Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Drámai történetek az örökbefogadáskor - ˝Csak azt kérem, szeresd a gyermekem!˝

Nemrég bemutattunk egy boldog családot, ahol a szülők nyílt örökbefogadás útján adtak otthont a kis Enikőnek Vértessomlón. A közvetítő a 15 éves Gólyahír Egyesület volt, aminek Győr-Moson-Sopron megyei összekötőjével beszélgettünk a drámaibb helyzetekről.

Az ország legnagyobb, nyílt örökbefogadást közvetítő szervezeténél, a Gólyahírnél jelenleg 400 pár áll sorba, tudva, hogy átlagosan 4 év a várakozási idő. Mégis azt mondják az örökbefogadónak, ha nem érzi a gyermek láttán, hogy azt a babát neki tartogatja a sors, akkor ne is ragaszkodjon hozzá. De vajon visszakoztak-e már emiatt? – kérdeztük a megyei összekötőt, Bali-Pinke Violát.

– Olyanra, hogy egy érzés miatt nem vállalták volna a babát, valóban nem emlékszem. Talán ha százból egyszer mondanak nemet, főleg azért, mert visszariadnak az életet adó anya alkoholproblémáitól, dohányzásától – mondja, hozzátéve, hogy ettől még az örökbefogadó nem kerül a várakozási lista végére. Apró adalék, hogy ha a baba felismert tartós betegségben szenved, azt már eleve kizáró okként tüntetik fel a legtöbben, ezért nem a találkozáskor szembesülnek vele.

Az anya gyakrabbban mond nemet

A másik fél, a vér szerinti anya ennél gyakrabban mond nemet, talán tízből egyszer fordul elő, hogy már eleve nem viszi rá a lélek az írásbeli döntésre, amit utána még hat hétig visszavonhat. Személyes ellenérzés csak egyszer állt a döntés mögött Bali-Pinke Viola munkája során, akkor a biológiai anya úgy látta, hogy az örökbefogadó túl sokat foglalkozik saját jó anyagi körülményeivel.

Hegedüs-Harasta Gáborék is állítják: az örökbe fogadott kislány hasonlítani kezd rájuk.
Hegedüs-Harasta Gáborék is állítják: az örökbe fogadott kislány hasonlítani kezd rájuk.

– Gyakran előfordul, hogy az életet adó azt kéri, a szülés után vigyék ki a babát. Nagyon nehéz döntést kellett meghoznia. Ezért javasoljuk, hogy aki eltökélt, ne akarja minél tovább szoptatni a gyermekét, mert mindenkinek annál nehezebb lesz. Persze azért sokan teszik ezt, mielőtt elengednék – meséli Bali-Pinke Viola, akit arra kértünk, meséljen a meghatározó találkozásokról.

– Szinte mindig megöleli egymást a lemondó és a leendő szülő. Nem ritka az együtt szülés, bár ezt sajnos nem minden kórház szülészete engedi meg, rendszerint a személyzet humánus. Az örökbefogadók közül talán mindenki hálával és tisztelettel gondol az életet adóra, természetesen nem működne a dolog, ha kapcsolatot tartanának fenn vele. Évente többször – ha a biológiai anya kéri – fényképet és néhány sort küldenek a gyermek fejlődéséről az életet adónak, az egyesületen keresztül – avat be a bonyolult emberi történetek részleteibe.

Szeretnék, ha a gyermek megkapna mindent

– Többségük az első perctől fogva sem titkolja gyermeke előtt, hogy örökbe fogadták. Támogatni kívánják – a múltkor bemutatott Hegedüsékhez hasonlóan –, hogy amikor eljön az ideje, találkozhasson vér szerinti családjával a gyermek. Ezek a nők így gondoskodnak gyermekük jövőjéről, ami szerintünk nagyon önzetlen, mert azt szeretnék, ha a kicsi megkapna mindent, amit ők nem tudnak megadni. Elsősorban családot, hisz a biológiai anyák szinte csak egy dolgot kérnek a szülőktől: nagyon szeressék gyermeküket!

Az egyesület csak nyílt örökbefogadást közvetít, így ennek előnyét ismeri közelebbről. Ez pedig az, hogy az anya találkozhat a babát felnevelő szülőkkel s a későbbiekben nem őrlődik amiatt, vajon kikhez került, szimpatikusak lennének-e neki.

Enikő is „Gólyahír
Enikő is „Gólyahír"-baba, szerető szülei azt mondják, nem fogják elhallgatni előle az igazságot.

– Két éve egy kislány az óvári kórházban született, nagyon sírós volt, a kézben sem nyugodott el. Amikor az örökbefogadók megnézték, akkor is éppen sírt. Az örökbe fogadó anya kezébe adták és a kislány abbahagyta a sírást jövőbeni anyukája kezében, elnyugodott és elaludt – meséli Bali-Pinke Viola.

– Egy másik kisbabához éppen akkor jöttek, amikor aludt. Fura pózban volt és horkolt, az örökbefogadók megjegyezték, a jövőbeni apuka is ilyen pózban szokott aludni, és horkolni. Nekik talán ez volt az első jel, hogy az ő kisfiuk fekszik abban a kiságyban. Valóban nem ritka, hogy a gyermek a későbbiekben nagyon hasonlít külsőleg örökbe fogadó szüleihez – meséli. Szavai szerint az örökbeadókat legtöbbször az anyagi kilátástalanság vezérli, úgy látják, hogy a kisbabával a többi gyermeküket is elveszítenék.

A felejthetetlen utolsó pillanat

– Soha nem fogok elfelejteni egy jelenetet: az újszülöttosztályon dolgoztam és egy gólyahíres baba örökbeadásánál akaratlanul szem- és fültanúja voltam, amikor az életadó búcsút vett a babájától. Kezében tartva elmagyarázta döntésének okát és elmondta a babának, milyen szép élete lesz a szüleivel. Utoljára megölelte, megpuszilta és a kórházi kiságyba fektette. Majd kiment az újszülöttrészlegről, könnyesen. Nem fordult vissza.


Krízisszállót hoztak létre

A 15 éves Gólyahír Egyesület célja az volt, hogy az újszülöttgyilkosságokat megpróbálja megelőzni. Alapító elnöke, Mórucz Lajosné százhalombattai védőnő társaival együtt hívta életre ezt a civil szervezetet. Elsősorban felvilágosítással és krízisszálló létrehozásával segítenek, ahol az állapotukat titkoló anyák kihordhatják magzatukat, függetlenül attól, hogy meghozták-e már a döntést: megtartják-e a gyermeket vagy sem. A napokban írták alá a 760. gólyahíres baba örökbeadási papírjait, ez évente 60 gyermeket jelent. Győr-Moson-Sopronban évente átlagosan 3–4 kismamát segítenek.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomor Győr-Újvárosban - Csórók vagyunk, szegények - fotók

Néhány újvárosi utca kapualjaiba, udvaraiba tértünk be. A környezet szegénységről, az ott élők szavai elkeseredettségről, kilátástalanságról tanúskodtak. Cikksorozatunk 2. része. Tovább olvasom