Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Domingo nagyon jó kollégám

Győr - A Győri Filharmonikus Zenekart vezényli holnap Karl Sollak, a világhírű karmester, aki számtalanszor dolgozott már együtt Placido Domingóval is. Ugyanakkor Győrbe szinte visszajár az osztrák karnagy.
Győrött ötödik alkalommal lép fel a filharmonikus zenekarral Karl Sollak, a karmester holnap este hétkor a Richter Teremben Dvorak „Újvilág-szimfóniáját" és Brahms III. szimfóniáját vezényli. A bérletes előadás próbái között a sajtónak is a rendelkezésére állt.

Mint elmondta: Magyarországon egyedül a győri zenekarral tart kapcsolatot, s nem mai ez az ismeretség, itt ötödször, a londoni koncertekkel együtt hetedszer lép fel a filharmonikusokkal. Kérdésünkre udvariasan, de őszintén fogalmazott: „A Győri Filharmonikus Zenekar kis társulatnak számít európai viszonylatban, de mindenképpen ismertebbé kell válniuk. A zenekar ezért fontos lépéseket is tesz és jó zenészekből áll. Nyilvánvalóan egyetlen magyar társulat sem indulhat ma még egyenlő esélyekkel a hírnévért egy madridi vagy más társulathoz viszonyítva, hiszen egészen más finanszírozási háttérrel rendelkezik, s a rendszerváltás előtti elnyomás is olyan lépéshátrányt jelent, amit nem lehet egyik napról a másikra behozni."

Karl Sollak és Placido Domingo a bécsi fellépésük előtti próbán.
Karl Sollak és Placido Domingo a bécsi fellépésük előtti próbán.

Domingóról – hiszen nyilván ez érdekli a laikus közönséget – igen szűkszavúan szólt, talán nem akarta kitálalni munkatársát:

„Tizenhét-húsz közös fellépésünk volt stadionokban, szabad- téren, Tokiótól Spanyolországig. Placido Domingo igen jelentős szereplője ma is a kulturális életnek, rendkívül magas szintű tudással rendelkezik." Nyilván közelebbit szerettünk volna tudni a világklasszisról, de csak annyit árult el: „Domingo olyan típusú ember, aki számára fellépés előtt kizárólag a munka fontos. Nagyon sokat tud dolgozni s nagyon jó kollégának tartom" – fűzi hozzá a kérdésre, hogy barátok-e a spanyol tenoristával.

Munkájáról szólva Sollak kifejtette: a jó karmester számára nincs előtér vagy háttér, a szólista, a zenekar a karnagyot segíti és ugyanígy fordítva. „Egy jó társulatban – mint amilyen a győri – minden résztvevőnek fontos, hogy a legjobbat hozza ki a másikból is."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

jghkj

Tovább olvasom