Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Dunakapu tér - Egyesületek közös nyilatkozata

˝A Dunakapu térre tervezett mélygarázs megépítése úgy a bástyára, mint a téren lévő épületekre súlyos környezeti veszélyeket jelent.˝

A győri Duna bástya belsejébe tervezett háromszintes mélygarázs és nagyrendezvény tér tárgyában március 21-én megtartott összejövetelen elhangzott szakértői előadások alapján, az ott megjelent társadalmi szervezetek, civil egyesületek: Arrabona Városvédő Egyesület, Civil Kontroll Egyesület, Magyarok Szövetsége és mozgalmai, Reflex Környezetvédő Egyesület, Sikeres Győrért Egyesület Közhasznú Társaság, Összefogás Polgári Egyesület vezetőik útján, valamint a Magyar Hajózásért Egyesület elnöke, az alábbi közös nyilatkozatot teszik:

Mindannyian egyetértünk abban, hogy a tervezett beruházás, különös tekintettel annak jelentős költségére, az elköltésre kerülő közpénz visszatérülésének reménytelen voltára, a jelen nehéz gazdasági körülmények között luxusberuházásnak számít (közel 2 milliárd forint hitelfelvétel).

Egy ilyen volumenű költekezés helyett- amely Győr város közössége számára reális haszonnal nem jár – véleményünk szerint a pénzt értelmesebb, hasznosabb cél megvalósítására kellene fordítani.

Dr. Winkler Gábor építészprofesszor és Dr. Szepesházi Róbert geotechnikai professzor előadásából nyilvánvaló vált számunkra az is, hogy a mélygarázs megépítése úgy a bástyára, mint a téren lévő épületekre súlyos környezeti veszélyeket jelent.

Méltatlannak tartjuk hazánk legnagyobb, és Európában is jelentős értéket képviselő reneszánsz emlékének, a Duna bástyának visszatemetését és belsejének garázs célú hasznosítását. Értelmetlennek tartjuk a térnek funkciót és életet biztosító piac kiszorítását egy huzatos, növényzet nélküli, az év kilencven százalékában ki nem használt „nagyrendezvény" tér kierőltetésével. Érthetetlen számunkra ehhez a beruházáshoz való merev, minden szakmai tényt elutasító ragaszkodás, hiszen a tervezett költségek töredékéért megoldható lenne a terület és a parkolás rendezése. A tervezett beruházás gazdaságilag irracionális és a műemlékekben, lakóépületekben visszafordíthatatlan károkat okoz.

Mint szeretett városunkért aggódó szervezetek elvárjuk a város vezetőitől, hogy a mélygarázs erőltetése helyett csodálatos kincsünket a Duna bástyát mutassák be és hasznosítsák mindannyiunk javára, utódaink büszkeségére. Ehhez minden tőlünk telhető segítséget megadunk.


Győr, 2013. március 22.

