Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Döntött a hágai bíróság

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (22. rész)
„Finisébe érkezett a hágai per. Eközben a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége, a megyei önkormányzat és a térség gazdasági vezetői állásfoglalásukban a szigetközi rehabilitációs program felgyorsítását sürgették." (Kisalföld, 1997. április 11.)

„A hágai per utolsó »magyar« napján Szénási György, a magyar delegáció vezetője elmondta: négyéves csapatmunka után várakozáson felül szerepelt az öt országból összeállt magyar delegáció. Elmondta: hogy a tárgyalás történelmi esemény lesz-e, az elsősorban a döntéstől függ." (Kisalföld, 1997. április 12.)

„A Duna Kör és a Reflex Környezetvédő Egyesület elhatárolja magát attól a hágai Nemzetközi Bíróságon a magyar fél részéről utolsóként elhangzott felvetéstől, amely szerint Magyarország kétoldalú tárgyaláson esetleg elfogadná az úgynevezett C variánst." (Kisalföld, 1997. április 16.)

„Magyarország jogtalanul felfüggesztette és mondta fel a bős–nagymarosi erőmű építéséről szóló szerződést" – döntött a hágai Nemzetközi Bíróság. Azt a bekezdést, amely a C variáns működtetését minősíti jogellenesnek, tíz-öt arányban fogadták el a bírák. Az ítélet szerint a dunacsúnyi duzzasztógátat közösen kell működtetni, mindkét fél kárpótlással tartozik a másiknak az okozott káráért." (Kisalföld, 1997. szeptember 26.)

„Véget kellene vetni annak a kudarcpolitikának, amelyet 1990 óta a magyar kormányok folytatnak vízlépcsőügyben a zöldek sugallatára. Ez a politika sodorta hazánkat a hágai döntésig. Tekintettel arra, hogy a Duna Kör sem politikai, sem jogi felelősséggel nem tartozott az általa képviselt álláspontért, nem lett volna szabad kritika nélkül elfogadni azt – mondta Horváth József, a Duna elterelésének idején a régió köztársasági megbízottja." (Kisalföld, 1997. szeptember 26.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simon Róbert: `vízszintemelésre van szükség´

"Támogatom a Kisalföld népi kezdeményezését, s másokat is erre biztatok" – mondta Simon Róbert… Tovább olvasom