Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Drága kukák: átlagosan kétszeres, de egyes településeken négyszeres is lehet az emelés

A GYŐR-SZOL Zrt. és a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tájékoztatót tartott a 2011-es hulladékszállítási díjszabásról. Sok jó hírrel nem szolgálhatunk.


15 óra 29 perc

A 2011-es hulladékszállításai díjtételekről csütörtökön Kövecses Péter, a GYŐR-SZOL Zrt. város gazdálkodási igazgatója, Komszol leköszönő igazgatója, Kovács Barnabás, valamint Hegyi Zoltán, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke tartott nagy érdeklődésre számot tartó tájékoztatót.

Mielőtt a részletekbe vágnánk, szögezzük le: a következő évtől valóban jelentős összeggel megemelkedik a kukák elszállításának díja.

Hegyi Zoltán, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke bevezetőjében elmondta, hogy "a működő rendszer abban az esetben követi az uniós irányelveket, ha el tudja tartani magát.

Január 1-én lezárul a próbaidőszak, ezt követően élesben kell helytállnia a 112 települést érintő hulladékgazdálkodásnak".Részletek a tájékoztatóról - videó: Cseh Róbert.


Egységes díj minden egyes településen

Kövecses Péter, a  GYŐR-SZOL Zrt. frissen kinevezett város gazdálkodási igazgatója – ő felelős egyben a Hulladékgazdálkodási Társulás működéséért is – azzal kezdte, hogy "a rendszernek 2020. december 31-ig működőképesnek kell lennie, miközben a gyűjtőjárműveket ért amortizációs kár miatt a gépparkot 5-6 évente frissíteni kell.

Törvényi kötelezettség, hogy a szolgáltatás díjába ezentúl beépítsük a rendelkezésre állási díjat".

A rendelkezésre állási díj évente áfával együtt 10 564 forint lesz háztartásonként, melyet ha lebontunk, akkor havonta 880 forinttal számolhatunk.

A tervek szerint ezt a szóban forgó 880 forintos összeget havonta kell majd megtéríteni.Új drága tarifák és az eddig szállítási díj  

Maradékhulladék ürítési díja 2011-től: 541 forint (alkalmanként)

Biohulladék ürítési díja 2011-től: 474 forint (alkalmanként)

Győr környékén eddig körülbelül mindennel együtt 1300-1400 forintot fizettek az emberek a szemétszállításért havonta.   "A szolgáltatónak egységes hulladékszállítási díjat kell minden egyes településen bevezetnie az uniós direktíva értelmében.

Mindez azt jelenti, hogy a tarifák nem változhatnak annak függvényében, hogy Győr közeli községből, vagy távolabbi településről viszik el a háztartások hulladékát a gyűjtőjáratok" – tette hozzá Kövecses Péter.


Drágán adják az ürítéseket.
Drágán adják az ürítéseket.


Bíróságra megy néhány önkormányzat az igazáért?

A díjemelés a társulásban résztvevő önkormányzatokat is erősen érinti.

Amikor az uniós pályázatot kiírták a 2000-es évek elején, akkor még úgy volt, hogy az önkormányzatoknak 10 százalékos önrésszel kell beszállniuk, de ezt 30 százalékra emelték egy 2007-es módosítás értelmében.

"A 112 településből egyedül Győr városa tudta kifizetni a ráeső részt, míg a többi település nem.

Így az akkor még önálló cégként működő Komszol a településekkel egyetértésben hitelt vett fel, de a hitel visszafizetését az önkormányzatoknak természetesen állniuk kell.

"2007. december 17-én levelet küldtünk a résztvevő önkormányzatoknak, melyben leírtuk, hogy jelentős emelésre kell számítaniuk. Összesen négy önkormányzat jelezte három éve felénk, hogy nem tudják elfogadni a megváltozott feltételeket" - közölte Hegyi Zoltán.

Arról, hogy az önkormányzatokat milyen mértékben érintheti a megemelkedett hitelösszeg, azt egyelőre nem tudni, de a csütörtöki tájékoztatón elhangzott: egyes települések akár a bíróságig is hajlandók elmenni az igazuk bizonyításáért.