A tanácskozó szervezetek egyesített fóruma

Olvasóink írták

 • 18. Pretorianus 2013. április 09. 15:58
  „Egy kis párhuzam, Sopronból.
  A soproni mélygarázs központi, ideális helyen van, a felszíni, szintén központi árakhoz képest/315-420ft/óra/ 152 forintot kérnek 1 órai parkolásért! És az első fél óra ingyenes! És a kihasználtsága? Hm... Hozza a fenntartásának költségeit....
  Hogy Győrben másképp lesz e, nem tudom, de az európai léptékkel is jelentősnek mondható Duna bástya "eltüntetése", részleges beépítése nem egy bölcs dolog, hogy finoman fejezzem ki magam...”
 • 17. Pepe9111 2013. április 09. 14:19
  „Már temetik be a falakat...”
 • 16. Búzakörte 2013. április 09. 09:25
  „Hedon olyan, mint a balliberálisok, akiket a tények és változások cseppet sem zavarnak. Ezektől függetlenül szajkózzák a magukét. Mindig ugyanazt, mindig ugyanakkora kilógó lólábbal. És akkor se jönnek zavarba, ha korábbi nyilatkozataikkal szembesítik őket. Íme itt áll a 15. hozzászólásba belinkelt cikkben a rideg valóság. Ki is a következetlen?”
 • 15. Colos62 2013. április 09. 08:58
  „2011-ben mit is nyilatkozott a polgármester Úr? ,,Ha a régészeti feltárás olyan eredményeket hoz, az önkormányzat lemond a Dunakapu téri mélygarázsról"
  http://limes.blog.hu/2011/06/24/gyori_dunakapu_ter_megorize_a_polgarmester_a_romai_emlekeket”
 • 14. jégcsákány 2013. április 09. 08:00
  „Elnézést ,hogy az előző hozzászólásomból kifelejtettem a profeszorok birálatát.
  Dr Winkler Gábor és Szepesházi Róbert városunk tiszteletet érdemlő polgárai, akik
  mint igazi lokálpatrióták javítási céllal emelték fel szavukat,a városért - nos Őket
  megszólni olyan embernek aki .. de nem ítélkezem.
  Hedon barátom - inkább állj a tükör elé !”
 • 13. jégcsákány 2013. április 09. 07:43
  „Jut eszembe , - én nem emlékszem, hogy az Arrabonások meg akarták volna támadni a városi beruházásokat .
  A Dunakapu tér rekonstrukcióját is támogatják csak a mélygarázs építést ellenzik és a nemzeti kincset
  jelentő műemlék méltó kezelését , valamint a piac vissza telepítését szeretnék.A jövő beruházásainak a támadását
  amit . ,,- 5.-Hedon ,, jósolt egészen jó ötletnek tartom,- remélem az Arrabonások is olvasták a kommentet.”
 • 12. kató11 2013. április 08. 14:46
  „Gratulálok a városvédőknek! Kitartás,ne engedjetek a hatalomnak.”
 • 11. DON 2013. április 08. 09:36
  „Tipikusan gyengeelméjű felfogás az, hogy a visszatemetés egyenlő a megóvással! Ezt még a komenista időkből hozta magával az azóta kikeresztelkedett Hedon elvi társ!
  Azzal, hogy drága "nemzeti" városvezetőink szétverték az örökségvédelmet most ugyanazt csinálják a Dunakapu téren, mint anno a Széchenyi téren, értsd: engedély nélkül nekiállunk munkálkodni, majd közben úgyis megjön az a papír. A különbség az, hogy most már nincs hatóság, amelyik megakadályozhatná őket. A múzeum városi kézen van, örökségvédelmi irodában a belvárosért felelős "szakember" egy bajszos kamarillás zsebében kucorog. Itt mindenki meg van véve, vagy meg van fenyítve. Minden bizonnyal azért serénykednek a betemetéssel, mert csütörtökön bejárás lesz un. szakemberek részvételével, s nekik villantani kell. Ha meggyőzik őket (értsd: boríték), akkor mehet a méregdrága beruházás.
  Csak hogy a képzetlenebb is érthesse: mélygarázst építeni csak úgy lehet ide, hogy egy betondobozt beásnak a földbe. Annak az oldalfalait valahogy meg kell támasztani, ha a belseje üres. Erre két lehetőség van: vagy a külső oldalán "lehorgonyozzák", ami azért lehetetlen, mert jobbról a Dunakapu téri házak, szemből a csillagvizsgáló házak, balról a folyó és a várfal, innen meg a bástya elemi miatt nem lehet horgonyt vetni. A másik megoldás az, hogy az egészre építenek betonból egy födémet, s lesz egy zárt kocka alakzat, a tetején egy kéménylyuk, amin keresztül lehet kitermelni a földet, meg ledaruzni a munkagépeket, s az ott dolgozóknak olyan fílingjük lesz, mintha a négyes metró Dunakapu téri állomásán dolgoznának.
  Mindkét megoldás nagyon drága. Arról nem beszélve, ha megépül, egy szivattyúnak a nap minden percében, az év minden napján (vasár- és ünnepnapokon is - sőt, sabeszkor is!) üzemelnie kell, nehogy felázzon a francba az egész kóceráj. A végleges költség - elvetve a városháza szándékos kommunikációs zavarkeltését, ami arra igyekszik, hogy szétválassza a garázs és rendezvénytér költségeit, ezáltal csökkentve az értéket, holott a tér rekonstrukciójához mindegyik hozzátartozik - több milliárd forint lesz. Mindezt nem magántőkéből, hanem közpénzből. És ne legyenek illúzióink: a nem létező haszon nem a mi zsebünkbe fog folyni, mert a hiányt, amit ennek a elmebeteg lázálomnak a működtetése okoz majd a költségvetésen, mi fizetjük meg szemétdíj, parkolási díj, és ki tudja még milyen új tarifa címén.”
 • 10. jégcsákány 2013. április 07. 22:09
  „Hedon - Ember ´- Te nagyon tévedsz ha ha azt hiszed ,hogy a bírálók politikai okból ellenkeznek ,- Szerintem inkább a meggondolatlan rossz megoldást és az arra kiadott indokolatlan költségtöbbletet sérelmezik. A Te mondandód inkább egy politikai " lózung " - tele csúsztatásokkal. Nem is fizetném ki érte a 30 ezüstöt , mert pont az ellenkező hatást érték el. A polgárok egyre tisztábban látják az üzleti hátteret is a politikai szövegek mögött.
  Egyébként pont a Te magasztalásod hajtja bele a döntéshozókat ,abba helyzetbe, hogy Ők csalhatatlanok, - és így a politikai híúságuk nem enged változtatni. A meggondolatlan döntéseket azután,- a város fizeti majd meg.
  "A múltat eltöröljük" - biztos hogy nem a fejlődés útja.”
 • 9. jégcsákány 2013. április 07. 21:52
  „VJack - A garázs nem oldja meg a belvárosi parkolási gondokat és nem is enyhít azokon.
  ( 650 férőhely volt és 250 lesz- és a többi 400 ? )
  A garázs csak forgalmat indukál és tovább növeli a káoszt.”
 • 8. VJack 2013. április 07. 20:43
  „Nem szakmai alapon kellene megközelíteni a kérdést, mert a fideszes vezetés nem az miatt akarja a teret átalakítani. Azért, hogy az áldatlan parkolási helyzetre, a borzalmasan kinéző térre majd választások előtt szállíthassák a "megoldást". Mindenki nagyon fog örülni, és újraválasztják a lovasbohócot.”
 • 7. Búzakörte 2013. április 06. 23:48
  „A Soimogyi Tivadar egy <moderálva>!”
 • 6. Búzakörte 2013. április 06. 23:15
  „Hedon! Kend egy <moderálva>!”
 • 5. Hedon 2013. április 06. 22:10
  „Erőlködés a köbön, de már szerencsére nem sokáig.
  Hamarosan megindul az értékek megőrzése vagyis visszatemetése,ahogy azt a szakhatóság előírta.
  Nem lesz rombolás nem lesz pusztítás csak megőrzés, visszatemetés.
  Kompromisszum árán be lehetett volna mutatni az egészet de nem és nem.
  Az ökörségvédő reflexek még mindig működnek.
  A beruházó, fejlesztő csak adja a pénzt ők meg majd elköltik. Hiszen a megfellebbezhetetlen
  igazság csak az ilyen Winkler szerű alakoknál és néhai barátjánál F. Andrásnál van (volt )

