Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Drága dolog, ha elfagy a vízóra

Győr-Moson-Sopron - Harmincezer forintnál is többe kerül, és természetesen rengeteg kellemetlenségbe, ha elfagy a vízóra. Érdemes hallgatni a figyelmeztetésekre.

Többféle módon, már óriásplakátokon is figyelmezteti fogyasztóit a Pannon-Víz zrt. arra, hogy a vízmérő óra elfagyhat, tönkremehet ilyenkor, amikor úgymond mínuszok keringenek. „Az elmúlt hétvégén öt-hat ilyen eset történt" – mondta el lapunknak Tóth László, a diszpécserszolgálat vezetője. Győrszentiván, Börcs, Nagybajcs neve szerepel a listán, ahová a szerelőknek menniük kellett.

Így néznek ki a fagyástól tönkrement vízórák – érdemes hallgatni a figyelmeztetésekre. Fotó: Krizsán Csaba

Egy tönkrement vízóra cseréje kiszállási díjjal, plombálással, szereléssel együtt 34.680 forint – azonnal fizetendő, különben hozzá se fognak a munkához. Érdemes hát komolyan venni a figyelmeztetést: bizony elfagyhat a vízóra. Még csak mínusz húsz fokok se kellenek hozzá.

A mostani tapasztalatok közül egyet emel ki Tóth László: az egyik településen a gazda még  nyáron traktorral átment a vízóraaknán, megsérült a fedél, azóta se javította ki. Most már bánja. Általában hasonló okai (figyelmetlenség) vannak az elfagyásnak. Érdemes tudni, hogy a vízóra bronzötvözetből készül, és rendkívül jól vezeti a hideget.

A diszpécserszolgálat vezetője szerint a tavalyi télen nem volt ilyen eset, 2006 januárjában viszont, amikor tartósan igen hideg volt, minden kilencvenedik vízóra a fagy áldozatává vált. Téli sajátosság, hogy elsősorban hétvégi házaknál vagy ahol igen kicsi a vízfogyasztás (vízmozgás), nemcsak az órák fagynak be, hanem a csövek is.

Lehet felmelegítéssel próbálkozni, mondja a szakember. De semmiképpen se úgy, hogy forró vizet öntünk az elfagyott részre. Lehetőleg hajszárítóval, óvatosan melegítsünk, kellő türelemmel ez eredményes lehet.

Egyébként az aknában lévő vízóra és a cső kiolvasztható, de csak úgy, hogy a hő ne érje közvetlenül az üveget, mert elpattan. Szerencsénk lehet, ha a mérő szerkezete nem sérült és nem lesz szükség a költséges cserére. Legjobb persze a megelőző védelem, a szigetelés. A tél java még előttünk van. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farsangi koncertek, mulatságok Győrben

A farsangi rendezvények, illetve e hagyomány köré fonódott programok, 2008-ban is tartogatnak… Tovább olvasom