Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Dübörgő okostelefonok: HelloAndroid, hello Győr!

"Ha kialakulnak azok az alkalmazások, melyek segítik a nyugdíjasok életét, akkor az idősebb generációk is tömegesen veszik kézbe az okostelefonokat" - mondta Birtha Ákos, a győri HelloAndroid társtulajdonosa. Interjú.- Ha a globális informatikai óriások pozícióját nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy az Apple prémiumtermékekkel hódít, míg a Google és a Facebook egyre nagyobb tömegeket vonz az interneten. Sokak szerint az utóbbi két cég "kiberháborúját" fogják hozni az elkövetkező évek.

- Kétségkívül, a szóban forgó multik meghatározóak mind az informatikai, mind a mobilkommunikációs piacon. Nagyon izgalmas figyelni a különböző fejlesztéseket, hisz mindegyik cégóriás grandiózus terveket sző. Olyanokat, melyeket mai ésszel fel sem tudunk nagyon fogni.

A Google például a szerverparkját hullámerőművekre épülő energetikai megoldásokkal kívánja üzemeltetni a Csendes-óceán partján, miközben olyan szolgáltatást vezet be, melyek révén múzeumokban, épületekben tehetünk virtuális sétát pár kattintással a világhálón.

A Facebook a legfrissebb hírek szerint Svédország északi hozott létre olyan európai szerverbázist, melyet szintén zöldenergiával működtetnek, s a gépek hűtését a sarki szél biztosítja. Hallani olyan elképzeléseket, miszerint a Facebook is felépíti a saját keresőrendszerét, de e téren sok konkrétum még nem került nyilvánosságra.

A három cég valóban elkezdte "harapdálni" egymást; például történt olyan bejelentés, hogy a Google androidos mobiloperációs alaprendszerében alapállapotban tiltva lesz a Facebook hozzáférés, s mindez nem a véletlen számlájára írható. Az Apple és a Google jogi csatározásáról pedig elég sokat lehet olvasni a sajtóban.


Birtha Ákos - fotó: Bertleff András.
Birtha Ákos - fotó: Bertleff András.

Pár gombnyomás, s minden barátja látja, mi történt velem

- Az okostelefonok milyen szerepet tölthetnek be a közösségi oldalak jövőjében?

- Úgy gondolom, ebben a kérdésben nem jövő időben kell beszélnünk, hanem jelenben. A közösségi portálok és mikroblogok ugyanis már most óriási hatással van az emberek, különösen a fiatalok életére.

Még öt-hat éve sem tudtuk elképzelni, hogy bármilyen információt osszunk meg akár több száz ismerősünkkel, ma pedig mindennek semmi akadálya, csak pár gombnyomást kell elvégeznünk az okostelefonunkon. Sőt, akár képeket vagy videókat is feltölthetünk a közösségi oldalakra.

- Kétségkívül előnye a közösségi oldalaknak, hogy rég elfelejtett osztálytársaink életéről szinte újra mindent megtudhatunk, a kapcsolattartás sokkal könnyebb, mint pár éve. Az érem másik oldalán ugyanakkor a közösségi portálok súlyos internet-függőséget okozhatnak.

- Tény, hogyha valaki mindennap több órát tölt a közösségi portálokon, akkor ezt szenvedélybetegségnek is tekinthetjük.

Mint ahogy az is veszélye ezeknek a platformoknak, hogy minden ember nyomon követhetővé válik, mivel mindenki megoszt magáról információkat. A demokratikus országokban mindez nem okoz gondot, a problémát abban látom, ha bizonyos politikai rendszerek visszaélnek a helyzettel, s az interneten gyűjtenek adatokat a társadalom tagjairól.

A közösségi oldalak hatalmas előnye ugyanakkor, hogy sokkal nyitottabbá teszi az embereket, hisz a fiatalok olyan virtuális közösségben nőnek fel, ahol az élmények megosztása napi rutinná vált - utóbbi "filozófia" az elképesztő Facebook-siker titka.


Fotók a HelloAndroid győri főhadiszállásáról - képek: Bertleff András.

A nyugdíjasok és az okostelefonok

- Ahogy a dal is szól: nem csak a húszéveseké a világ. Előfordulhat, hogy a nyugdíjasok is pár éven belül tömegesen használják majd az okostelefonokat?

