Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Döntésre vár az ingázók segélyszolgálata

Burgenland - Újabb szakmákban nyitotta meg kapuit Ausztria munkavállalóink előtt, és itt a mezőgazdasági munkák szezonja is – egyre nagyobb az igény a burgenlandi magyar nyelvű munkajogi tanácsadásra. Ám működtetése pályázati döntéstől függ.
E hónaptól a korábbi ötven szakmát kiegészítette tizenöt újabbal Ausztria, melyekben ugyancsak eltörölte a mennyiségi korlátot a munkavállalási engedélyek kiadásánál. Emellett a mezőgazdasági idénymunkák miatt is megnőtt azoknak a megyénkbelieknek a száma, akik a határ túloldalára járnak át a kenyérkereset miatt. Ezért akarta a Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland–Nyugat-Magyarország (IGR) kibővíteni a Jövő a határtérségben című projekt munkajogi segélyszolgálatát, amelyet az osztrákoknál dolgozó magyarok anyanyelvükön vehetnek igénybe. Ez most pályázati döntéstől függ.

Tóth Eszter projektvezető lapunknak elmondta, hogy 2002-től tavaly decemberig szólt programjuk uniós pályázati támogatása. A tapasztalt igények miatt már lezárása előtt arra törekedtek, hogy forrást találjanak a folytatáshoz is. Viszont annak a pályázati alapnak az intézése, ami 2007-től a határon átnyúló projekteket hivatott segíteni, állítása alapján csúszik. Így az IGR jogsegélyszolgálatát már fél éve a két ország szakszervezetei finanszírozzák, de ezt önerőből nem tudják sokáig megtenni.

– A bizonytalanság miatt több olyan tevékenységünket fel kellett függeszteni, amivel a magyar munkavállalókat segítettük. Hamarosan osztrák–magyar vegyes bizottság dönt a projekt jövőjéről, amelyet osztrák oldalról a munkaügyi minisztérium, Burgenland tartomány is támogat. Mivel a projekt magyar munkavállalók érdekeit képviseli, számítunk a bizottság magyar tagjainak támogatására is – tette hozzá Tóth Eszter.

Azért van nagy szükség az IGR tanácsadásaira, mert Burgenlandban tízezer magyar dolgozik regisztráltan, valójában ennél is több és átlagosan húsz százalékkal – a mezőgazdaságban harminc százalékkal – kevesebb pénzt kapnak, mint a helybeliek. Csak remélik, hogy hozzájutnak az őket megillető járandóságaikhoz. Persze így is jobban keresnek, mint ha itthon dolgoznának és legalább van munkájuk. De sokaknak ehhez is kellett a jogi segítségnyújtás. Az IGR munkatársai csaknem tizenkétezerszer adtak tanácsot, lapunkon keresztül százak kérdéseire válaszoltak. Brüsszel Best Practice elismerést adományozott nekik, azaz példaként állította az IGR-t a hasonló törekvéseknek. Ezért is számít az Európai Területi Együttműködés Cél 3 programra, és ha végre megszülethet a döntés ügyében, újraindulhatnak a magyar munkavállalókat segítő akciók. (Megkerestük a közreműködő szervezetként jelölt VÁTI Kht.-t, de még nem kaptunk tájékoztatást a pályázati ügyintézésről.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalomtábor tizenkilenc ifjú horgásznak

Ásványráró - Horgászás, horgászás, s a változatosság kedvéért horgászverseny, hozzá halsütés.… Tovább olvasom