Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Dr. Lipovits Szilárd: azt gondoltam, az első hatba beférek

Győr - Az elektronikus közigazgatás bevezetését és a többtucatnyi fejlesztés végigvitelét tartja legfontosabb feladatának dr. Lipovits Szilárd, Győr múlt héten megválasztott jegyzője. A szakember javítana az osztályok közötti kommunikáción.
Dr. Lipovits Szilárd, az új győri jegyző szerint a városházán nem érdemes átszervezésben gondolkodni


– A múlt csütörtöki közgyűlés előtt nyílt titok volt, hogy megválasztják jegyzőnek. Mi szólt ön mellett?

– Ezt inkább azoktól kellene megkérdezni, akik a döntéshozásban részt vettek.

– Azért biztosan elgondolkodott rajta.

– Talán az, hogy tizenötödik éve itt vagyok a hivatalban, jó munkakapcsolatokat alakítottam ki, elfogadtak a kollégák, és úgy gondolom, a munkámmal meg voltak elégedve. Emellett a vagyongazdálkodási osztályon dolgozva rálátásom volt a nagyobb önkormányzati fejlesztésekre.

– Mi változott 2006 vége és 2008 tavasza között, hiszen másfél éve nem is indult a pályázaton?

– Maradjunk annyiban, hogy egészen mások voltak a körülmények. Most többen biztattak a városházán belül és kívül is – nem a városvezetés tagjai közül –, hogy induljak.

„Az előző jegyző úr azzal kezdte a munkát, hogy bejelentette, új szervezeti felépítést akar kialakítani a polgármesteri hivatalban. A lépés óhatatlanul a nyugodt munkakörülmények ellen hatott.
„Az előző jegyző úr azzal kezdte a munkát, hogy bejelentette, új szervezeti felépítést akar kialakítani a polgármesteri hivatalban. A lépés óhatatlanul a nyugodt munkakörülmények ellen hatott. Fotó: Krizsán Csaba


– Mennyi esélyt adott magának arra, hogy önt választják a tizennégy pályázó közül? Egytizennegyedet?

– Annál azért többet. Azt gondoltam, hogy az első hatba beférek.

Dr. Papp László jegyzősége idején sokszor nem volt rózsás a városházi alkalmazottak kedve. Ön hogyan érezte magát?

– Én is éreztem ilyen hangulatot. Az előző jegyző úr azzal kezdte a munkát, hogy bejelentette, új szervezeti felépítést akar kialakítani a polgármesteri hivatalban, ami vezetői szintek megszüntetésével és átszervezéssel járt. A lépés óhatatlanul elbizonytalanította a dolgozókat, és a nyugodt munkakörülmények ellen hatott.

– Megértem a diplomatikus választ. Másként kérdezek: a 2007 óta eltelt időszak adott önnek olyan tapasztalatot, amit jegyzőként figyelembe akar venni?

– Igen. Egyértelművé vált, hogy minden nagyobb átszervezés egy évre lebénítja a hivatalt. Emiatt ilyenben most nem érdemes gondolkodni, mert nem ez a legfontosabb feladat – egyébként ennek nem is látom most szükségességét.

– Akkor melyek a városháza előtt álló legfontosabb feladatok?

– A napi feladatokon túl az e-közigazgatás bevezetése a hatósági területen nagy változás lesz. Az előkészítés már tart, de még egy kis türelmet kérünk, mert egyelőre a fizikai feltételek megteremtésén dolgozunk, utána pedig a munkatársaknak oktatáson kell részt venniük. A másik fontos hivatali feladat a fejlesztések végig- vitele. A legismertebbek a Széchenyi tér felújítása, a sziget–révfalui híd és az új bácsai út megépítése, de összesen harminc körüli beruházás van döntés előtt, alatt vagy után. Ezek előkészítése, levezénylése, utómunkálatai rendkívül sok munkát jelentenek.

– Mivel teltek az első munkanapjai? Látom, irodája még nincs.

– Egy darabig nem is lesz, mert legfeljebb két hétre tudnék beköltözni az új helyemre, a városháza elektromos hálózatának felújítása miatt ugyanis néhány hétre ki kellene költöznöm. Így egyelőre inkább maradok, ahol korábban voltam. Most a július 3-i közgyűlés anyagainak előkészítése jelenti a legnagyobb feladatot.

– Hol lát problémákat a polgármesteri hivatal működésében?

– Az egyes osztályok közötti kommunikáción mindenképpen szükséges javítani, főleg a fejlesztések miatt. Ez elsősorban a városépítési, a stratégiai és városfejlesztési, a vagyongazdálkodási, valamint a pénzügyi osztályt érinti.

Névjegy
Dr. Lipovits Szilárd 40 éves, nős, egy 6 éves lány édesapja. Családjával Győrben él. A városban született, a Hild József Építőipari Szakközépiskolában érettségizett. Egy építőipari vállalkozásnál kezdett dolgozni, majd két évet a kárpótlási hivatalban töltött. A városházára 1993-ban került, két évvel később a lakás- és helyiségiroda vezetőhelyettese lett. Munkája mellett elvégezte az államigazgatási főiskolát és a jogi egyetemet. 2005-től a vagyongazdálkodási iroda, majd osztály vezetőhelyettese volt.


Olvasóink írták

 • 4. ragga 2008. június 22. 12:01
  „Papp László nem semmiért akart új szervezeti felépítést.Sajnos már volt szerencsém Lipovits úrhoz. Nem mind arany ami fénylik!!!!”
 • 3. Stewe 2008. június 19. 22:03
  „Lipovits Úr ha jegyzőként is olyan, mint emberként, sokat nyer vele a város és az Önkormányzat! Sok sikert a munkájához !”
 • 2. bocó 2008. június 19. 20:16
  „Hajrá!!!”
 • 1. cilus 2008. június 19. 17:40
  „Végre egy értelmiségi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokorói 7×7: nyereményjáték a Sokorópátka klub tagjainak

Sokorópátka - A Kisalföld által összefogott klubokhoz egyre többen csatlakoznak, mi sem bizonyítja… Tovább olvasom