- Minden bizonnyal igen. Ha kialakulnak azok az alkalmazások, melyek jelentősen könnyítik a nyugdíjasok életét, akkor ez teljesen reális jövőkép. Nyilvánvalóan elsősorban nem híreket olvasnak majd a telefonjukon, de segítségükre lehet olyan alkalmazás, mely segélyhívó funkciót tölt be.

Ezen kívül már most is számos okostelefon tud életfunkciót mutató jeleket kezelni. Van olyan alkalmazás, ami pulzust mérni, és az is leképzelhető, hogy a testhőmérséklet mérése is lehetségessé válik bizonyos készülékek segítségével. Ha ezek az adatok rendelkezésre állnak, akkor az információkat akár maguktól is - mindez beállítás kérdése - képesek eljuttatni az orvoshoz vagy az ápolóhoz.


Egy helyes kis, zöld droid az Android.
Egy helyes kis, zöld droid az Android.


Okostelefonok akár már 1 forintért


- Az okostelefonok hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek gomba módjára szaporodnak. Egyes szolgáltatók már árulnak 1 forintért okostelefonokat: ezek a készülékek "megérik" a pénzüket?

- Az 1 forintos telefonok természetesen nem veszik fel a versenyt a iPhone-ok vagy a csúcskategóriás androidos eszközökkel, de arra mindenképp jók, hogy megismerkedjünk az okostelefonok világával. A szolgáltatók beszélgetések percdíjai mellett, egyre inkább az internetes adatforgalmat kívánják értékesíteni, mint terméket.

Ebből egyenesen következik, hogy a szolgáltatók által kínált okostelefonok ára ugyanúgy fog zuhanni, mint ahogy a mobiltelefonoké a 2000-es évek elején. Más példával élve, ahogyan tíz évvel ezelőtt hódító útjára indult a világháló a személyi számítógépeken, most pontosan hasonló tapasztalható a mobiltelefonok piacán.

Más kérdés persze, hogy a prémiumkategóriás okostelefonokat soha nem árulják majd 1 forintért, hisz ott a brandet is meg kell vásárolni, s ez nem olcsó mulatság.
"Az volt a vágyunk, hogy ott élhessünk és dolgozhassunk, ahol felnőttünk"

- Beszéljünk kicsit a HelloAndroidról. Hobbiként indult a vállalkozás vagy tudatosan ebből akartak megélni a kezdet kezdetén?

- Amennyire lehetett, igyekeztünk tudatosan felépíteni a céget. Tulajdonostársaimmal az volt ugyanis a vágyunk, hogy ott élhessünk és dolgozhassunk, ahol felnőttünk - vagyis Győrben.

Úgy vélem, nagyon jó időben éreztük meg az okostelefonokban rejlő lehetőségeket, s ennek megfelelően nyitottunk az okostelefonos alkalmazások irányába. 2009 végén a levegőben volt, hogy óriási változások előtt áll a mobilkommunikációs piac, mi pedig a legjobbkor indultunk el.

- Minden kezdet nehéz, tartja a mondás. A HelloAndroid esetében mi volt ez?

- A tapasztalt, kreatív szakemberek hiánya. Másfél, két éve még alig-alig találtunk androidos szoftverfejlesztőket, de most már szerencsére remek szakemberekkel dolgozhatunk együtt, akik "csodákra" képesek ezzel az új technológiával. Személy szerint rendkívül büszke vagyok a munkatársaimra, hisz jól tudom, mennyit időt, munkát szántak a fejlődésükre.

A mobiltornát San Franciscóban nagyra értékelték

- Az első sikerre nem kellett sokat várni: a San Franciscóban rendezett, androidos eszközökre készített alkalmazások versenyén úgy értek el a negyedik helyezést, hogy a dobogó első három fokára kizárólag Szilícium-völgyi fejlesztőcsapat állhatott fel.

- Ez az eredményt komoly megtiszteltetésnek tartjuk, hiszen 246 pályázó között sikerült bekerülnünk a legjobb ötbe, a közönségszavazáson pedig másodikként végeztünk. Emellett olyan publicitást és PR-lehetőséget kaptunk, melyet pénzben nehéz mérni.

Többek közt a szóban forgó siker miatt fektetett be cégünkbe több mint 200 millió forintot a BNV Equity Alapkezelő.