2011-től radikálisan emelkedik a szemétszállítás díja - képek: Cseh Róbert.

"Akik a kihasználják a hulladékudvarok, gyűjtőszigetek biztosította lehetőségeket, azoknak nem lesz sokkal magasabb a számlája"

Ezt követően Kövecses Péter elismerte, hogy "a jövő évi díjemelés átlagosan kétszerese lesz az eddig díjszabásnak, de akad olyan település is, ahol a drágulás akár négyszeres is lehet".

"A rendszer természetesen kínál opciókat azok számára, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének egy kétszeresére emelt számlát kifizetni.

Akik a kihasználják a hulladékudvarok, gyűjtőszigetek biztosította lehetőségeket, azoknak nem lesz sokkal magasabb a számlája.

Félig megtelt kukát kitenni pazarlás

Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy jövőre ürítések száma szerint kell fizetni a szolgáltatásért, vagyis a félig megtelt kukát kitenni a gyűjtőjárműveknek pazarlás" – magyarázta Kövecses Péter.

A kisalfold.hu azon kérdésére, miszerint az ürítések számát ellenőrző vonalkódos rendszer mennyire működőképes - jelensorok írója például az utóbbi hónapokban többször elfelejtette kitenni kukáját a gyűjtési időpontra, de a kapott számlán ennek ellenére mégis mindig ugyanaz az összeg szerepelt –, Kövecses Péter úgy válaszolt: "a rendszer január elsejétől minden további nélkül készen áll, s tudja jegyezni az ürítések számát".

Nem kell kötelezően kihelyezni a biohulladékot gyűjtő edényt

Arra az újságírói kérdésre, miszerint hányszor kell kötelezően kirakni a biokukát, Kovács Barnabás, a Komszol leköszönő vezetője úgy felelt: "a szolgáltatónak szerepel csak előírásként, hogy hetente biztosítani kell a biohulladék elszállítását.

Amennyiben adott háztartásban nem jön össze biohulladék, akkor természetesen nem kell kihelyezni a gyűjtőedényt".

Egy biztos: a rendszer pár héten belül élesre vált, s amint megkapjuk az első számlákat, mindenki számára kiderül, mennyire mélyen kell a zsebébe nyúlni.

Mint ahogy a több milliárd forintból felépített rendszer is vizsgázni fog arról, hogy mennyire tudja megbízhatóan feljegyezni az ürítések számát.

Teljesen nyilvánvaló, hogy 2011-től a kukaszállítás kulcskérdése ez lesz.

Korábban

A GYŐR-SZOL Zrt. és a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás csütörtökön tájékoztatót tart a 2011-es hulladékszállítási díjszabásról.

A Kisalföld napilap információi szerint a Győr környéki településen lakók akár több mint háromszoros tarifákra is számíthatnak az idei díjtételekhez képest.

Információink szerint az új díjtételekről Kövecses Péter, a GYŐR-SZOL Zrt. város gazdálkodási igazgatója (Kövecses Péter vette át gyakorlatilag a leköszönt Komszol igazgató, Kovács Barnabás korábbi pozícióját a győri holdingban), valamint Hegyi Zoltán, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke számol majd be. 

A kisalfold.hu tudósít a csütörtöki tájékoztatóról.
 

