Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Drogosokat, utazóbűnözőket vonz az élénk gazdaság

Ahol élénkebb a gazdaság, ott több a per is, és ez a büntetőügyekre ugyanúgy igaz, ha megyénk 2010-es adatait másokéval vetjük össze. Sok volt a kábítószerrel kapcsolatos eljárás, és sajnos az utazóbűnözők is kedvelik ezt a térséget.
Dr. Takács József, a megyei bíróság elnöke úgy tájékoztatott: 2009-hez képest 15–18 százalékkal nőtt a beérkezett büntetőügyek száma a megyében, ez nagyrészt a kábítószeres bűnözésnek és a vagyon elleni cselekményeknek a következménye. Ahol élénkebb a gazdaság, ott több a polgári per, de természetesen a büntetőügy is, s ezzel kapcsolatos, hogy a megye országosan első helyre került tavaly év végén az egy bíróra jutó, folyamatban lévő büntetőperek összehasonlításában, lekörözve Budapestet is. A beérkezett büntetőügyek számát nézve a második a megye és – ennek ellenére – ugyanúgy második az év során befejezett eljárások tekintetében. A bírák munkáját a Legfelsőbb Bíróság elnöke legutóbbi győri látogatása során dicsérte, Baka András számára ezzel kapcsolatban objektív mutatót jelenthetett, hogy az itt működő, helyi bíróságokon a büntetőügyek 81 és a polgári ügyek 92 százaléka jogerős lett első fokon.

Nem kell mondani: megnövelte a munkaterhet az is, hogy az augusztustól hatályos törvény nyomában a bíróság jár el a 20 ezer forintos értékhatár alatti ügyekben, amik alatt jellemzően étel-, ital- és cigarettalopásokat értünk. Dr. Takács József szerint a különböző áruházláncok között gyorsan kialakult a gyakorlat, hogy mérlegelés nélkül, azonnal feljelentik a rajtakapott tolvajokat, s a korábban jegyzői hatáskörbe tartozott ügyek a bíróság által tárgyalt szabálysértések számát 20–25 százalékkal növelték.

Ha már említettük a főbíró látogatását: Baka András ígéretet tett arra, hogy a májusi OIT-ülésen napirendre kerül a státusok átcsoportosítása. Országos szinten új bírói helyekre nem telik a költségvetésből, de hogy arányosítani célszerű, azt az említett leterheltségi adatok mutatják. Máris kérni kellett a megyei bíróságnak egy harmadik munkaerőt, aki a közigazgatási ügyekben segít, ugyanis két bíróra 457 ügy jutott. Ezek jellemzően adóhatósági határozatokról szóltak, másrészt a 85-ös elkerülőút miatti kisajátításokról, mivel a kártalanítást az érintett tulajdonosok többsége nem fogadta el.

Mindezt tetézi egy újdonság: áprilistól idetartoznak a menekültügyek is, mivel Győrnek van befogadóállomása és ezentúl helyben döntenek a migránsok státusáról. A debütáció ráadásul robbanással párosul, hiszen tömegével érkeznek majd idén az afrikai menekültek, miközben ez a fajta bíráskodás eleve költséges, hiszen Magyarországon ritka tolmácsokat igényel.

És ne felejtsük el, hogy a polgári ügyeken belül is vannak válságmutatók: ilyen a korábban már említett felszámolási eljárások száma. Ez megduplázódott az átlagoshoz képest, tavaly több mint ezer ügyet bíráltak el a megyében – tudtuk meg dr. Takács Józseftől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges bulik, koncert a győri hétvégén - sok-sok fotóval!

A Quimby koncert képei és a Vertigo, Mamma Mia, Zanza, Bridge, Bocskai bulijainak fotói egy cikkben! Tovább olvasom