Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Drogstratégia: célpontban a szülők

Ötször több győri iskolás nyúl droghoz most, mint tizenöt éve. A megelőzés összefogást sürget, amelyben a szülőknek is nagyobb szerephez kellene jutniuk.

A problémák kezelésére idén először van önálló keret a városi költségvetésben.

Felmérések bizonyítják: évről évre több és fiatalabb diák próbál ki drogokat Győrben. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) mostanáig WHO-s keretből (ez évi 1–1 millió forintot jelentett) és pályázatokból finanszírozta programjait, a munka ettől az évtől vehet nagyobb lendületet. A városkasszából – most először – ötmillió forintot szavazott meg a közgyűlés a stratégia végrehajtására. A szakemberekből álló testület is bővült az elmúlt fél évben, újabb és újabb intézmények tartják fontosnak, hogy képviseltessék magukat.

A drogfelmérés szerint a szülőket csaknem lehetetlen bevonni a megelőzésbe. Idén éppezért szerepelnek kifejezetten nekik szóló programok.
Miklósyné Bertalanfy Mária WHO-koordinátor, a KEF alelnöke portálunknak elmondta: a legutóbbi drogfelmérésből az derült ki, hogy hiába próbálkoznak, a szülőket csaknem lehetetlen elérni és bevonni a megelőzésbe. Az ötéves stratégia idei munkatervében ezért szerepel számos, kifejezetten nekik szóló program. A droghelyzetet is taglaló, most készülő kiadványból a szülőkhöz is eljuttatnak, októberben pedig három városrészben lesznek információs napok, ahol többek között a szülői munkaközösségek vezetőit szeretnék tájékoztatni a megelőzésről. A családok ízelítőt kapnak olyan lakókörnyezetükben elérhető sport- és egyéb szabadidős programokból, amelyek nyitva állnak a csellengő fiatalok előtt. Előadás-sorozat is indul, az érdeklődők szakemberek segítségével járják körül, hogyan válhatnak eredményesebb szülőkké és hogyan neveljenek együttműködéssel, erőszak nélkül. A KEF mindemellett családi napok szervezése és szülőklubok létrejötte felett is bábáskodik.

A szakemberek abban bíznak, hogy a programok révén több információt adhatnak át a szülőknek a drogveszélyről, s miközben segítséget nyújtanak a problémák megoldásához, a prevencióhoz is támogatást szereznek.

A KEF ezekben a hetekben több pályázat beadására készül, a költségvetési pénzt kiegészítő, remélt támogatásból többek között képzéseket, táborokat, műhelyeket, kiállítást, klubokat és különböző, fiataloknak, valamint fiatalokkal foglalkozó szakembereknek szóló rendezvényeket finanszíroznának. A fórum honlapot is szeretne indítani, amelyen minden program és fontos háttéranyag megtalálható lesz a témáról.

Olvasóink írták

 • 8. feherjulia 2010. május 15. 22:29
  „Inkább arról kéne beszélni, hogy mit szeretnénk mi szülők, mire van szükségünk,
  Na és milyen legyen a megelőzés abban az iskolában ahová a csemeténk jár.”
 • 7. Tabornok 2010. május 12. 13:13
  „szocdem 2010.05.12. 12:35
  Majd kihevered, ha nem így maradsz.
  Szép napot!”
 • 6. szocdem 2010. május 12. 12:35
  „3. Tabornok 2010.05.11. 17:21

  "Nem a gazdag emberek járnak szülői értekezletre, hanem azok, akik törődnek a gyerekeikkel. "

  Tessék. Aki nem tud elmenni szülőire mer melóznia kell az tróger..

  Ergo annyi tróger dolgzik szülői értekezlet idején, amennyi csak van az országban. A többi elit: nyugger, újgazdag, munkanélküli..
  A többi meg megérdemli hogy lecsússzon, és a gyereke elkallódjon az adójából fenntartott suliban, aminek környékét a szintén az adójából fenntartott rendőrségnek volna kutya kötelessége őrízni az autósok zaklatása helyett..

