Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Drágábban folyik a víz januártól

Győr-Moson-Sopron - Egyetlen napirendi pontja volt a Pannon-Víz zrt. által összehívott közgyűlésnek csütörtökön, melyen a társaság tulajdonosai szinte egyhangúlag – 99,8 százalék szavazattal – elfogadták az 5,3 százalékos, január elsejétől érvényes víz- és csatornadíj-emelést.
A cég vezérigazgatója tájékoztatót tartott a díjemelés mértékéről és körülményeiről. A megye 123 települését ivóvízzel ellátó Pannon-
Víz zrt. egy köbméterre levetítve bruttó 36 forinttal növeli alapszolgáltatásainak az árát. Idén 164 forint plusz áfát fizetünk a lakossági ivóvíz köbméteréért, jövőre 173 forint plusz áfát fogunk (bruttó 207,6 forint). A szennyvíz és csatornadíj az idei 334 forint plusz áfáról 351 forint plusz áfára emelkedik (bruttó 421,2 forint).

Egy fogyasztóhelyre átlagosan havi nyolc köbméter víz- és szennyvízcsatorna használat esetében ez az összeg 218 forint plusz áfa többletkiadást jelent.

A számokkal való zsonglőrködés országos viszonylatban a következőképpen alakul: összevetve Debrecen, Szeged, Miskolc és Székesfehérvár vízdíjaival, Győrt egyedül Szeged előzi meg olcsóbbságával.

Tőke László vezérigazgató a számokkal való játékhoz azt is hozzátette, hogy míg a Pannon-Víz szinte az egész megyét lefedi, addig Szegeden mindössze egy városi vízmű van. A szennyvízcsatorna-használati díj esetében már nem az élbolyban vagyunk az olcsóságot tekintve, hanem a középmezőnyben.

A cég a jövőre tervezett 5,3 százalékos díjnövekedéssel stabilan gazdálkodhat, bár a pénzügyi válságot követő gazdasági hatások még kiszámíthatatlanok.

A 120 ezer fogyasztóhely 80 százalékát a lakosság veszi igénybe, a fennmaradó 20-at az ipari üzemek.

Elképzelhető, hogy a válság hatására ennek a szegmensnek a bevételkiesései a vízdíjbevételekben is megmutatkoznak majd.
Az áremelés mértékét egyrészt az infláció, másrészt az energiaárak, a bérek és juttatások, az építési és szerelési anyagok drágulása indokolja. A díjakban jelentős mértékben ott van az az amortizációs ráta is, mely biztosítja a berendezések jó műszaki színvonalát.

Tőke László örömmel számolt be arról a kezdeményezésről, mellyel vízművek összefogásával olyan konzorcium alakult, ami közösen pályáztatta meg a villamosenergia-beszállítót. A hatalmas energiaigényű kilenc nagy vízműnek sikerült tavalyi áron leszerződnie 2009-re.
A környezettudatos szemlélet – bár több akciót is szerveztek rá – sok fogyasztót hidegen hagy. A kiemelkedően magas – 85 százalékos – csatornázottság ellenére a rákötési arány 89 százalékos. Jövőre a talajterhelési díj utoléri a szennyvízdíjat, így ha nem is a környezetkímélés miatt, de anyagi megfontolásból érdemes lesz csatlakozni a rendszerhez.

A csütörtöki közgyűlés elfogadta a szabálytalan közműhasználat fogalmát: fokozottan szankcionálják azokat, akik a csapadékvizet a szennyvízcsatornára kötve vezetik el. A fejlesztési tervek között szerepel a szennyvíztisztítás tökéletesítése, mivel jelenleg a 14 telep közül egyedül a győri és a bakonyszentlászlói tudja maradéktalanul biztosítani az EU-normáknak is megfelelő szennyvíztisztítást. A tulajdonosok határozott kérésére továbbra is személyes ügyfélszolgálatot működtet a cég, a call-center lehetősége az ügyfelek örömére továbbra sem merült fel.

Olvasóink írták

 • 4. tricse 2008. november 29. 17:25
  „padlófűtéses félfogadóiroda külön fizetett köszönőemberrel,mert magunktól rá nem jönnénk,hogy sorba kell állni míg megüresedik egy ügyintézőhely és arra sem,hogy a pénztár arra való,hogy befizessük a lóvét

  hmm”
 • 3. kisördög 2008. november 28. 18:07
  „szemétség ennyi!!”
 • 2. Rfalusi03 2008. november 28. 16:48
  „Mérsékelni lehetne a viz és csatornadíjakat a számlázás egyszerűsítésével,korszerűsítésével.
  Pl:Panellakóknak jelenleg külön számlán,külön csekken számlázzák a viz és csatornadíjat és a melegviz csatornadíját.Nem kelleni két csekk két postaköltség,bankszámláról fizetőknek kétszeri kezelési költség.
  Egyszerű informatikai művelet kérdése az egész.
  Ajánlom midenki figyelmébe.”
 • 1. matriné 2008. november 28. 15:50
  „A csatorna patkányok nem mis tudnak mást ,mint emelni, emelni, emelni! Hisz megtehetik! Akik tiltakoznak azok ki vannak röhögve. Lassan a palackozott ásvány víz áron adják a csapvizet is! Sőt egyes falvakba a tulajdonosok villanyszámlájára megy a csatornás szennyvíz elszállítás! megtehetik hisz a pénzt úgy húzzák ki az emberek zsebéből, ahogy nekik tetszik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók is a megszorítások ellen

Győr-Moson-Sopron - A tűzoltóság jövőre a központi költségvetésből kevesebb normatív támogatást… Tovább olvasom