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. polgi 2010. december 14. 17:01
  „nemzöld
  Valóban nem ismeri a történetet és a részleteket. Ettől függetlenül az Ön véleménye is egy vélemény! És tiszteletben kell tartani.
  Örülök annak, ezt a félreértést rövidre zárhatjuk.
  Üdvözlettel!
  Kovács József”
 • 85. nemzöld 2010. december 14. 07:57
  „Megkövetem Polgármester Urat.
  De csak a stílus miatt.
  Szívem szerint semmiért nem fizetnék, ingyen szeretnék én is mindent.
  Tényleg nem ismerem a teljes történetet, de nehezen hiszem, hogy a Társulás átvágná a tagjait, hiszen az ők maguk. Változatlanul azt gondolom, hogy Ön lemaradt valamiről.
  De ne vegye figyelembe bugyuta buta megjegyzésemet, azok csak félrevezető...
  Köszönöm a jókívánságokat, viszont kívánom.”
 • 84. jólátvertek 2010. december 13. 16:19
  „nemzöld, szégyelje magát, azért ahogy ír a polgármester úrnak. Nem erről volt szó 5 éve!!!!! . Én gratulálok neki és sok síkert a megbeszéléshez, remélem a lakosság érdekei szerint fog történni minden. Jó egészséget, Boldog Békés Karácsonyi ünnepeket kívánok Tápszentmiklós Polgármesterének. - és azt kérem, hogy ne vegye figyelembe az ilyen bugyuta buta megjegyzéseket, akik gondolom a Komszol félrevezető emberei.”
 • 83. polgi 2010. december 12. 21:10
  „nemzöld!
  Képzeld, nem aludtam! És azt is tudom, hogy aki rendel annak fizetnie kell! Csakhogy ha valamit megrendelek 5 millióért, és erről szerződést is kötünk, mire a rendelést teljesítik, nem 11 milliót szeretnék fizetni!!! Ha valamit nem értesz, és ha nem ismered a teljes történetet, ne kritizálj. Egyébként szerintem ha egy polgármester kiáll a települése lakóiért az nem partizánkodás. de ha szerinted az, attól én most nyugodtan fogok aludni.
  Ja még annyit, hogy 111 település vezetője és ezzel együtt 111 település lakossága lett megtévesztve. de ha Te jóval többet szeretnél fizetni az elszállított szemetedért, nyugodtan megteheted! Van a postán rózsaszín csekk és a Győr-Szol címe ismert.
  Egyébként boldog és békés ünnepeket kívánok neked és családodnak!”
 • 82. nemzöld 2010. december 12. 18:56
  „polgi!
  aludtál az elmúlt 5 évben? nem most kellene partizánkodni.
  aki rendel, annak fizetnie is kell. erről nem tudtál?
  pedig te vagy a falu esze.
  gusztustalan az akciód.”
 • 81. janika 2010. december 12. 06:30
  „Vajon vidéken miért nem raknak chipet a kukákra? Jobb üzlet a lakosság fosztogatása, az el nem szállításért is bezsebelni a pénzt? Miért engedi e rendszer vezetése a lakosság kifosztását az "álltalány díj" kivetésével? Negyed évente 5000,.Ft a semmiért! Szerintem ez bűncselekmény!”
 • 80. polgi 2010. december 11. 13:50
  „Csak a rend kedvéért:
  A Társulási Tanács tagjait a 112 önkormányzat delegálta azért, hogy a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásban képviseljék az önkormányzatokat. A Tanács dönthet pl: a szemétszállítási díj összegében. Nemrégen ez meg is történt volna, ha pár az önkormányzatokat képviselő tag ezt nem vétózza meg első körben. Amikor beterjesztésre kerültek a jövő évi díjak, a tanács tagjai között nem mindenki tapsolt a tervezetnek. Németh Csaba Veszprémvarsány polgármestere bejelentette lemondását és kivonult a teremből. Mondovics László Écs, Király Péter Öttevény és Nemes Attila Somlójenő polgármestere "nem" szavazatával első körben megakadályozták a már ismert tervezet elfogadását. Azt kérték, hogy a díjak elfogadását mindenképpen előzze meg egy tájékoztató amelyekre a polgármestereket meg kell hívni.A három polgármester szavazata egy hajszállal volt csak erősebb azokénál, akik a díjak elfogadása mellett voksoltak. De végül is időt nyertünk és most folyik az a munka, amely a tervezett díjak mérséklésére, az önkormányzati szerepek, pl: hitelek, önrész, stb tisztázására irányul. Hogy a 112 önkormányzat polgármestere közül mennyien jönnek el kedden Pannonhalmára nem tudni. Az biztos, hogy ezen sok múlik, mert csak összefogva, egységben lehet változtatást elérni.
  Kovács József
  Tápszentmiklós”
 • 79. polgi 2010. december 10. 17:44
  „Íme: Itt a cikk!!!!!!!