- A San Franciscói versenyt meghódító alkalmazást, az "Öt perc szünet" kimondottan az amerikai piacra készült?

- Bár első verzióban angolul készítettük el az alkalmazást, nem lebegett a szemünk előtt az amerikai piac vagy az amerikai életmód. Ezt az alkalmazást az irodai munkát végző embereknek szántuk - a magyar Munka Törvénykönyve szerint is biztosít pihenőt a dolgozóknak -, hisz megmozgatja az ülőmunkát végzőket.


Ahogy Hofi is megmondta: kell egy kis áramszünet.
Ahogy Hofi is megmondta: kell egy kis áramszünet.


Miközben tornázunk, kezünkben tartjuk a telefont, melynek mozgásérzékelő szenzora megmutatja, hogy a tornagyakorlatot pontosan hajtottuk-e végre. Beleégettük a programba többek közt a munkahelyi környezetben végzett karkörzés ideális mozdulatsorát. Az eredményünket azonnal közzé is tehetjük a közösségi oldalakon.


 

A győri HelloAndroid

A kisalföldi fejlesztőcsapat az egyik legrégebbi és legígéretesebb android és iOS alapú fejlesztő Magyarországon, ügyfelei között tudhatja többek között a Vodafone-t, a Magyar Vöröskeresztet és számos más bel- és külföldi megbízót.

A győri Széchenyi István Egyetemmel közös oktatási és kutatási projekteket is futtatnak, valamint számos önálló applikáció fejlesztést indítottak már.

A "5 Minutes Break" alkalmazásukkal a Szilícium-völgy szakmai figyelmét is felkeltették, e fejlesztésükkel negyedik helyezést értek el a "Move your App Challenge" versenyen San Franciscóban, illetve az alkalmazás sikeresen szerepelt a 2010-es Innovációs Tech Show kiállításon is.

"Minden kapu nyitva áll"

- Hosszútávon mennyi esély van felvenni a versenyt a Kisalföldről a kaliforniai okostelefon-fejlesztőkkel? A Szilícium-völgy körülbelül olyan erőt képvisel a világgazdaságban, mint a német autóipar.

- Az internet segítségével mindenki tárgyalhat mindenkivel, így minden kapu nyitva áll. Legalább ennyire fontos, hogy a világhálóról minden szükséges információ szintén elérhető, vagyis e téren teljes az esélyegyenlőség. A többi az ötleteken és a fantázián múlik,.

- Milyen célokkal vág neki a HelloAndroid a következő évnek?

- Több új termékkel, alkalmazással szeretnénk színesíteni az okostelefonok világát, ezen kívül tovább kívánjuk erősíteni iPhone fejlesztési kapacitásainkat is. Magyar cégek kérésére egyébként az "almás" készülékekre már idén is gyártottunk pár alkalmazást, de a főprofilunknak továbbra is az androidos mobiloperációs rendszert tekintjük.

Mi a jó üzletpolitika: az ingyenes vagy a fizetős?

- Az HelloAndroid-alkalmazások ingyenesek vagy fizetősek lesznek a jövőben?

- Mindenképp lesznek fizetős alkalmazásaink is, az árak azonban széles skálán mozoghatnak. Az egyszerűbb, széles tömegeket vonzó alkalmazások akár pár száz forintért elérhetőek lesznek, míg egy bonyolult, okostelefonon kezelhető vállalatirányítási rendszer fejlesztése sokkal nagyobb költségeket emészt fel, ennek megfelelően az ára is borsosabb.

- Végezetül: hétpecsétes titok, hogy milyen új alkalmazásokkal készül a győri csapat, vagy valamit azért el tud árulni az új tervekről?

- Minden részletet nem szívesen árulnék el, de annyit mondhatok, hogy az egyik alkalmazásunk az egészséges életmóddal lesz kapcsolatos, mely szélesebb tömegekben válhat népszerűvé. Ezen kívül tervezünk olyan alkalmazásokat is, mellyel inkább szűk kört célzunk meg, de a maga nemében egyedi, hiánypótló alkalmazássá válhat.


Névjegy - Birtha Ákos

1979-ben született Csornán. A BME-n végzett műszaki informatikusként. Rendszermérnökként dolgozott a Siemens PSE-nél, az SAP-nál. A HelloAndroid társtulajdonosa. Nős, két kislány édesapja.


