Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Drága is, nem is a baráti tájház

Győrújbarát - Több év megszállott gyűjtőmunkáját dicséri az a szalmafedeles, régi tájház, amely Győrújbarát egyik éke. A Fülöp Lajosné tulajdonában lévő birtoktól szívesen megválna a család, az önkormányzattal való egyezkedés régóta tart.
Fülöp Lajos úgy tartja, egyedülálló gyűjtemény van a család birtokában, ám sem pénzük, sem erejük nincs már az épületegyüttes fenntartására, az állagmegóvásra. Eladnák a tájházat, persze nem telekárért, a családfő szerint ugyanis erről szólt eddig a hajlandóság.

– A berendezés eredeti, a környékből gyűjtöttük vagy éppen vásároltuk a darabokat, éppezért szeretnénk, ha ebben a formában hagyományozhatnánk az utókorra – mondta el érdeklődésünkre Fülöp Lajos.

Fülöp Lajos szerint az értékbecslő telekár alatti összeget ajánlott az önkormányzat felé, így lehet, másnak ajánlják fel a komplett gyűjteményt. Fotó: Bertleff András
Fülöp Lajos szerint az értékbecslő telekár alatti összeget ajánlott az önkormányzat felé, így lehet, másnak ajánlják fel a komplett gyűjteményt. Fotó: Bertleff András


– A pálinkatartótól a sajtárig, az eredeti ágyneműtől a lovas szánkóig minden megtalálható, s mind a fiatalabb, mind pedig az idősebb generáció szívesen megfordul itt. Szorgalmaztuk, hogy a komplett berendezés együtt maradjon, hiszen így értékes, így marad tájház jellege, amelyet különleges élménnyel fedez fel a látogató.

Kenyérsütő, jászol, kecskeól és pajta is gazdagítja a birtokot. Fülöpék ajánlattal éltek a helyi önkormányzat felé, de számukra az ajánlott összeg elfogadhatatlanul kevés. Egyezség híján kilátásba helyezték a gyűjtemény „elköltöztetését", ám ezt a lehetőséget utolsónak tartják.

– A tájház megmentése érdekében több rendezvényt is ide szerveztünk, a baráti táborlakók mindig elvitték a ház jó hírét, s a Csobolyó néptáncegyüttes is a tájház megmentéséért adott műsort – sorolta Juhászné Árpási Irma, Győrújbarát polgármestere. – Az önkormányzat felértékeltette a birtokot, ám az összeg több mint kétszeresére tart igényt a tulajdonos, s ezt a helyi képviselő-testület nem szavazta meg. Kérdés, a jelenlegi helyzetben hogyan menthető meg a tájház a benne található értékekkel együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehérvári út: Fellebbeznek a lakók

Győr - Önmagában nem az áruház építése és a Fehérvári út felújítása zavarja a környékbelieket, hanem… Tovább olvasom