Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Duna-menti tünemény: az Erebe-szigetek

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, az Erebe-szigetek hallatán minden gönyüi szíve megdobban. A helyiek gyakran szerveznek horgászversenyeket, iskolai kirándulásokat az erdőrezervátum környékére, ezzel is tisztelegve a sziget különleges élővilága előtt.

A szigetcsoport talán legérdekesebb jelenségei az itt élő védett hódok és fokozottan védett vidrák. Még 2004 novemberében költöztek ide a hódok, a jelek szerint nagyon is jól érzik itt magukat. A szaporulatnak hála Mezőörsön és Nagyszentjánoson is láttak már „gátépítő mestereket" - tudtuk meg Lakatos Attilától, a Gönyü Klub vezetőjétől.

Ide jár a feketególya és a rétisas is

Az Erebe-szigetek elsősorban a gazdag állatvilága miatt jelentős. A hódok és vidrák mellett számos felbecsülhetetlen értékű faj talál itt menedéket. A hatvannégy hektáros vízzel határolt területen talált otthonra a védett partifecske, a gyurgyalag, a barna kánya és a jégmadár is. A vadrécék különböző fajainak nagyobb számú csapataival elsősorban a vonulási időszakokban találkozhatunk. Leggyakoribb a tőkésréce, ritkább a nyílfarkú és a kendermagos réce. Az északi fajok közül a kerce- és a kontyos réce télen, míg a hegyi réce és a jeges réce csak alkalomszerűen fordul elő. Ugyan nem itt fészkel, de ide jár táplálékért a rétisas, és a feketególya is - árulta el a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet tájegységvezetője, Peimli Piroska.Törökországból szeretettel

Az érintetlen szigetet erdőrezervátummá minősítették, a növény- és az állatvilág természetes folyamatait az ember semmiféle gazdálkodó tevékenységgel nem befolyásolhatja.

A Pannonhalmi Tájvédelmi körzet tájegységvezetője szerint jelenleg az a kérdés, vajon a szukcesszió során az őshonos növényeknek vagy az özönnövényeknek sikerül uralkodóvá válniuk.

Peimli Piroska szerint a botanikai értékek kevésbé jelentősek, de azért akadnak különleges, védett fajok. Az Erebe-szigetek melletti partvonalon virul a csajkavirág, a pókbangó, a vitéz kosbor, az agárkosbor, a poloskaszagú kosbor, a bíboros kosbor, a sömörös kosbor de jellemző faj még a homoki nőszirom is. A különleges fajok sorában helyet kell, hogy kapjon a vérvirág is. Jovanovics Dusán elmondása szerint még a törökök hozták be hazánkba, a lelkes környezetvédő úgy tudja, a lovak abrakával együtt került ide, és vetette meg gyökerét.

Mégis honnan a név?

Az Erebe-szigeteknek már az elnevezése is felettébb érdekes, két verzió is él a köztudatban. Az egyik még a török-időkig nyúlik vissza, mikor is Gönyü lakossága a szigetre menekült a vérszomjas betolakodók elől. Akik már biztonságban érezhették magukat a sziget védelmében, „Erre be!" felszólítással mutatták a helyes irányt a többieknek. A másik verzió a hajózással kapcsolatos, ott is az „Erre, be!" parancsot kiabálták, csak éppenséggel a lovakkal dolgozó rakparti munkásoknak mutatták így utat.

Olvasóink írták

 • 3. Lakatos Attila 2008. augusztus 14. 11:53
  „Tisztelt Prestige!

  Sajnos sok igazság van abban, amit ír a "kultúrált kirándulókka"l kapcsolatban. A Cuha egyébként az Erebénél torkollik a Dunába. A szigetek partról nem, vagy csak nehezen megközelíthető - vízállástól függően-, így csak a vízi túristák felelőtlenségével lehet számolni. Kérem ha arra kerül a sor szavazatával támogassa az Erebe-szigeteket.
  Tisztelettel: Lakatos Attila”
 • 2. Prestige 2008. augusztus 13. 12:55
  „Nem biztos, hogy jó ez az ingyenreklm. Most majd elindulnak a kultúrált kirándulók, hogy hasonló szeméthalmokat hagyjanak maguk után, mint pl. a Cuha-völgyében...
  Csoda egy hely lehet, békén kellene hagyni, legalábbis vezető nélkül nem szabadna beengedni senkit.”
 • 1. etele 2008. augusztus 12. 15:32
  „Ez a szigetcsoport valóban egy tünemény!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet majd biciklizni a régi Pápain?

Győr - A „régi Pápai" úttal kapcsolatban folgalmazta meg kritikáját és aggályait egy… Tovább olvasom