Olvasóink írták

 • 9. soproniarc 2011. november 29. 08:31
  „Infamous ne égesd le magad... azért mert divat az apple... aki kicsit is ért az informatikához és használ is programokat, nem fog apple cuccokhoz nyúlni... menőzni király vele tinédzser kislányoknak is ez a sláger...”
 • 8. Infamous 2011. november 28. 22:51
  „csak iOS (iPhone), az android egy vicc...”
 • 7. révfaluiszúnyog 2011. november 28. 14:13
  „Ezek már a tökéletesen fölösleges dolgok kategóriájába tartoznak. Mi szükség van arra, hogy valaki a tornamutatványát feltegye a fészbúkra? Egyáltalán mi szükség van a fészbúkra? Sajnos a többségnek foglama sincsen arról, hogy ezek megfigyelő rendszerek, a cél az, hogy mindenki ellenőrizhető legyen és a sok ostoba ember azt hiszi, többet ér az élete, ha közösségi oldalakon böfög, ahelyett, hogy valódi kapcsolatokat, barátságokat keresne. Miközben okostelefonozik vagy közösségi portálozik, saját magát tálalja azoknak a szerveknek, amelyeknek feladata a társadalom figyelése. Pontosan a fogyasztói létbe taszítás fenntarthatósága miatt. Gondolkodó, értelmes ember ilyesmitől távol tartja magát, mert tudja, hogy ezek életveszélyes manipulációk, amelyeket a háttérből működtetnek annak érdekében, hogy a társadalom elhülyítése tökéletesíthető legyen. Csak a nem gondolkodó, értelmes kérdéseket feltenni képtelen tömegekkel lehet a mai pénzszipolyozó világot fenntartani, ezért semmi sem drága az újabb és újabb játékszerekért, amelyek ezt elősegítik. Amikor valaki képernyő előtt gombokat nyomkod ahelyett, hogy baráti társaságban kicserélné gondolatait, a pénzhatalom máris csatát nyert. Elmagányosította az embert, aki emiatt újabb vásárlásokban és műszaki ketyerék kiismerésében tompítja magányát, egyúttal permanens fogyasztásával tömi a rendszert működtetők zsebeit. A digitális zombik kora ez.”
 • 6. tricse 2011. november 28. 11:48
  „Talán ha az unokák kihagynak két-három bulit össze is jön az ára a nagyi telefonjának!:)Mondjuk karácsonyra!:)
  A piros-fehér szolgáltató legolcsóbb saját androidosa meglepően jónak bizonyult!:)
  Jelzem én még nem vagyok nagymama,de se nem látom,se türelmem nincs az egész androidos izéhez,úgyhogy inkább előtte tessék megkérdezni!:))”
 • 5. bojtár 2011. november 28. 11:27
  „Jah valószínű a megélhetésükért küzdő nyugdíjjasok az okostelefonért fognak az üzletbe rohangálni:)”
 • 4. győriember 2011. november 28. 11:16
  „letöltöttem, kipróbáltam a díjnyertes alkalmazásukat. (samsung galaxy mini) lenne mit csiszolni rajta, nekem például nem csinál semmit, csak levetíti, hogy hogy kell előre hajolni. ezt azért eddig is tudtam....”
 • 3. Oreg35 2011. november 28. 08:42
  „A nyugdíjasok zöme örül ha a gyógyszerére meg kajára jut pénz, nem "okos" telefonra! Az 1 forint pedig csak kamu, a többit búsásan később megfizettetik velük!”
 • 2. mugen 2011. november 28. 08:17
  „Ez valóban így igaz, a SZIE a gödöllői Szent István rövidítése, a Széchenyié SZE! Hatalmas gáz szerintem is!”
 • 1. Torbius 2011. november 28. 07:55
  „Ha jól olvasom, a győri Széchenyi István Egyetemmel közös a "5 Minutes Break" program...
  Akkor a képen miért az olvasható, hogy "SZIE University"???
  Ha jól tudom, hivatalos rövidítése a "SZE"...
  A "SZIE" az a gödöllői Szent István Egyetem...
  Ha már együtt dolgoznak, illene tudni...
  Ez nagyon FAIL!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi hangulat: forralt bor, meleg tea, adventi gyertyagyújtás Rábapatonán

Meleg tea, forralt bor és puncs várta a látogatókat a novemberi hidegben Rábapatonán. Advent első… Tovább olvasom