretne építeni a területen. A korábbi két kutatóárkon kívül egy kilencszer kilenc négyzetméteres részen, s egy kelet–nyugati irányban húzott szelvényben is folyik a feltárás.

Deák Andrea ásatásvezető régész hétfőn elmondta: a kilencszer kilenc méteres "gödörben" – pedig már két méter mélyen járnak – eddig nem volt régészeti anyag, a kelet–nyugati szelvényben azonban megtalálták a XVI. században épült vár külső falát harminc méter hosszan. Az erődítmény erősségére jellemző, hogy a fal vastagsága meghaladja a három métert. Érdekesség, hogy a szakembereknek nem kellett sokat kutatniuk, ugyanis az első téglasorra az aszfaltréteg alatt 40 centiméterrel bukkantak.

Az ásatás során előkerültek a Duna-bástyához vezető ágyúlejáró oldalfalainak alapozási boltívei is. Fotó: B. A.
Az ásatás során előkerültek a Duna-bástyához vezető ágyúlejáró oldalfalainak alapozási boltívei is. Fotó: B. A.


Székely Zoltán, a múzeumi igazgatóság igazgatóhelyettese kérdésünkre kifejtette, hogy az egykor nyolc bécsi öl, azaz mintegy 9,3 méter magas fal egy részét valamikor elbontották, s az még nem tudható, hogy hányadrésze van a föld alatt és hányadrésze emelkedhetett a mai térszint fölé. Hozzátette: a XVI. század erődépítései során azért nem törekedtek magasabb falakra, mert a hadászati szakemberek addigra rájöttek, hogy azok ágyúzás hatására könnyebben leomlanak. „A várat nem volt könnyű bevenni, hiszen a kilenc méter azért már tekintélyes magasság, másrészt az előreugró bástyák egyik szerepe éppen az volt, hogy oldalazó tűzzel lehessen védekezni a falak közelébe jutó ostromlókkal szemben" – magyarázta a szakember.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ásatás során még júliusban megtalálták a Duna-bástyához vezető ágyúlejáró két oldalfalát. Azóta előkerültek a teherhordást javító alapozási boltívek is.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. kisem 2011. augusztus 25. 09:11
  „Egyelőre nem tudom, mi lenne a módja annak, hogy a városban az elmúlt néhány évben tapasztalt folyamatok ellen eredményesen fel lehessen lépni?
  Félig viccesen (itt) felszólítottam az egyik fórumtársunkat a "kollégák" összegyűjtése végett, és úgy érzem, egyre inkább szükség lenne más fórumon is kifejezni a véleményünket az olykor feleslegesen elszórt százmilliók, az át nem gondolt ötletek, az elhibázott megoldásokkal kapcsolatban.”
 • 34. PaPa 2011. augusztus 25. 07:47
  „23. emlékeztetném arra, hogy szeretet polgármesterünkért már átírtak egy törvényt ezt is meg fogják tenni mert a pénz nagy úr!”
 • 33. odre 2011. augusztus 24. 23:02
  „amikor annak idején azt a közművezetéket(?) fúrták/fektették, nem tűnt fel senkinek, hogy 5 méterenként téglafalba ütköznek? csak ez alapján még érthetetlenebb, miért volt kérdés, hogy vannak-e falmaradványok.....”
 • 32. Alerich 2011. augusztus 24. 19:32
  „Most,hogy már lassan lekerül a téma a főoldalról-olyan 30 napra-,nem guglizom meg.Csak az emlékeimre hagyatkozva:Egyébként mi van a kb 3-4 éves nagyratörő, megújított Dunakapu tér-DUNA KORZÓ-Városrét projektel?Máig nem fér a fejembe,AVE-nem AVE,bárkik által miért jó amit most a parton útnak nevezve csinálnak,MIÉRT KIHAGYHATATLANUL FONTOS A RAKPARTI ÚT?”
 • 31. kolombela 2011. augusztus 24. 19:30
  „29. DON 2011.08.24. 12:44
  Borkai sok mindent "lenyilatkozott", többek között azt is, hogy nem lép be a fideszbe. Most meg oszlopos tagja, sőt törvényt is módosítottak miatta. Szóval ennyit Borkai ígéreteiről.”
 • 30. oPTiKa 2011. augusztus 24. 15:48
  „DON, mennyi mindent tartottak be, amit megígértek? Akkor ezt miért is tartanák be? Egyszerübb lesz törvényt változtatni :)

  A városrendezök meg példát vehetnének a marokkói Essaouira-ról. Ott a várfalon belülröl kitiltották az autókat, felújították a bástyákat, a piacosok az utcákon, közvetlenül a várfal allatt (is) árulják portékájukat. Mélygarázsuk nincs, de a turisták csak úgy özönlenek oda. Na jó, van egy kis óceánjuk is, de legalább nem építettek közvetlenül a partjára utat...”
 • 29. DON 2011. augusztus 24. 12:44
  „Miért is vitázunk még azon, hogy lesz-e mélygarázs? Borkai lenyilatkozta, hogy ha van a föld alatt valami, azt meg kell védeni, az örökségvédelmi törvény kimondja, hogy a tér alatti építmény állami tulajdon, tehát nem az önkormányzat rendelkezik felette. Mi itt a kérdés? Csakis egyvalami: mikor kezd el pályázni bárki is arra, hogy rekonstruálja a bástyát?”
 • 28. psiho 2011. augusztus 24. 12:44
  „Félreértés ne essék, nekem sem kell a mélygarázs. Nekem csak egy normális tér kellene meg egy normális dunapart.”
 • 27. mir 2011. augusztus 24. 12:39
  „22

  Igen elvoltunk várfalak nélkül de most, lehetőség lenne rá, hogy újra láthatóvá tegyék csak akarat kérdése és nem kell mindent arra fogni, hogy csak mert a föld alatt voltak akkor már a kutyát sem érdekelt. Szerencsére voltak és vannak olyan emberek akiket érdekelt és érdekel a város múltja és történelme. de ugyanazzal a logikával elleszünk mélygarázs nélkül is”
 • 26. T_McVay_01 2011. augusztus 24. 12:34
  „Ami eddig előkerült az tényleg nem sok minden.
  A Teleki utcában az OTP székház melletti várfalak
  és kazamata maradványok ezt a leletanyagot vastagon überelik.

