Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Duna, Rába, Rábca, Marcal – kell a víz

"A szépségét vesztett, kiszáradó, iszapos part viszont inkább elriasztja az embereket" – mondja Kadler Gusztáv, a Graboplast VSE elnöke, a kajak-kenu szövetség alelnöke, amikor a kampányról kérdezzük.


"Az elmúlt évek alacsony vízszintje arra kényszerít minket, hogy a sík vízi válogatott kajakosaink és kenusaink sportolásra alkalmasabb vizeken készüljenek föl a világversenyekre. Mondanom sem kell, ennek finanszírozása megterheli költségvetésünket.

Csónakházunk tavasszal maratonistáink központi edzőtáborának helyszíne, de egy szabályozott magasabb víz esetén akár az olimpiai válogatott is itt végezhetné el a tavaszi alapozó munkát.

Ez növelné a környező szállodák vendégéjszakáinak számát, a vendéglátók forgalmát. Jelenlétük még több gyermeket, felnőttet vonzana a vízpartra. A szépségét vesztett, kiszáradó, iszapos part viszont inkább elriasztja az embereket" – mondja Kadler Gusztáv, a Graboplast VSE elnöke, a kajak-kenu szövetség alelnöke, amikor a kampányról kérdezzük.

Kadler Gusztáv
Kadler Gusztáv

„Az elmúlt években nőtt azoknak a vízi túrázóknak a száma, akik a csónakházban kérnek sátorhelyet, mert a kikötés sok helyen szinte lehetetlen. Lassan elveszti természeti vonzerejét a szigetközi és győri táj. A vízszint gyakran olyan mélyen van, hogy közlekedni sem lehet a Dunán" – állítja Kadler Gusztáv, , majd hozzáteszi: „Bízom benne, hogy ez a kezdeményezés végre eredményre vezet. A Szigetköz és Győr városa sem lehet meg a vizek, a folyóvizek által nyújtott szépség és gazdasági haszon nélkül. Márpedig ehhez az kell, hogy minden folyónkban legyen bőségesen és állandó vízszinttel víz. A Rába, a Marcal, a Rábca vízszintje is összefügg a Dunával, a Mosoni-Dunával. Ezért fontos a kampány jelmondatának tartalma: »Vizet a Dunába!«"

A Graboplast Vízisport Egyesület csónakházába naponta háromszáz-négyszáz sportoló jár le edzeni. Többségük fiatal. Kajakok és kenuk tucatjai, sárkányhajók hasítják ilyenkor a hullámokat.

„Fontos a sportolók szempontjából a víz. De az itt lakóknak, a városba látogató turistáknak is az, akik pihenni, horgászni vagy csupán sétálni jönnek a partra. Mindenki örömmel megy oda, ahol egy szép vízpart és egy csodás, mindig bő vízzel hömpölygő folyó várja" – tette hozzá. Kadler Gusztáv szinte biztosra veszi, az akció sikert arat.

„Nagyon bízom benne, hogy a kampány, amelynek az élére állt a Kisalföld, hatással lesz a döntéshozókra, és belátható időn belül már nem kell panaszkodnunk arra, hogy edzés közben leér a lapát a folyó közepén" – zárta Kadler Gusztáv.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már öltöztetik a „menyasszonyt

„Ezen a napon mi csak a vőlegény vagyunk, aki látja, ahogy csinosítják a menyasszonyt, s… Tovább olvasom