  Szepesházi is egy szombathelyről származó <moderálva> alak akinek Győr fejlődése sosem volt szívügye.
  Már az egyetemről is rég el kellett volna távolítani.
  Varga professzornak a nyomába ne léphet ellenben elüldözött minden embert
  akire féltékeny volt ( pl. B. Ferenc, P Zoltán )
  Ez egy szakmainak álcázott ámokfutás beteges végjátéka.
  A tér átépítése szerencsére hamarosan kezdődik így a fejlődésben ellenérdekelt
  (minél rosszab annál jobb) vagy bukott pártemberek hamarosan behúzhatják a strigulát
  az ezt sem sikerült megakadályozni ( Audi gyár bővítés, Péri repülőtér, Audi logisztikai park) projektek közé.

  Most már ,,irány a következő fejlesztések támadása": Új sportcsarnok a Magvassy mellett,
  vagy az új 50m-es uszoda építése a Szigetben.”
 • 4. bazsifekete 2013. április 06. 15:56
  „Szeretnék beidézni valamit, hogy aztán ezeket BEIDÉZZÉK!

  "..... Sopronban, ahol ma lakossági fórumot tartok, 240 férőhelyes mélygarázs épült 2005-2009 között. A beruházás 2,5 milliárd adófizetői forintba kerül. A használatba vétel óta a 3 éve üzemelő parkolóház bevételei eddig egyetlen évben sem haladták meg a ház fenntartásának a díját.
  Tehát évről évre veszteséges, mióta átadták! Pedig az óránkénti díj csak 180 Ft, míg a felszínen 420 Ft. A kihasználtsága 15-20 százalék között van, ez Győrben is hasonló lesz... Sopronban az MSZP-seknek volt ez a korrupciógyanús beruházás a szívügyük, most Győrben meg a fideszeseknek. "