  Aztán furcsa módon szinte senkit nem érdeke az sem.
  Turistacsoportokat emberemlékezet óta nem láttam ott.
  Hajléktalan alakokat és ,,dolgukat" végzőket annál többet.

  Nem sok értelme lenne egy második "toalett gödör" kialakításának.
  Számtalan példa bizonyítja hogy akik római korú emlékek
  megtekintése miatt választ úticélt magának ahhoz ezek a leletek
  nagyon szegényesek. Turista vonzó képessége minimális.
  Hogy egy példát mondjak egy jól megépített és színvonalas termálfürdőhöz
  képest szinte nem is mérhető.

  Nagy valószínűséggel vissza lesz temetve az egész ahogy Pécsen
  is tették az elmúlt hetekben az ott feltárt falakkal.

  A teret a visszatemetés után fel kell újítani, és akkor jöhetnek vissza
  a piacosok is.”
 • 25. psiho 2011. augusztus 24. 12:16
  „Hunicum,
  Almát almával körtét körtével.

  Ez öröklés ???? Család ?
  Nomá, azért mégsem. A családommal élek élőben nézegetem.”
 • 24. Hunicum 2011. augusztus 24. 11:03
  „22. psiho 2011.08.24. 10:50 !
  Te se nézegeted gondolom nap mint nap a családi fotóidat, ugye?!
  Netalán ha örökölnél valami antik tárgyat, bútort akkor se mondanád a jegyzőnek, hogy megvoltál eddig nélküle és nem kell!”
 • 23. urbaniastapista 2011. augusztus 24. 10:53
  „Nem tudom, hogyan verik át most már a mélygarázst, elég sok alapfalat találtak. Ezek ugye kb. 450 évesek. Az Örökségvédelmi törvényben az van, hogy ami épített emlék a Szatmári békekötés (1711) előtti, az minden műemlék - tekintet nélkül annak építőművészeti vagy történeti értékére. Vagyis egy két törvényt még át kellene írni a megtalált alapfalak eldózerolása előtt. Kiderül legalább, mennyire nagy ember a bajnokunk a táborában.”
 • 22. psiho 2011. augusztus 24. 10:50
  „Urak, engem már nem érdekelnek ezek az ásatásos, mélygarázsos, felújítós témák. Soha senkinek nem jó semmi.

  1 kérdésem maradt, az elmúlt 50 évben megvoltak romok nélkül ?

  Ajánlanám meghallgatni a Belga című együtes Dilettánc című szerzeményét.
  Ide is illik.”
 • 21. goldboy 2011. augusztus 24. 10:17
  „Elbontjuk a várfalat, minden Győri kap 2 db téglát. Nézegesse, felépülhet a garázs, igaz az eu-s támogatás elveszett, de sebaj. Oszt jónapot!”
 • 20. Alerich 2011. augusztus 24. 09:27
  „nasi12:Ez valami irónia,vagy tényleg ennyire egyszerű vagy?
  pancser:Az,hogy mint gyakran Győrben járó,elmondod a véleményed közlekedésről,rendezvéyekről,vásárlási lehetőségekről,az rendben van.Végül is ez szinte az egyetlen,amiben a város(vezetés és polgárai)egyet ért:Az idelátogató érezze jöl magát nálunk.De amit te itt művelsz,az más kategória.Ez "a húzzáhaza móvárra,azt ott okoskodj,műemlékfeltárásról!"”
 • 19. tótbéla 2011. augusztus 24. 09:25
  „17. Akkor bontsák el a zsinagógát is, hiszen micsoda csodálatos üveg, beton irodaházat lehetne a helyére építeni.”
 • 18. mir 2011. augusztus 24. 08:47
  „17

  Nem unod? Költözz be egy gyárba és élvezkedjél ott ha már ennyire normálisnak tartod a múlt eltörlését.”
 • 17. pancser 2011. augusztus 24. 07:15
  „Értéktelen semmi a föld alatt! Egyiptomban áttelepítették amit menteni akartak. Itthon is azt kéne a városvédők kertjébe méterenként szétosztani a dohos téglákat, hadd szagolják a kertjükben. Sőt turistákat is vihetnének oda. "Látjátok milyen gyönyörű, ez védte valamikor Győrt a föld alatt, borzasztó érték amit megmentettem a modern városépítők karmaiból"”
 • 16. oPTiKa 2011. augusztus 24. 07:07
  „HarconaMarcos, igazad van. Söt, egyre nagyobb létjogosultsága van a mélygarázsnak, hiszen téglát már találtak hozzá, szóval azzal is csökkenthetök az építési költségek.

  Azt meg ugye nem gondoljátok komolyan, hogy fontos emberek rájöhetnének, egy várhoz a folyó partján várfal is épülhetett? A Bercsényiben csak lólengést, felemás korlátot és gyürüt tanítottak, a várak és a történelem nem számított...

  Persze majmolni kell a nagyfalut (Budapest) mélygarázzsal meg rakparti úttal. Az utóbbit amúgy Budapesten az összes szakember el akarja bontani, mert egyszerüen idióta megoldás.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágpiac: tovább tart a munka

Az útkezelő az iskolakezdésre tervezi az út felújítását. Tovább olvasom