Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Drágulnak a drága zónák

A győri belváros legdrágább övezeteiben drágul a parkolás – döntött csütörtökön este a közgyűlés. A módosítások egy részét az Árkádba igyekvők miatt hozták meg.
A költségvetés elfogadásán kívül (erről tegnap számoltunk be – a szerk.) a parkolási rendelet módosítása volt a legnagyobb horderejű téma a csütörtöki közgyűlésen. A testület különösebb vita nélkül, 23 igen és 10 nem szavazattal fogadta el Németh Zoltán alpolgármester előterjesztését.

Átsorolás az Árkád miatt

Eszerint az április 1-jén hatályba lépő új jogszabály értelmében több utca vagy utcaszakasz drágább parkolási zónába kerül. Ezek közé tartozik például a Batthyány tér északi oldala és számos környező utca, ahol sok esetben az Árkádba igyekvők foglalják el a helyet.

Változás az is, hogy a belvárosiak a jövő hónaptól már nemcsak saját, hanem a hozzá csatlakozó alacsonyabb övezetben is parkolhatnak (aki pedig a hármas, legolcsóbb zónában él, az a hozzá csatlakozó drágábban). A tarifák a kettes és a hármas övezetben nem változnak, ellentétben a legdrágább centrális és egyes zónával: az első fél órában a parkolás díja a mostanihoz képest nem módosul, utána azonban minden fél órában újabb és újabb tíz forinttal nő. Ettől azt várják, hogy a legfrekventáltabb területeken a jelenlegi 90 és 130 perc közötti várakozási idő csökken.

Túlképzés, hiányszakmák

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a Győr és környéke munkaerő-piaci helyzetéről szóló beszámolót. Ahogy arról szerdai számunkban részletesen beszámoltunk, a győri munkanélküliségi ráta 4,8 százalékos volt 2006-ban, szemben a tavalyelőtti 5,3 százalékkal. Az állástalanok éves átlaglétszáma tizenkét hónap alatt több mint háromszázzal, 3260-ról 2939-re esett vissza. Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese elmondta: Győrben egyre több a hiányszakma és a túlképzés. Szabó József (Magyar Demokrata Fórum) úgy vélte, elsősorban a szolgáltatások területén kell új munkahelyek teremtését ösztönözni.

Felvételi sorrend

Ugyancsak simán átment a szavazáson az a rendelet, amely azt rögzíti, hogy a közoktatási intézményeknek milyen szempontokat kell figyelembe venni a gyermekek felvételénél, átvételénél. Eszerint az iskolák, óvodák döntéseik meghozatalánál a következő sajátosságokat a következő sorrendben veszik figyelembe: 1. a gyermek az intézmény beiskolázási körzetében lakik; 2. a gyermeknek a testvére már az intézmény tanulója, óvodása; 3. a gyermek az intézmény tagóvodájából, tagiskolájából vagy (iskola esetén) körzetében lévő óvodából érkezik; 4. a gyermek bármely szülője az intézmény körzetében dolgozik; 5. a gyermek bármely szülője vagy nagyszülője a közoktatási intézmény dolgozója vagy nyugdíjasa; 6. a gyermek bármely nagyszülője az intézmény körzetében lakik; 7. a gyermek lakóhelyétől az intézmény közelében (300 méteren belül) megálló autóbusszal átszállás nélkül lehet bejárni a közoktatási intézménybe. A 8. po nt csak a vidéki gyerekeket érinti: nekik kérelmükhöz csatolni kell polgármesterük és a szüleik nyilatkozatát arról, hogy egymást tájékoztatták a helyi lehetőségekről, illetve saját szándékukról.

Befejezik az állatmenhelyet

Március végére befejeződhet a Pápai úti állatmenhely építése, miután a közgyűlés a költségvetés tárgyalásakor elfogadta Simon Róbert alpolgármester, szabadhegyi képviselő módosító indítványát. Ennek értelmében a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. 1,6 millió forintot kap a munkálatokra. A politikus szerint a beruházás hozzájárul a szabadhegyiek nyugalmához, akiket zavar a jelenleg még a városrészben lévő menhely.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jazzvilágsztárok a tavaszi fesztiválon

Az idei Győri Tavaszi Fesztivál március 16. és 31. között két hét alatt 18 helyszínen több mint ötven rendezvényt kínál, a hagyományokhoz hűen főként zenés programokat. Újdonság, hogy Győr kultúrája két napra, március 23-án és 24-én felköltözik Budapestre, ugyanis a megyeszékhely lesz a fővárosi tavaszi fesztivál díszvendége. Tovább olvasom