  Új kukák: a szemétszállítás díja 2011-től lehet olcsóbb Győr térségében
  Hozzászólok! 52 hozzászólás
  Szeghalmi Balázs
  2010.02.23. 04:33

  70 ezer Győr közeli otthonba már kiszállította az új kukákat a Komszol. Az új rendszerrel kapcsolatos számos olvasói kérdésre válaszol most a szolgáltató.

  Mint köztudott: tavaly ősz elején megkezdte a komposzthulladékok gyűjtőedényeinek - a mindennapi beszédben valószínűleg így terjed: barna tetejű kukák - kiosztását a Komszol.
  A kiszállítással, a változással kapcsolatban számos kérdést kapott a kisalfold.hu szerkesztősége, melyeket természetesen fel is tettünk a Győri Kommunális Szolgáltatónak.
  Kisbajcson már tavaly ősszel kiszállította az új kukákat a szolgáltató. Fotó: Kisalföld-archívum.
  Kisbajcson már tavaly ősszel kiszállította az új kukákat a szolgáltató. Fotó: Kisalföld-archívum.
  Lássuk, mire kíváncsiak Olvasóink leginkább!
  - Mikor számíthatunk arra, hogy a vonalkódos leolvasás alapján kapjuk meg a szemétszállítási számlát?
  - Ha jól emlékszem egy tavaly őszi cikkre, akkor arról volt szó, hogy már idén márciustól vonalkódos-leolvasás alapján fizethetjük a számlákat. A napokban kaptuk meg a számlákat, de ezekben júniusig ugyanaz a díjtétel szerepel. Ezek szerint június után kezdődik az új számítási rendszer?
  - Ebben az évben, azaz 2010. december 31-ig a szemétszállítás díja, illetve annak fogyasztó által való befolyásolása az eddig megszokottak szerint alakul.
  A szemétszállítás díja 2011. január 1-től kezdődően függ majd az ürítések számától, ekkor lesz lehetőségünk arra, hogy az ugyancsak 2011. január 1-től bevezetendő új díjak összegét a közszolgáltatás ritkább igénybevételével csökkentsük - hangzott erre a két kérdésre a Komszol válasza.
  Az új rendszerben nincs lehetőség a hulladék súlyának mérésére
  - Hallani olyan szóbeszédet, hogy a vonalkódos-leolvasás segítségével hamarosan a szemét súlya alapján fizetheti mindenki a számlát. Igaz-e ez a szóbeszéd, s ha igen, mikor léphet életbe ez a rendszer?
  - Az új rendszerben nincs lehetőség a hulladék súlyának mérésére, arra csak fejlesztéssel lenne mód - közölte a szolgáltató.
  Kevesebb ürítés esetén várhatóan kevesebb lesz a szemétszállítási számlák díja
  - Ha valaki kevesebbszer rakja ki az utcára a kukákat, s így kevesebb
  vonalkódos-leolvasás regisztrálnak, akkor kevesebb lehet-e a számla végösszege? Ha havi négy alkalom helyett csak kétszer teszem ki a kukákat, akkor mennyit spórolhatok?
  - Pontos számokat erre a kérdésre érthetően egyelőre nem tudott mondani a Komszol, de általánosságban azt ki lehet jelenteni, hogy kevesebb ürítés esetén várhatóan kevesebb lesz a szemétszállítási számlák díja.
  70 ezer darab edény már a helyén, 20 ezer még gazdára vár
  "Az új hulladékgyűjtő edényekből mintegy 70 000 darab került eddig a rendeltetési helyére, a közeljövőben pedig Nyúl és Táp községekben, továbbá Győr város családi házas övezeteiben mintegy 20 000 edényt adunk át a lakosságnak" - tudtuk meg a Komszoltól.”
 • 78. dw748a 2010. december 10. 16:07
  „"Új kukák: a szemétszállítás díja 2011-től lehet olcsóbb Győr térségében" Ilyen címmel van egy cikk itt a KV-n...
  "vicces" már bocsánat!”
 • 77. Nagy3845 2010. december 10. 13:47
  „Még jó, hogy holdingba szerveződtek. Ki sem tudnánk fizetni. Egyébként már a mostani árhoz képest is jó szemetesek az utcák Jó, tudom: nem kell eldobni. Viszont az új kukásautók előtt le a kalappal...”
 • 76. jólátvertek 2010. december 10. 13:04
  „Ja még annyit, én nem kértem a rendelkezésreállást a Komszom részéről, nem is fogom kifizetni a havi 880.-Ft-ot. Majd aki kitalálta és bevezette a kétkannás vonalkódos ürítést falun az kifizeti, gondolom neki több a fizetése és feleslegesen ki tud dobálni ennyi összeget. Egyáltalán falun minek a barna fedelű hulladéktároló ahol minden háznál állatok vannak - talán az állati ürüléket is bele lehet tenni. Jó lenne ha ezen hozzászólásokat a Tisztelt Barnabás úr is olvasná, és úgy távozna a Komszol-tól felemelt fővel.”
 • 75. polgi 2010. december 10. 12:58
  „Tisztelt Polgármester Kollégák!