  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/novak_elod_sopronban_elmaradt_az_elszamoltatas/2327271/

  Szeretem ezt a várost. Ez a mi városunk, mienk győrieké, s nem pedig pár mély zsebes emberkéé, aki azt tehet vele amit akar!
  Ideje, hogy összefogjanak városunk polgárai, hisz SOK LÚD DISZNÓT GYŐZ!
  A belvárosunkat tönkre tették, a piacunkat eladták, minket pedig hülyének néznek.
  De egyet kell megjegyeznie a mélyen(le)tisztelt SZK.társaságnak!
  Mi vagyunk az Ő munkaadójuk!!!”
 • 3. Búzakörte 2013. április 06. 14:46
  „Én akárkivel beszélek a belvárosban -boltos, vendéglős, szolgáltató, lakó- mind azt mondja, hogy a rakparti parkoló és a piac felszámolása tragédia. Ezen nem segít majd feleannyi fizetős parkolóhely. A piac pedig a jelenlegi méltatlan helyen el fog halni. Lehet, hogy ez a cél? Menjen a nép a multikba, mert tán onnan is sápot húznak egyesek? Más magyarázata aligha lehet egy ennyire ostoba döntésnek. Bár az is igaz, hogy a város vezetői közül én még soha egyet se láttam a piacon. Ezek szerint az a szabály érvényes, hogyha valakinek nincs fürdőnadrágja, akkor másnak se kell strand? Vajon kitől eredhet az ötlet, hogy oda rendezvényteret tegyenek? Ez több mint bűn, ez hiba, ahogy mondani szokás. Óriási hiba. Néhány koncert vagy vásár nem lehel életet a hétköznapok belvárosába. Ráadásul állítólag meglépcsőzik a teret, ezt egy építész barátomtól hallottam. Az pedig lehetetlenné teszi majd a bicikliseknek és babakocsisoknak (a rokiknak majd lesz száguldó sáv...) a tér átlózását, ami nagyon hiányzik a győrieknek, mert számos útvonal rövidíthető általa. Arra nem érdemes hivatkozni senkinek, hogy majd ide teszik az egyéb vásárokat, a kézműveseket, stb. Azok a vásárok egyre silányabbak, mindig ugyanaz van, semmi fantázia és szemmel láthatóan nő a gagyi áru mennyisége, valódi értékes kézimunka elvétve akad. De ha akad is, hányan vásárolnak abból és mennyit? Köszönő viszonyban sincs az a forgalom a hétköznapi szükségleteket kielégítő őstermelői piaccal. Én a ruhásokat is visszaengedném kicsit kultúráltabb megjelenéssel. Miért ne? A belvárosi butikokban vagy az Árkád üzleteiben lehet márkásnak álcázott kínai ócskaságot árulni csak a piacon van baj ezzel? Ott legalább adnak jó török és indiai cuccokat is. Őstermelői standok pedig a hét minden napján lehetnének. Ha nem is annyi, mint a szombati piacon, de aki akar, miért ne jöhetne egyéb napokon is? Az egyetem naponta tizenkétezer embert mozgat, ennek a zöme a Révfalusi híd-Jedlik utca vonalán közlekedik. A fizetős mélygarázs és a rendezvénytér ócska szemfényvesztés, miközben eltűnnek a valódi értékek. Rettenetes megérni, hogy mindezt a pusztítást nem a komonisták viszik végbe, hanem a magukat nemzeti-keresztény elkötelezettségűnek hazudók hada. Ugyan miféle moralitása lehet ezeknek az alakoknak?”
 • 2. Gróf-Úr 2013. április 06. 13:52
  „Kérem szépen a győri pincekocsiszín rettenetes indulatokat generál még a mi örökké békés és visszafogott családunkban is. Hosszú házasságunk alatt mindig bebizonyosodott, hogy a jó házassághoz egyetlen türelmes ember kell. Kérem ez a türelmes ember a feleségem, Wilhelmina von Knoblauch, aki hang nélkül elnézi nekem a szivarfüstöt, elnézi, hogy a zöldségeit Ivánnal kiszórattam a pincéből s a helyébe boroshordót állíttattam, elnézte a kétségtelenül alacsonyabb származású metreszeimet, viszont ma kiabált velem a győri egyletek közös nyilatkozata miatt. Mert Etus elkottyantotta, hogy e remek nyilatkozatot tevő egyleteket nemcsak pénzzel, de erkölcsileg is támogatom! - Jesszusmária Émil! - csapta össze