  Ez az átrendeződés! Régen nem így volt. Vagy olyan időpontban volt a szülői amikor tuti mindenki ráér- mert előr megkérdezték.
  Heheheheheheheheheh
  Neked is szép napot.”
 • 5. Tabornok 2010. május 12. 09:08
  „zserbó 2010.05.12. 07:01
  Sajnos ez a többség.”
 • 4. zserbó 2010. május 12. 07:01
  „Sajnos a mai gyerekek mindent tudnak a drogokról, a csapból is ez folyik. A szülők ugyanezt mondják, az ő gyerekük nem fog droghoz nyúlni, stb.
  Sajnos amikor hétvégente 1-2x elengedik discóba, és nem kevés pénzt adnak nekik, azzal felhatalmazzák őket, hogy azt csinál vele amit akar. Hajnalonként sok gyereket lehet látni részegen hazafelé szédölögve.
  A szülő meg még az ebédet is beviszi a csemetéje szobájába.
  A szülők nem beszélgetnek a gyerekekkel, de mindent megadnak nekik (mobil, mp2-3-4,stb.), tízóraira pénz. A szülő nem tudja, hogy merre jár a gyereke napközben.
  Persze mindenki pénzből él, de a gyerekre oda kell figyelni, egy nagy felelősség.”
 • 3. Tabornok 2010. május 11. 17:21
  „Tricse! Te nem érted, hogy szegény szülő nem ér rá a gyerekével foglalkozni, mert dolgozik!
  "Már pedig a gyerekek közül épp azok a legveszélyeztetettebbek, aki gyakran vannak egyedül a szüleik munkája miatt. A kör ezzel végleg be is zárult, marad a süketelés."
  Tehát, jó magyar szokás szerint, megint más a hibás.
  Szocdem! A szülők nagy része, nem a munkája miatt nem foglalkozik a gyermekével. Mivel nevelni, tanítani a gyermeket nem könnyű, csak összehozni élvezet, ezért nem strapálja magát sok szülő, hogy normálisabb gyermeke legyen. Mivel a gyerekek kitartóbbak, mint a szülők, ezért sok családban a gyerek irányít.
  Ennyi. Nem a gazdag emberek járnak szülői értekezletre, hanem azok, akik törődnek a gyerekeikkel. A szülők nagy része, tojik a tanárokra az iskolára, meg mindenre. Az ő gyerekeikből lesznek a lecsúszottak, meg a lumpenek, különböző ideológiai magyarázattal.
  Szép napot!”
 • 2. tricse 2010. május 11. 11:20
  „Még a probléma eldurvulása kezdetén felvetettem egy ötletet a szülőtársak előtt csak úgy dumálgatás közben,hogy mit szólnának,beleegyeznének-e,ha az iskolákban kötelező jelleggel és havi rendszerességgel lenne drogszűrés! Ne tudjátok meg mit kaptam! A személyiségi jogok meg a frász tudja még mi egyből röpködtek!
  Ennyi! Nincs miről beszélnünk!
  Én a gyerekeimet arra neveltem és nevelem,hogy nincs könnyű drog,nincs csak egy füves cigi ergo nincs megállás a lejtőn,tehát inkább sörözzenek,ha lazulni akarnak!:)Mert olyat már láttam aki kamaszkorában néhanapján besörözött és nem lett alkesz,de olyat aki drogozott és abbahagyta háááááát!
  Na de mindjárt jönnek a többiek és itt is kapok hideget-meleget!:)”
 • 1. szocdem 2010. május 11. 10:09
  „Aki nem volt még iylen felvilágításon, annak ajánlom.

  Egyrészt az értelmesebbek hamar rájönnek, hogy nem csak melóval, hanem üress szövegeléssel is lehet viszonylag jól élni egy tehetetlen államban, ami képtelen a drogokat a megfelelő módon kezelni.

  Másrészt a tájékozatlanok viszont kapnak pár ötletet arra, hogy miből veszik észre a reggel még, este meg már alvó gyermekükön az intő jeleket.. ui. nehéz ezeket felfedezni ha az ember látástól vakulásig kénytelen dolgozni a családja terhére, hogy legyen miből kifizetni (közpénzből) ezeket a tájékoztató embereket... Már pedig a gyerekek közül épp azok a legveszélyeztetettebbek, aki gyakran vannak egyedül a szüleik munkája miatt. A kör ezzel végleg be is zárult, marad a süketelés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ázsia-túra Ganxsta Zoleeval, győri terepjáróssal és sok Lenin-szoborral

Hamarosan indul az Ázsia-túra celebekkel. A Csernobilt és Bajkonurt is érintő 10 ezer km-es útvonalat egy győri terepjárós írta. Tovább olvasom