Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Drasztikusan nőhetnek a győri lakbérek

A lakásügyi bizottság javaslata szerint a rászorulók segítése mellett négyszeresére kellene növelni a győri lakbéreket. A javaslatról ma tárgyal először a közgyűlés, de végleges döntés várhatóan csak áprilisban születik.
A győri önkormányzat tulajdonában tizenegy évvel ezelőtt 14 és fél ezer bérlakás volt, amelyek műszaki állapotát akkoriban 65 százalékosra becsülték. A jogszabályok az évtized közepén lehetővé tették a bérlőknek, hogy megvásárolják lakásukat, s a lehetőséggel sokan éltek.

A városnak mára már csak ötezer ilyen ingatlanja van. A négy évvel ezelőtt készült újabb felmérés szerint a teljes állomány mintegy négytizede szorul felújításra vagy érett meg a bontásra.

A városháza számításai szerint a következő öt évben csak az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő épületek lakásaira kétmilliárd forintot kell költeni, a következő húsz évben pedig tízmilliárd forintot.

A lakásügyi bizottság indítványában – amelyet ma tárgyal a közgyűlés – az szerepel, hogy a tetemes summa forrását részben a lakásvagyon „szelektív értékesítése", részben az alacsonynak ítélt jelenlegi lakbérek jelentős – mintegy négyszeres – emelése fedezné. Utóbbiból idén 660 millió forintos pluszbevételre számítanak.

Az előterjesztés szerint bárhogyan is hajtják végre a drágítást, olyan támogatási rendszert kell kiépíteni, amely figyelembe veszi a háztartások jövedelmi helyzetét. „Ne a lakás legyen támogatott, hanem a rászoruló bérlő" – fogalmaz a Baralovics Ernő bizottsági elnök által jegyzett anyag.
Ha a képviselők elfogadják az előterjesztést, akkor a következő hetekben az abban megfogalmazottak alapján dolgozzák ki az új lakbérrendeletet.

A jobboldal ellenzi

A győri közgyűlés Fidesz–MDF–MKDSZ frakciója nem fogadja el a lakbéremelésről szóló javaslatot – derült ki Kalmár Ákos és Horváth László frakcióvezető-helyettesek tegnapi sajtótájékoztatóján. A két képviselő hangsúlyozta: a kérdést komplexebben kellene kezelni.

Úgy vélték, sokkal inkább kellene számolni a városvezetésnek az országos vagy helyi védettséget élvező lakások értékesítésével, s a befolyt pénzt vissza lehetne forgatni a többi lakás rekonstrukciójára. Horváth László elengedhetetlennek nevezte egy szociálisbérlakás-építési program kidolgozását.

Kalmár Ákos hozzátette: álságos hivatkozási alap annak emlegetése, hogy a lakbérek elmaradnak a piaci díjaktól, mert a hazai fizetések is elmaradnak a nyugatiaktól. A politikusok sekélyesnek nevezték a városmarketing-feladatok elvégzésére irányuló közbeszerzési eljárásról szóló előterjesztést.

Erre ebben az évben 30 millió forintot szán a város, de a szerződés 2008-ig szólna. A két képviselő szerint az anyagból az sem derül ki, a jelentkező cégeknek mi lenne p ontosan a feladata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évről évre kevesebb elsős diák

Barátságos környezet, emelt szintű nyelvoktatás, internet. Néhány jelző azok közül, amelyekkel az… Tovább olvasom