  Tisztelettel meghívlak benneteket
  2010 december 14-én kedden 13.00 órai kezdettel megtartandó polgármesteri megbeszélésünkre melyet
  Pannonhalmán a Művelődési Házban tartunk meg.

  A megbeszélés tárgya: A 2011 évi szemétszállítási díjak körüli kétségek tisztázása, egy közös álláspont kialakítása.
  Mint tudott dolog, az önkormányzati önrészek drasztikus (duplájára) történő emelése a legnagyobb gond, amely az önkormányzatokat nehéz helyzetbe hozza. Mivel 2009 november 2-án az egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratban a 10 %-os önerő szerepelt, amely alapja a hitel összegének, megmagyarázhatatlan, hogy azóta a települések hitel összege hogyan duplázódhatott meg. Erre a kérdésre a tájékoztatón a mai napig nem kaptunk választ. A hatályos törvények szerint egyébként képviselő testületi határozat nélkül nem lehetett volna semmilyen körülmény között ezt az összeget megváltoztatni.
  A rendelkezésre állási díjjal kapcsolatban is vannak aggályok.
  Amennyiben az általunk vezetett települések lakosságát az ő érdekeiknek megfelelően kívánjuk képviselni, nem tehetjük meg, hogy az elénk tett rendelet tervezetet elfogadjuk.
  Ki kell alakítanunk egy közös álláspontot, meg kell határoznunk azokat a feladatokat, amelyek szükségesek lehetnek ahhoz, hogy érdemben ki tudjunk állni a lakosság mellett.

  A megbeszélésre meghívjuk a Győr-Szol Zrt vezetőit is.

  Várlak benneteket a fenti időpontban Pannonhalmán.
  Ha gondoljátok a jegyzőket is hozzátok magatokkal.

  Tápszentmiklós. 2010-12-10

  Ui:

  Mivel nem rendelkezem a 112 település címlistájával, kérlek benneteket, értesítsétek a szomszéd településeket.

  Köszönettel!

