Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Dr. Pellek Sándor fotói: New York után Berlin

Győr–Berlin - Perzselő szemek címmel Győr, Budapest, New York után a közelmúltban Berlinben mutatták be dr. Pellek Sándor győri mellkassebész-katonaorvos Afganisztánban készített fotóinak tárlatát.
Pellek Sándor 2003 és 2006 között három missziót, összesen mintegy másfél évet töltött Afganisztánban. A Kisalföld is többször írt róla: a legelső magyar orvosi alakulat tagjaként 2003 márciusában érkezett Kabulba, ahol nem kórházban, hanem egy sürgősségi mentő csoportnál dolgozott. A fotózás már korábban is a hobbija volt, s elhatározta: orvosi munkája mellett megpróbálja dokumentálni az Afganisztánban eltöltött időt, azokat a pillanatokat – mindenekelőtt emberi tekinteteket –, amelyekkel mindennap találkozott.

Több ezer felvételt készített, s azok rendszerezése után alakult ki az a témakör, amely a kiállítások anyagait nyújtotta. Afganisztáni ars poeticája az volt: katonaemberként szeretett volna egyfajta uniformizálható emberi tulajdonságot bemutatni. Hozzátéve: Minden nép esetében egy dolog tiszta csak, s az a tekintet.

A berlini magyar nagykövetségen rendezett legutóbbi kiállítás a hatodik volt a sorban. Ezek közül kiemelkedett a 2006-os, New York-i ENSZ-palotában rendezett bemutató. Pellek Sándor elmondta, az afganisztáni képsort úgy kezeli, mint „szél a homokot", azaz kiállítása is állandóan változtatja formáját, mint a homok. Általában – mint Berlinben is – 90–100 fotót mutat be. Az eddigi legnagyobb kiállítása egyébként szülővárosában, Győrben volt 255 bekeretezett fotóval. A jövőt illetően több felkérése is van, a közeli időszakban a budapesti Nemzeti Színházban tervez kiállítást, s az amerikai Ohio államból is kapott „sürgős kérést" fotóinak bemutatására.

A kiállítás a Magyar Köztársaság berlini konzulátusán volt, Berlin diplomáciai negyedében, az Európa-ház és a Brandenburgi kapu, a Kennedy Múzeum és a híres magyar író, Konrád György által nyolc évig irányított berlini művészeti akadémia szomszédságában. Rangját mutatja, hogy a tárlat megnyitóját a német hadsereg, a Budeswehr vezetése is megtisztelte: beszédet mondott a többiek mellett Karlheinz Viereck altábornagy is, a megnyitón megjelent Winfried Grabel, a légierő-parancsnokság parancsnoka s Bajorország tartományi belügyminisztere is.

Pellek Sándor Afganisztánban azóta nem járt, de készül vissza. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz béke a közép-keleti országban, a magyar fotóművész-katonaorvos Kemal Atatürk volt török államfő azon mondatával válaszolt, amelyet egyébként kiállítása alcímének választott: „Béke otthon, béke az egész világon."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyberuházások: Közösségi ház, tornacsarnok, kerékpárút

Abda - Közösségi házat hitelből, tornacsarnokot pályázati pénzből építene Abda. Erről is szó esett… Tovább olvasom