Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Dr. Bugovics Elemér emlékére

Elhunyt dr. Bugovics Elemér (1942–2009), a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház nyugalmazott főigazgató főorvosa. Halálával az intézmény, a szakma és az orvostársadalom kiváló szakemberét veszítette el.


"Az ért el sikert, aki jól élt, gyakran nevetett és sokat szeretett;
aki élvezte a jó emberek bizalmát és szeretetét;
aki kitöltötte a helyét és bevégezte a feladatát;
aki jobb világot hagyott maga után, mint amilyent talált..."
Bessie A. StanleyDr. Bugovics Elemér a budapesti Orvostudományi Egyetemen 1967-ben szerzett általános orvosi diplomát. Egy év belgyógyászati gyakorlat után 1974-ig körzeti orvosként tevékenykedett. A megyei kórház Zrínyi utcai patológiai részlegénél 1974-ben kezdett dolgozni. 1981-től az Adeni Egyetem Patológiai és Igazságügyi Orvostani Intézetében dolgozott 4 évig, ahol a napi feladatok mellett elméleti és gyakorlati oktatómunkát is végzett. Hazatérése után a jogelőd Győr-Sopron Megyei Kórház patológiai osztályának Zrínyi utcai részlegét vezette. 1991-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés – 5 évre – a kórház orvos igazgatójává, majd 1995-ben – újabb intézményvezetői pályázattal – határozatlan idejű főigazgató főorvosává nevezte ki.

dr. Bugovics Elemér (1942–2009),
dr. Bugovics Elemér (1942–2009),

Szakmai tudása és emberi tulajdonságai tették alkalmassá a komoly felelősséggel járó vezetői feladatra. Kiváló szervezési készséggel, nagy körültekintéssel, de határozott intézkedésekkel látott hozzá a kórházi struktúra átalakításához, az általa kidolgozott szakmai program megvalósításához. Vezetése alatt az intézmény országosan elismert regionális szerepkört betöltő kórházzá vált. Döntéseit, intézkedéseit mindvégig a konszenzusra törekvés jellemezte. Intézményvezetőként legfőbb célkitűzésének tartotta, hogy a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a folyamatos struktúraátalakítással a szakma szabályainak betartása mellett feleljen meg a finanszírozás változó feltételeinek, a munkahelyek megtartásával, a szakmai és az emberi kapcsolatok szintjén pedig a beteg ember igényeihez alkalmazkodjék. 2005. július 1-jével lemondott főigazgató főorvosi kinevezéséről, nyugdíjba vonult és a patológiai osztályon főorvosként folytatta tovább – haláláig – cytopathológiai tevékenységét. Több tudományos társaság tagja, illetve vezető tisztségviselője volt. Nevéhez közel száz hazai és nemzetközi publikáció fűződik.

Szakmai munkáját több rangos kitüntetéssel is elismerték: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, Győr Város Egészségügyéért, Batthyány-Strattmann-díj, Szent László-érem, Pro Urbe Díj, Pro Pathológia Díj, Pro Universitate Díj, Vöröskereszt arany fokozat elismerés.

Dr. Bugovics Elemér a Széchenyi István Egyetem címzetes főiskolai docense is volt, az egyetem közleményében írja: „dr. Bugovics Elemér elkötelezetten és eredményesen vett részt a győri egészségügyi felsőoktatás létrehozásában, az oktatás megszervezésében, a gyakorlati képzés feltételeinek megteremtésében. Értékes munkáját egyetemünk 2005-ben a Pro Universitate Díj adományozásával ismerte el".

Felelősségteljes munkája, érdekes, színes egyénisége mellett mindvégig szerény, közvetlen ember maradt. Szabadidejében sokat olvasott, rajzolt, festett, rajongott a művészetek iránt. Hivatása mellett családja; felesége, fia és unokái iránti folytonos, szerető gondoskodás vezérelte.
Dr. Bugovics Elemér búcsúztatása – végakaratának tiszteletben tartásával – szűk családi körben megtörtént.

Emlékét kegyelettel megőrizzük:
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház vezetése és munkatársai,
Széchenyi István Egyetem,
Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tisztségviselői és munkatársai
.

Olvasóink írták

 • 11. elemér 2009. július 30. 04:10
  „Feleségem: A hétvégén lesz negyven éves házassági évfordulónk. Mivel ünnepeljük meg, drágám?
  Dáridóval !
  http://www.flixxy.com/wedding-entrance-dance.htm”
 • 10. elemér 2009. július 29. 19:31
  „Ne szaporitsd a szót, mert magad is tudod hogy kiérdemelted a moderálást.”
 • 9. fortuna54 2009. július 29. 17:13
  „Az ugye nem sértés,mikor a harmadik hozzászolló uriember ismeretlenül angolkorosnak nevez?
  Ha ez önöknek nem sértés,akkor megvan a véleményem a biráskodórol.”
 • 8. elemér 2009. július 29. 04:29
  „fortuna54 felesége: A hétvégén lesz negyven éves házassági évfordulónk. Mivel ünnepeljük meg, drágám?
  Öt perc néma csenddel.”
 • 7. fortuna54 2009. július 28. 21:28
  „moderálva sértő”
 • 6. elemér 2009. július 28. 08:57
  „Elfelejtettem hozzátenni hogy egyidösek voltunk. Én is sikeres vagyok, mert gyerekkoromban kikerültem az USA-ban.”
 • 5. elemér 2009. július 28. 00:51
  „Igen az emberek gyakran az orvosoknak köszönhetik hogy élnek. Érdekes hogy a szélütés még az orvost se kiméli. Mi ebböl a tanulság ? Jobban odakell figyelni. Én például makk egészséges vagyok az orvosi vizsgák szerint. Ezt viszont nem szivom mellre. Minden nap eszek 1 almát és a szex is jól megy. És te hogy állsz vele ?”
 • 4. veronika05 2009. július 27. 21:22
  „Kedves elemér,ez a rendkívüli ember aki valóban egészséges életet élt,sikeres volt a munkában és az életben.Szerintem már az is siker volt ahogy az unokái imádták!Sajnos a hírek szerint szélütés érte!Nyugodjon békében!!!!Akiken segített azok soha nem felejtik el,vannak akik életet köszönhetnek neki!!!Ha Ő nincs nekem már nem lenne bátyám!!!!”
 • 3. elemér 2009. július 27. 19:04
  „Természetes hogy egy normális ember a modern világban ilyesmire kiváncsi, de hogy egy holland angolkórost ez nem érdekli az lehet. Aki ilyen kort egészségben megél és nem voltak komojabb problémái elötte, az statisztikailag sokáig él. Ezért is vagyok kiváncsi, hogy mi történt.”
 • 2. fortuna54 2009. július 27. 14:40
  „Elemér.Te valóban ilyen iskolázatlan vagy? Hogy tudsz igy reagálni egy ismert ember halálhírére?
  Fiatalon is halnak meg egézséges,és sikeres emberek.Mit kell itt gyanut elöidézni?”
 • 1. elemér 2009. július 27. 12:10
  „Miben halt meg, aki ilyen egészséges és sikeres életet élt ? Valamit itt eltitkolnak. Nyugodjon békében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A remény forintjai Mónikának motorosoktól

Tényő - Ajándékot, pénzt vittek a napokban Fekete Mónikának a Győr és Környéke Motorosok Baráti… Tovább olvasom