  Kovács József
  Tápszentmiklós”
 • 74. jólátvertek 2010. december 10. 12:50
  „Tudomásom szerint már 2007-ben beindították kisérleti jelleggel a kétkannás hulladékgyűjtést Öttevényen és Téten, az akkori ujságcikkekből ismerve a lakosság legnagyobb felháborodására. Hiszen meg sem kérdezték a lakosságot. Most megint kisérletezésről beszének. Röhely, amit Kovács Barnabás ír, hogy nem kell kitenni a rothadó anyagokat tartalmazó barna fedelű hulladéktárolót minden héten. Arra rendelet van, hogy azt minden héten el kell szállítani. Biztosan nem feleslegesen írta le a törvényalkotó ezt, hiszen a rothadó anyag fertőzésveszélyes lehet. Igaz Ő már bármit mondhat, a lelépés stádiumában van, menekül a süllyedő hajóról. Téten a kisérleti szakaszban még üresen is ki kellett tenni a barna fedelű hulladéktárolókat, aki nem tette ki üresen akkor is fizettettek vele közel 500.- Ft-ot havonta. Ennek nyoma van a Komszolnál. Szóval jól átverték a 112 település lakosságát. Remélem nem hagyják ezt annyiban és a felelősöket felelősségre vonják amíg él.”
 • 73. dw748a 2010. december 10. 12:26
  „Azt már meg se kérdezem mi van ha megsérül a vonalkód? El se viszik a szemetet??? vagy küldenek egy csekket matrica csere 100ezer!!!???”
 • 72. dw748a 2010. december 10. 12:22
  „Alkalmanként kell fizetni ? OK! Érthető is. Bio kuka ugyan úgy alkalmanként.. ok.. sose fogom kirakni!
  Na de az hogy 880FT rendelkezésre tartás... meg akkor is fizessek ha nem rakok ki kukát.. ezt valahogy nem tudom elfogadni... nem megy.. az meg hogy lukacsos a kuka... pfff... lehet kinyomom sziloplaszttal..<moderálva>”
 • 71. Barackos 2010. december 10. 11:48
  „1, Miért nem időben szállítanak?
  2, Miért hagynak maguk után szemetet az úton?
  3, Miért fizetek kukamosást , ha ilyen nincs is ?
  4, Miért fizettetik meg velünk a tájlépbe illesztést ( 5, 3 MILLIÁRD )
  5, Miért beszélnek félre az árakról?
  6, Miért hallgatott róla a városvezetés?”
 • 70. Pedró 2010. december 10. 11:41
  „envagyok75:
  Bármikor vissza tudod adni a barna fedelü kukát!
  Kell egy nyilatkozat, hogy rendelkezel komposztálóval. A nyilatkozatot a szomszédaidnak is ellen kell jegyezni, hogy nem élnek panasszal a komposztálód ellen.
  Ezt eljuttatod a szolgáltatónak és visszaviszik a kukát.”
 • 69. torabora 2010. december 10. 09:30
  „Kinek az érdeke,hogy szeméttelepet csináljanak az egész régióból majd az uniós támogatások töredékéért felszámolják az illegális lerakóhelyeket?”
 • 68. envagyok75 2010. december 10. 09:29
  „Inkább hívják havi 1300 forintért komszolnak, mint 4-szer annyiért győr-szol- nak.
  Amúgy kom = kommunális,
  gondolom neked a piros szegfűről sem egy virág jut az eszedbe :-(”
 • 67. envagyok75 2010. december 10. 09:27
  „Engem az zavar, de nagyon, hogy amikor hozták a szelektív chipes kukát, azt írták a hozzáadott levélben, hogy CSAK a szállított szemétért kell majd fizetni, és ha egy felhasználó ésszel folytat "hulladékgazdálkodást", azaz használja a szelektív gyűjtő konténereket, OLCSÓBBan is megússza a szemétdíját.
  És ezt kb. fél éve olvastam, azóta ekkorát fordult a világ ????
  Családi házban lakunk, de a barna kukára egyáltalán nem volt szükségünk, most hogy jelenleg mindegy hányszor tesszük ki, kb. 2-szer volt kinn nyár óta, alig telik viszont büdösödni azt tud, nem is szólva szürke kukáról, ami nem tudom miért, de lyukacsos oldalt, és a kutyaürüléktől kezdve minden bűzlik 2 héten keresztül.
  És ami vicces még, fizetek, hogy elvigyék a komposztálható szemetemet (amit én is tudok saját magamnak komposztálni), majd menjek be hozzájuk, hogy vehessek komposztot magamnak a kertbe !!!!
  Ez enyhén szólva is viccesen hangzik.
  Ha lesz mód a barna kuka visszaadására, azt én megteszem rögtön, a szürkét meg örülnék, ha hetente vinnék (meg jó lenne ha szilárd oldalfalu lenne) annyiért, amit régen fizettem ezért a szolgáltatásért.
  Havi többszáz millió forintos bevételük van a jelenlegi árakból, (saccra 2-300), nem igaz hogy annyiból nem tudnak kigazdálkodni évente 4-5 30-40 millió forintos autót.
  Náluk kéne egy kicsit rendet rakni”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fény a lakatlan házban: lebukott a tolvaj

A lakóközösség gondosságának volt köszönhető, hogy a Győri Rendőrkapitányság járőrei a helyszínre… Tovább olvasom