kezét Wilhelmina majd az ablakhoz lépett és a szétdúlt egykori parasztpiac felé tekintett, de úgy ám, hogy az embernek az volt az érzése, az útban lévő házakon is keresztülnéz, úgy méri fel röntgen szemével a pusztulást. Nem értettem asszonyomat, hisz korábban ő is a gonosz városvezetés, a domesztikálódott prolihad ellen volt. Aztán kiderült, Wilhelmina azt fájlalta, hogy nem vittem őt magammal a titkos gyűlésekre. - Émil, maga szégyell engem? - kérdezte. - Én szégyellem, hogy maga csak alamizsnát adott, nemhogy alapítványt hozott volna létre a Duna bástyáért! Ha én ott lettem volna, már folyna a gyűjtés a bástya újjáépítésére, amelynek egyik alsó kazamatájában régi tervünk is megvalósulhatna! De maga biztosan azzal a szégyentelen Lolával ment a gyűlésre... ahh!, hogy ezt kellett megérnem! - vágta be a szalonajtót Wilhelminám. Kérem most itt ülök összeroskadva a konyhában a cselédekkel s az ő butuska elképzeléseiket kell hallgatnom. Amikor az egyik egylet korábban beszerezte a császárváros levéltárából a bástya eredeti terveit, Wilhelmina rögtön elkezdett kombinálni, hogy ott elférhetne egy középkori dutyi. Ő ugyanis nincsen megélegedve a modernkori büntetésekkel, mert az mind csak a pénz elszedéséről szól. Nem, Wilhelmina rendes dutyit szeretne kínzókamrával, kalodával, deressel, júdásbölcsővel és vasgolyós bilincsekkel. Azt tartja, hogy a különleges bűncselekményeket különleges módon kell megtorolni, és már a választási időszakban el kell rettenteni a következő politikus garnitúrát, nehogy eszébe jusson a mutyizás. Most is halljuk, amint Wilhelmina fel s alá járkál a szalonban, kiselőadást tart a szomszéd Juh néninek a városvezetőkről és egyáltalán arról, hogy manapság micsoda muruggya emberek kerülnek vezető pozícióba, akik ráadásul elvárnák, hogy a nép szavazzon ismét rájuk, segítse a munkájukat. - Munkája ezeknek? Ahh, kacagnom kell Juhné! Hát ezek életükben nem dolgoztak, csak gazdaállatként csüngnek rajtunk. Én tegyek ezért a társadalomért? Hát nem ez a társadalom ütött rajtunk? Nem ez lopta szét az évszázadok alatt összegyűjtött értékeinket és vagyonunkat? Nem ezeknek a vezetőknek a felmenőit taníttattuk saját vagyonunkból, hogy aztán elszemtelenedett utódjaik még a parasztpiacot is elvegyék tőlünk és taxival mehessünk salátáért arra a balkáni peremvidékre? Hát nem! Én nem vagyok hajlandó egy gyufát sem odébb tenni ezekért. Élem a saját életemet és felnézek az őseimre, akik azt hitték, hogy jót tesznek a bugrissal, amikor sok évszázadon keresztül ezt a társadalmat szolgáltuk, és a végén disznóólakba kerültünk vagy menekülni kellett! Ha ez így megy tovább kedves Juhné, az általam finanszírozott dutyiba bennünket dugat majd az a fiatal húsos fejű, amelyiket a Bába bácsi kreálta, akár a pápa a bíborost. Nie gehörte Impertinenz! - visította Wilhelmina, Etus pedig ijedtében az ölembe ült.”
 • 1. jégcsákány 2013. április 06. 10:28
  „Na, hát ez már nem semmi ! Úgy látszik még sem politikai ügy a Duna bástya ügye. Felébredtek a Győrt igazán szerető polgárok. Nem akarják a dicsőséges múlt lerombolását, ismételt eltemetését és cinikus méltatlan bemutatását egy semmitmondó teremben. És ezt már nem csak az Arrabona Városvédők, nem csak egy kisebbség, hanem a városukat , a nemzeti identitásukat is igazán szertő polgárok akarják. A csökönyös ragaszkodás a garázshoz így már egészen más értelmezést kap.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fantasztikus lovasshow Győrben - fotók!

Richter Flórián és 50 tagú társulata új lovasshow-t mutatott be a győr-marcalvárosi cirkusztéren… Tovább olvasom