Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Dráma az építőiparban - hol vannak a milliók?

Győr-Moson-Sopron - Már többször indult „harc" a körbetartozás ellen, de azóta (is) az ágazatok közül egyértelműen az építőipart sújtja leginkább.

A helyzetüket megkönnyítő megoldásokat ígértek (már) két évvel ezelőtt is, miszerint a vállalkozók faktorálhatnak, felajánlhatják követelésüket az államnak, egy elszámolóházban rendezhetik egyenlegüket, illetve kihasználhatják a forgóeszközhitel-konstrukciókat.

Ez a probléma azonban évek óta folyamatosan nő, amelynek jele, hogy hosszabbodnak a fizetési határidők s egyre több a kifizetetlen számla. Számos cég küzd folyamatosan napi fizetési gondokkal, s gyakrabban fordul elő, hogy végül ők sem tudják kifizetni számláikat, mert olyan mértékűvé válik a tartozásállományuk.

Ezért most egy ismét ki nem fizetett munkát hozunk fel például, azt a vállalkozót és alvállalkozóit, akik az Enyingi Agrár Zrt. korszerűsítésénél dolgoztak. Ebben az esetben a helyzet (mondhatni) egyszerű, ugyanis itt egy alvállalkozó tartozik az alvállalkozóinak.

– A gazdaságunk rekonstrukcióinak egy részét a Dairy-Ép Kft. kivitelezi, társaságunk a munkáért járó szerződés szerinti összeget határidőben a fővállalkozónak kifizette – nyilatkozta lapunknak Szávay Gábor, az Enyingi Agrár Zrt. vezérigazgatója.

Horváth Andrást gépi földmunkával bíztuk meg, s a munkáért járó összeget, azaz a 20 millió forintot határidőre kifizettük a vállalkozónak – tudtuk meg a Dairy Service Kft. ügyvezető igazgatójától, Bujdosó Istvántól.

Felkerestük a soproni kék-fehér színekkel szimbolizált építőipari vállalkozót is, aki többszöri telefonhívásunk után közölte, hogy nem kíván nyilatkozni lapunknak arról, hogy hova tűnt az alvállalkozónak járó több millió forint. Pedig a hitelezői bosszankodnak, s követelik a megdolgozott pénzüket...

– Idáig összesen 3 millió 800 ezer forintot kaptam. Azonban május óta még mindig további milliókkal tartozik Horváth András. Sőt, el kell mondanom, hogy a szokásos órabér helyett a gépkezelőm a feléért dolgozott. András ezt négy hét után közölte velem, az indok pedig az volt, hogy a gépkezelőm ebédidőben evett – mondta el Bolfán László vállalkozó, aki több mint 119 milliós gépparkkal rendelkezik.

Hasonlóan vélekedett a Sebestyén és Társa Fuvarozó Kft. ügyvezető igazgatója, Sebestyén Béla is, akinek több mint kétmillió forinttal tartozik a soproni vállalkozó.

– Május 30-án lejárt a fizetési határidő, így felszólító levelet küldtünk. Jelenleg már ügyvédi felszólítást is postáztunk Horváth Andrásnak – panaszolja Sebestyén Béla.
S hogy mi lesz a megoldás? Megkapják-e egyáltalán a pénzüket a vállalkozók? Erre a kérdésre ugyan kaptunk választ, de azt sajnos nem sikerült kiderítenünk, hogy mikor...

 Nem fizetnek lejáratkor

Ma Magyarországon a vállalkozások 80–85 százaléka nem fizet a fizetési határidő lejártakor, a számlát jelentős késedelemmel egyenlíti ki (ha egyáltalán kiegyenlíti) – olvasható a nemfizetocegek.hu internetes portálon.


Olvasóink írták

 • 4. hegyi... 2008. augusztus 28. 22:26
  „1. Saját vállalkozásom épített fel alvállalkozóként egy 30 lakásos társasházat..
  2. Fő vállalkozó késve sem fizet, mert a tervektől nem tértem el, annak ellenére, hogy ő akarta, mert kicsi fiának szánt lakásához nem lett nagyobb az erkély, ( terasz..)
  3. 40 ember fizetése az én zsebemből ment ki, közel 3 hónapig, a befektetett extra anyagokról nem beszélve, és a kedves fő vállalkozó, közel 5 millió forintnyi számláját már második felszólításra sem fizeti, ebből következett egy bejelentett bírósági kereset, melynek hatására a cég számláit zárolták, és most ő fenyeget perrel verő emberekkel...
  4. elkövette azt a hibát, hogy a lustaságából kifolyólag, telefonon, s e.-mailben tartottuk a kapcsolatot... a bíróságon azt mondták,
  " sima ügy "
  REMÉLEM........ , mert ha nem, akkor buktam a pénzt, s vele együtt a vállalkozást is...”
 • 3. amindenit 2008. augusztus 28. 19:24
  „Én az olyan vállalkozóktól akiknél megakad a pénz,mert azt kezeli,befekteti,kamatoztatja saját részre mert lássuk be ez történik és a többi alvállalkoztója töntre mehet miatta,15év börtönre itélném.továbbá egy életre elvenném azt a jogot,hogy bármilyen vállalkozást inditson .Aztán lehet,hogy apuci,anyuci kisfia-kislánya,rokona,haverja viszi tovább a vállalkozást másik néven,de akkor majd elgondolkozik az az ember is hogy lesz-e értelme 15 évet ülni....aztán visszaszorúlna a körbetartozás.másképp soha nem fog!És ki szívja meg leginkább?A DOLGOZÓ!A fenti példát nézve a megbizó elismerte a fízetéssel,mert kifizette a pénzt a fővállalkozónak,hogy a legutolsó kivitelező is elvégezte a rábizott munkát és a minősége is megfelelt.Tehát jár a pénz az utolsó kivitelezőnek is!”
 • 2. ndl 2008. augusztus 28. 13:21
  „Kedves Putyilov, a nyereményéhez gratulálok, belső pénzügyi szabályzatainknak megfelelően számláztuk és következő hónap elején kell megérkeznie. (Tehát egy héten belül.) Kolléganőm bővebb felvilágosítással szolgált e-mailben.

  üdv
  Németh D. László
  kisalfold.hu-főszerk.”
 • 1. Putyilov 2008. augusztus 28. 12:26
  „Ez a probléma ugyanúgy megvan a gépiparban is,csak arról senki nem beszél,mert nincs szem előtt.
  A kisvállalkozónak csak készpénzre adnak nyersanyagot,ő meg várhatja a csodát,hogy kifizessék neki a pénzét.
  Csak egy gépipari vállalkozó nem vonulhat sehova,mert ő helyhez kötött.
  De a Kisalföld sem különb. Nyertem 25000 Ft-ot,ami még a zsebükben van. Igaz azt nem mondták,melyik évben fizetik ki.
  Szerencsére a számlákon van dátum,így azok nyomon követhetők.
  De ha már ennyire rosszul áll az építőipar,akkor nézzük csak meg,hogy mennyi számlát kapunk egy festőtől,kőművestől stb.
  Nekem mindenről számlát kell adnom,különben a megrendelő nem fizeti ki a terméket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy óvoda, két iskola szűnik meg

Győr-Moson-Sopron - Egy óvoda, két iskola és hat felső tagozat szűnik meg a megyében szeptember… Tovább olvasom