Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Drágulnak a győri távhődíjak

November 1-jétől átlagosan 6,6 százalékkal nőnek a győri távhődíjak – döntött csütörtöki ülésén a közgyűlés. Azokban a lakásokban, ahol a fűtést és a meleg vizet is a Győrhő adja, 7,9 százalékot fognak érezni.

Annak ellenére nem váltott ki különösebb vitát a távhődíjak emeléséről szóló indítvány a tegnapi győri közgyűlésen, hogy a jobboldal előre jelezte, nem támogatja a drágítást. Az ellenzéki képviselők az ülésen nem fejtették ki véleményüket és indokaikat. Az előterjesztésben az szerepelt, hogy a Győri Hőszolgáltató Kft.-nek csak a hődíjon 90 millió forintos vesztesége képződött idén októberig.

A Győri Hőszolgáltató Kft. vesztesége 20 millió forinttal magasabb lenne a hődíjon, ha a társaság télen nem vételezhetett volna szankció nélkül gázt a szerződött mennyiségen felül.

„ Távhővel mindenütt gazdaságtalan"

H. Szováti Miklós ügyvezető igazgató azt hangsúlyozta: nincs másról szó, mint hogy a városban most érik utol a január 1. óta érvényes gázárakat. Dömötörné Holeczky Judit alpolgármester (Pro Urbe) igazságtalannak nevezte, hogy egyedi melegvíz-mérővel nem rendelkezők esetében a használati melegvíz-felhasználást havi 0,25 köbméterben határozzák meg négyzetméterenként. Németh Zoltán, a Fidesz–MDF–MKDSZ frakció vezetője arra hívta fel figyelmet, hogy villany- vagy gázbojlerrel sokkal olcsóbban lehet meleg vízhez jutni. H. Szováti Miklós válaszában a fajlagosan magas költségeket azzal magyarázta, hogy a meleg víz előállítása távhővel mindenütt gazdaságtalan tevékenység. Az igazgató kérte a képviselőket, segítsék elő, hogy minél többen szereltessenek be lakásukba melegvíz-mérőt.

Elegendő számú igen

A közgyűlés végül 20 igennel, 8 nemmel és 3 tartózkodással elfogadta a díjjavaslatokat. Eszerint a háztartási célú hődíj 11, az alapdíj (fűtés és meleg víz igénybevétele esetén) 4,3 százalékkal nő november 1-jétől. A fűtés alapdíja légköbméterenként 214, a meleg vízé 51 forintba kerül. A lakosság számára a fűtés hődíja gigajoule-onként 1131 forint, a meleg vízé köbméterenként 226 forint lesz. A számok a 15 százalékos általános forgalmi adót nem tartalmazzák. Mindez azt jelenti, hogy a tarifák átlagosan 6,6 százalékkal emelkednek, azonban azok a lakosok, akiknek lakásában a fűtést és meleg vizet is távhő biztosítja, 7,9 százalékot fognak érezni.

Jövőre lesz motoros járőrpár?

A közgyűlés egyhangúlag szavazta meg dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány beszámolóját az idegenforgalmi szezonról. Az előterjesztésből kiderült, hogy június és augusztus között 1317 bűncselekmény vált ismertté, ami 3 százalékkal több az egy esztendővel korábban regisztrált 1281-nél. A kiemelt bűncselekmények többségénél (betöréses lopás, lakás- és üdülőbetörés, zseblopás és rablás) ugyanakkor csökkenést tapasztaltak. A Győrbe látogató külföldiek közül mindössze 19-en váltak bűncselekmény áldozatává. Ez a szám annak fényében különösen alacsony, hogy a vendégéjszakák száma átlagosan 14 százalékkal nőtt, júliusban például 10.425 vendég érkezett a városba. A halálos és a súlyos sérüléssel járó balesetből szintén kevesebb történt. A rendőrfőkapitány ígéretet tett arra, hogy a motorosok nagy hanggal és időnként balesetveszéllyel járó száguldása ellen jövő tavaszra megpróbál mo toros járőrpárt felállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykori hallgatók támogatnak egyetemistákat

A Széchenyi-egyetem három egykori hallgatója évek óta magánösztöndíjával támogatja a felsőoktatási… Tovább olvasom