Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Döntés háromezermilliárd forintról

Magyarország - A kormány háromezermilliárd forintnyi európai uniós támogatást érintően hozott döntést idén. A régióban mintegy hatvan kiemelt projekt kapott zöld utat.
A 2007–2013-as ciklusban Magyarország írta ki az első európai uniós pályázatot, a 27 tagállam közül egyedüliként hagyott jóvá kiemelt projekteket, hazánk fejlesztési tervét és operatív programjait negyedikként fogadták el – jelentette ki Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, győri országgyűlési képviselő tegnapi évértékelő sajtótájékoztatóján Győrben.

A politikus szerint mindez azt bizonyítja, hogy a brüsszeli források felhasználásában sem saját magunkhoz képest, sem az unión belül nem maradtunk le. Hozzátette, hogy igaz az állítás az I. Nemzeti Fejlesztési Terv 2004–2006 közötti időszakára is, amikor 19.700 projektnek ítéltek meg 708 milliárd forintos támogatást: a kifizetésekben a tíz új tagállam közül az elsők, valamennyi országot beleszámítva a negyedikek vagyunk.
Az elnök beszámolt arról is, hogy idén 182 európai uniós pályázat jelent meg Magyarországon, 1349 milliárd forint támogatási összeggel.
Közülük 39 pályázat már le is zárult, ezeken 2488-an nyertek. A kabinet emellett 340 kiemelt – azaz külön pályáztatás nélkül „nyertes" – projektet nevesített 1634 milliárd forintos támogatással. A szerződéskötések legkésőbb 2008 első félévében megtörténnek, és utána elkezdődhetnek az építkezések. Jövőre várhatóan 600–700 milliárd forint támogatást ki is fizetnek. Molnár Csaba megjegyezte: a „bezzeg" csehek és szlovákok még egyetlen pályázatot sem írtak ki és elfogadott operatív programjuk sincs.

Kattintson a grafikára a nagyításhoz!

Az elnök beszélt a nyugat-dunántúli régió eredményeiről is. Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye 62 kiemelt projektjéről született kedvező döntés, 174 milliárd forint értékben.

Ezek között található például a 85-ös főút enesei és csornai elkerülő szakasza, a 86-os főút Csorna és Mosonmagyaróvár közötti burkolatmegerősítés, a Sopron–Szombathely vasútvonal korszerűsítése, számos alsóbbrendű útszakasz felújítása. Megvalósulhat a fertődi kastély és a Pannonhalmi Főapátság turisztikai fejlesztése, a kapuvári kórház angiológiai rehabilitációs központjának kialakítása, a Nagy-Pándzsa vízgyűjtőjének revitalizációja, valamint a Sokorópátka és Kajárpéc közötti új út is. A regionális fejlesztési tanács emellett 26 milliárd forint értékben írt ki pályázatot 2007-ben.

Olvasóink írták

 • 4. rálátó 2007. december 20. 14:17
  „Nem kell izgulni! A pénzek jelentős része, már szétosztatott a fazék körül állók között!”
 • 3. győri polgár 2007. december 20. 12:05
  „Azt sem ártana megjegyezni a Fejlesztési Tanács elnökének az örömóda zengetése közben, hogy a legújabb hír szerint: "A magyar állam az uniós projektek hazai önrészének finanszírozásához, illetve kutatás-fejlesztési beruházásokhoz négyszázmillió euró, azaz százmilliárd forint újabb hitelt igényel az Európai Beruházási Banktól.
  No comment!”
 • 2. Cseter János 2007. december 20. 09:37
  „Ennyi pénzt a laikus "hétköznapi ember" szinte elképzelni sem képes!
  Visznt sejtheti, hogy hány elvtárs fog ismét meggazdagodni belőle a melengetése közben! Vagy lebukni, ha lesz normális bűnüldözés ebben az országban! Ugyan is a pénz kezelése, azaz a melengetése az nem mindíg úgy történik ahogy az rendeltetett! Egyre másra derűlnek ki manapság úgy véletlenűl? Ki tudja, lehet, hogy már működik néha az effajta bűnüldözés is? Éredekes, hogy az EU-s pénzre támaszkodik az, aki nem képes e szép hazában oly termelést előállitatni, hogy az pénzt fialjon és ne kegyelm kenyéren kelljen hazánknak élni. A Magyar Nép képes a túll termelésre is! De a vezetőik nem képesek a feleleget jó máron értékesíteni! Csupán kiírtatni megsemmisíteni, ne, hogy olcsóbb jobb legyen miatta az emberek élete!”
 • 1. pancser 2007. december 20. 09:20
  „Azért nincsen minden rendben a szerte repkedő milliárdokkal. A "MO célba ér" propaganda költsége 350 millió ezzel szemben csak 160 milliót tudtak lehívni! El nem semmi! Kabos Gyula is elmesélte egy filmjében Gizikének mi mindent költött rá gondolatban, a dolog tehát nem példa nélküli! Az meg paraszti bölcsesség, hogy ígéretekkel tele a padlás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schengen: Félnek az osztrákok a határnyitástól

Félnek a határnyitástól az osztrákok. A legtöbb településen a schengeni egyezmény életbe lépése után… Tovább olvasom