Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Down-szindróma: Minden 750. magzat érintett lehet

Győr - Fanni tündéri kislány. Az iskola után szinte röpül az édesanyja felé. Életük akár hétköznapi is lehetne, ám mégsem az.
 
Fanni Down-szindrómával született, kilenc éve a Tombor család élete gyökeresen megváltozott.

Tomborné Kenyeres Dóra a 29. évében járt első gyermeke, Fanni születésekor. Terhességével minden rendben volt, így aztán a Down-szindróma ténye valóságos hideg zuhanyként érte. Addig minimális ismeretekkel bírt e betegségről.

– A legnagyobb segítséget a férjem és a közvetlen családom mellett a sorstárs szülőktől kaptam – mondta el az édesanya. – A Csillagszem Down Egyesület tagjai szerencsére mellém álltak: hasznos tanácsokkal láttak el a kislányunk szívműtétjét és a vele való foglalkozást illetően.

Fanni ugyanis – a downosokra jellemző szívfejlődési rendellenessége miatt – már csecsemőkorban átesett egy súlyos szívműtéten. Családja mindent megtett a kislány fejlődéséért, így Fanni most a Radó-iskola egyik kis létszámú csoportjának tagja. Osztályfőnöke, Horváth Csilla szerint jól beilleszkedett a közösségbe – itt egyénileg is kiemelten foglalkoznak vele. Pluszhangsúlyt kap az önkiszolgálásra való nevelés és a mozgáskoordináció folyamatos fejlesztése. Osztályfőnöke úgy véli, Fanni nemcsak a csoportjukban, de az iskolában is jól érzi magát, a szülők pedig mindenben partnerek.

Tomborné Kenyeres Dóra naponta hozza-viszi a 9 éves Fannit az iskolába és szíve (és most már végzettsége szerint is) a kislányához hasonló gyerekekkel foglalkozna. Fotó: Bertleff András
Tomborné Kenyeres Dóra naponta hozza-viszi a 9 éves Fannit az iskolába és szíve (és most már végzettsége szerint is) a kislányához hasonló gyerekekkel foglalkozna. Fotó: Bertleff András

– Minden szülő életében előfordulhat, hogy a problémák súlya alatt megroppannak – folytatta az édesanya. – Viszont érdekelt, mi miért történt, s mit jelent összességében e kór. Elvégeztem a Gyógypedagógiai Főiskolát és megszületett a kistesó, Dia, aki ma négyéves. Nála már ragaszkodtam a szűréshez. Jó testvérek, végtelenül szeretik egymást, s abban, hogy ez így alakult, nagy szerepe van annak, hogy a férjem mindenben a társam maradt. Álmom? Szívesen foglalkoznék sérült gyerekekkel, hisz ha valaki, akkor én valóban értem, ez az egész miről szól...


Március 21. – a betegség világnapja

Hazánkban minden 750. terhességre jut egy Down-szindrómás magzat középsúlyos értelmi fogyatékossággal és testi rendellenességekkel. Az orvostudomány mai állása szerint mintegy 97 százalékban sikerül kiszűrni a genetikai rendellenességeket a terhesség különböző szakaszaiban és minden 35. évnél idősebb édesanyánál célszerű elvégezni a vizsgálatot. A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődnek a kisalfold.hu Vasárnapi túrák! Elsőként irány Sopron

Idén sem maradnak kirándulások nélkül a természetbarátok: március 28-án rajtol a Vasárnapi túrák… Tovább olvasom